co do zabezpieczeń to jeśli chodzi o sieć to najlepszy mógłby być taki model - dajesz program demo - i do tego sprzedajesz licencje - dane typu imie, nazwisko email itp. - generujesz zaszyfrowany plik zawierający te dane i wysyłasz je mailem do klienta.. do tego dołączasz bibliotekę (np. dll) która zawiera procedurę szyfrującą/deszyfrującą oraz procedurę zapisu (nie znam MFC ale powinno dać się tak zrobić żeby w dll'ce umieścić taką procedurę).. i teraz klient kupuje program podaje dane na stronie - ty wysyłasz mu plik dll z biblioteką odpowiadającą za zapis oraz plik z zaszyfrowanymi danymi rejestracyjnymi.. gość w programie wpisuje te same dane.. program za pomocą dllki którą przysłałeś szyfruje/deszyfruje plik licencyjny i porównuje czy dane są zgodne..
Dodatkowo ktoś żeby program złamać musi go kupić.. a wtedy już mu niepotrzebny złamany.. poza tym właśnie "grupa docelowa" jakoś nie widzi mi się jako specjalnie "hakerska" (w sensie umiejętności a nie korzystania z pirackiego softu).
Daje to duże pole do popisu bo do pliku z biblioteką możesz też dodać procedurę aktywacji przez internet i dodatkowo "autoryzować" używane pliki - typu żeby jakąś z danych rejestracyjnych i pliku licencyjnego generować CRC i w programie porównywać..
Chyba że chciałoby Ci się do każdej DLLki jakoś automatycznie wkompilowywać (zaszyfrowane) dane rejestracyjne - wtedy w razie wycieku miałbyś "na widelcu" skąd plik wyciekł.. można też zrobić tak że program bez połączenia z siecią działa przez pół roku/rok od aktywacji.. przez pół roku nie ma raczej możliwości żeby się do netu na moment nie podłączyć..
Ja napisałem kilka bardzo specjalistycznych programów - i tam jako klucz "sprzętowy" używam MAC adresu karty sieciowej odpowiednio "spreparowanego" - klient dzwoni czy pyta jakoś tam inaczej.. podaję mu kod odblokowujący i program działa dopóki sprzętu nie zmieni.. program z racji tego że odbiera dane internetem do sieci jest wpięty i raz na 3 miesiące sobie sprawdza w bazie czy się klucz zgadza.. jak się zgadza to dalej sobie działa.. i tak sprawdza sobie co 7 dni i na kolejne 3 miesiące przedłuża..
A co do ceny to jak koledzy piszą 20$ czy 20Euro (czy 20 zł dla nas w promocji) to taka magiczna granica - idziesz wtedy w ilość - trochę postów na dpreview itp. i sprzedaż poleci z górki
![]()