Próbowałeś?
Sprawdzałem to z programistami i nie ma różnicy między 1EV a 4EV, przy kroku 8EV już widać błędy. To, że większość softu do HDR nie potrafi tego złożyć to inna sprawa.
Linkować do swojej www nie wolno, więc tego nie udowodnię.
To porównanie samochodowe troszkę tu nie pasuje.![]()
Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 02-02-2014 o 22:18
Ale co Ty chcesz udowadniać? Kto i po co robi HDR'y z takim krokiem? Po to w Nikonie jest 9 ekspozycji w AEB, żeby robić małe kroki. W 5D3 mam 7 i nie wykorzystuję, bo wystarcza mi aż nadto 5@2EV (w wielu sytuacjach 5@1EV), a sprzęt pozwala na 7@3EV w automacie. Być może i są sytuacje, kiedy przydałoby się więcej, ale kto i jak często tego potrzebuje?
Wracając do tematu - zaraz sobie zaktualizuję licencję, bo widzę że MM nie zasypiał ostatnio gruszek w popiele.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Po co zużywać migawkę?
9x1EV może dać taki sam efekt jak 3x3EV. Zdjęć mniej, więcej wejdzie na kartę. Mniejsze ryzyko, że coś w kadrze się poruszy.
Mi nie chodzi o zwiększenie ogólnej rozpiętości, nigdy nie potrzebowałem więcej niż 12x1EV. Można zrobić 4x3EV i uzyskać taki sam efekt, problem polega w programach, które słabo sobie z tym radzą.
Chyba lubisz utrudniać sobie pracę
Poproszę ten napis przy nicku mi zmienić z "Bywalec" na "forumowy troll"
Poważniej poproszę o usunięcie tej dyskusji. Zrobiliśmy śmietnik Panu MMM.
Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 02-02-2014 o 23:12
Dostępny jest mały update 2.9.0.6
Eliminuje zamrażanie się aplikacji podczas przestawiania suwakami parametrów.
Ten problem występował niezwykle rzadko więc jeśli działa u was prawidłowo to na razie nie ma potrzeby pobierania aktualizacji.
Dodatkowo została udostępniona opcja włączenia kompresji LZW podczas zapisu w formacie TIFF.
Machinery HDR Effects 2.9.1
* Przyśpieszenie pracy programu.
Nowa wersja znacznie przyśpiesza reakcję interfejsu podczas pracy z dużymi obrazami, suwaki znacznie szybciej reagują na zmiany. Optymalizacji zostały poddane niektóre funkcje przetwarzające oraz wyświetlające obraz. Pozbyłem się systemowej funkcji konwertującej obraz z użyciem profilu kolorów (zastąpiłem własną) i prędkość wzrosła nawet 3 razy. Praca na obrazach ~20MPix jest już całkiem znośna i w miarę płynna.
Jeszcze większe przyśpieszenie można uzyskać wyłączając w Konfiguracji programu opcje "Wyświetlanie -> Wysoka Jakość" oraz "Wyświetlanie - Użyj profili ICC". To drugie można spokojnie zrobić jeśli przetwarzane pliki są w formacie sRGB a monitor nie ma zainstalowanego profilu kolorów.
Dostępna jest wersja Android 1.1
https://play.google.com/store/apps/d....machinery.hdr
Ulepszenia:
- Możliwość wyboru rozdzielczości zapisywanego zdjęcia.
- Pierwsze przetwarzanie zdjęcia 2-3 razy szybsze niż do tej pory.
- Wygląd menu dostosowany do standardu Android w wersji 4.
Usunięte błędy:
- Rozwiązano problem, gdy zdjęcie zrobione w orientacji pionowej, automatycznie było obracane (w niektórych urządzeniach).
- Usunięto błąd, gdy aplikacja nie zawsze mogła odczytać zdjęcia z aparatu.
Dostępna wersja 2.9.11 Machinery HDR Effects
* Zaktualizowana biblioteka RAW.
* Poprawione różne drobne błędy.