Strona 157 z 167 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 561 do 1 570 z 1663

Wątek: Machinery HDR Effects

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Odp: Machinery

Witam. Mam pytanie dotyczące programu Machinery oraz dodanej fukcji która przedstawia nam Współczynnik przyśpieszenia przy wykorzystaniu akceleracji GPU karty graficznej.
    Moja konfiguracja to przedewszystkim procesor Intela i5 2500K na płycie ASRock-a plus grafika ASUS GTX760
    Współczynnik przyśpieszenia który uzyskuje to zaledwie pomiędzy 2.90 a 3.15
    Jak mam rozumieć działanie tej funkcji?
    Na początku wydawało mi się że im wyższy wynik tym lepiej - przykład komputer u kolegi na czterordzeniowym AMD z grafiką GT 440 (zestaw około cztero letni), współczynnik przyspieszenie blisko 9.0
    Mam wrażenie że Machinery podaje współczynnik przyspieszenia z GPU do BEZ GPU / czyli im lepszy i szybszy procesor, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na przetwarzanie rendering przed GPU karty graficznej.
    Czyli na słabszych procesorach / konfiguracjach, współczynnik siłą rzeczy musi i będzie większy.
    A im lepsza konfiguracja to ten współczynnik będzie niższy tzn bliższy zeru?
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 27-11-2014 o 15:25
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Witam. Mam pytanie dotyczące programu Machinery oraz dodanej fukcji która przedstawia nam Współczynnik przyśpieszenia przy wykorzystaniu akceleracji GPU karty graficznej.
    Moja konfiguracja to przedewszystkim procesor Intela i5 2500K na płycie ASRock-a plus grafika ASUS GTX760
    Współczynnik przyśpieszenia który uzyskuje to zaledwie pomiędzy 2.90 a 3.15
    Jak mam rozumieć działanie tej funkcji?
    Na początku wydawało mi się że im wyższy wynik tym lepiej - przykład komputer u kolegi na czterordzeniowym AMD z grafiką GT 440 (zestaw około cztero letni), współczynnik przyspieszenie blisko 9.0
    Mam wrażenie że Machinery podaje współczynnik przyspieszenia z GPU do BEZ GPU / czyli im lepszy i szybszy procesor, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na przetwarzanie rendering przed GPU karty graficznej.
    Czyli na słabszych procesorach / konfiguracjach, współczynnik siłą rzeczy musi i będzie większy.
    A im lepsza konfiguracja to ten współczynnik będzie niższy tzn bliższy zeru?
    Współczynnik przyspieszenia pokazuje relację: czas przetwarzania CPU / GPU. Pokazuje więc ile razy karta graficzna przetwarza szybciej niż procesor. Jeśli masz bardzo stary procesor, w dodatku z mała ilością rdzeni i nawet przeciętną kartę graficzną to współczynnik będzie wysoki. Jeśli CPU jest w obliczeniach szybszy od GPU to współczynnik będzie mniejszy niż 1.0.

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Współczynnik przyspieszenia pokazuje relację: czas przetwarzania CPU / GPU. Pokazuje więc ile razy karta graficzna przetwarza szybciej niż procesor. Jeśli masz bardzo stary procesor, w dodatku z mała ilością rdzeni i nawet przeciętną kartę graficzną to współczynnik będzie wysoki. Jeśli CPU jest w obliczeniach szybszy od GPU to współczynnik będzie mniejszy niż 1.0.
    Ok, czyli w przypadku Machinery wynik w okolicy 3.0 / tak jest u mnie / jest mniejszy czy większy, przyznam ze niewiem do końca jak zinterpretować ten wynik ?
    Mam wrażenie ze mój CPU jest szybszy i karta niewiele wnosi do renderingu czy obróbki.
    Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Ok, czyli w przypadku Machinery wynik w okolicy 3.0 / tak jest u mnie / jest mniejszy czy większy, przyznam ze niewiem do końca jak zinterpretować ten wynik ?
    Mam wrażenie ze mój CPU jest szybszy i karta niewiele wnosi do renderingu czy obróbki.
    Wynik 3.0 oznacza, że przetwarzanie z użyciem GPU jest 3 razy szybsze. Trzeba mieć jednak świadomość, że dotyczy to konkretnego algorytmu i nie wykluczone, że w innych zadaniach CPU jest szybszy.

Miasto
    Warszawa

Szybka prośba. Potrzebuję do testów plik RAW z 6D zawierający tagi GPS. Kontakt na skrzynkę.

Miasto
    Warszawa

Dostępna poprawka 2.9.48 usuwająca problemy ze znikającymi danymi GPS z EXIF.

Miasto
    Warszawa

1. Czy testował ktoś przetwarzanie na najnowszych kartach NVIDIA 9xx?
    2. Potrzebny mi jest do testów jeszcze RAW z 7D II z zapisanym GPSem, będę wdzięczny za podesłanie przez szczęśliwego posiadacza :-).

Miasto
    Warszawa

Dostępna wersja 2.9.50

* Nowa opcja "Kurz i rysy" w panelu "Wygładzanie".

Nowa opcja jest przeznaczona do odszumiania obrazu po bardzo mocnym dodaniu detali.
    Jest to odpowiednik funkcji Photoshop "Dust & Scratches" i całkiem nieźle się sprawdza.

Miasto
    Warszawa

Dostępna wersja 2.9.51

* Aktualizacja biblioteki RAW.
    * Drobne poprawki.

Miasto
    Warszawa

Dostępna wersja 2.9.52

* Poprawione odwzorowanie koloru w ciemnych partiach obrazu przy zastosowaniu filtra 'Mikrokontrast'.

Strona 157 z 167 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów