Proponuję być uczciwym wobec siebie - cytowany fragment mojej wypowiedzi dotyczy tego co było ~miesiąc-dwa temu, nie rok temu. Zapis od niedawna działa poprawnie, ale rozmawialiśmy o czymś innym - o rozmiarach podglądu i wpływie tego na szybkość pracy z programem, co z resztą zostało wywołane postem innego użytkownika. Już raz to powyżej opisywałem.
Dostępna wersja 2.5.1(2) (02/10/2012)
* Dodana opcja "Wysoki kontrast" w panelu "Detale".
* Zwiększony zakres regulacji parametru "Detekcja krawędzi" w panelu "Detale".
Parametr "wysoki kontrast" zmienia sposób w jaki gradient detali jest nakładany na oryginalne zdjęcie.
Nowa zerowa wartość parametru "Detekcja krawędzi" pozwala wygenerować obrazy z mniejsza ilością drobnych szczegółów, kontrasty są znacznie głębsze niż przy wyższych wartościach tego parametru.
Obie zmiany pozwalają uzyskać lepsze efekty przy obróbce ludzi oraz fotografii B&W.
Wymyśliłem sobie, że te nowe ustawienia będą dostępne w formie mikropresetu w Detalach.
Presety są dwa: "ludzie" oraz "krajobraz" i widać je w postaci ikonek po prawej stronie.
Preset "ludzie" jest ulepszoną wersją "Clarity" z Lightroom. Ulepszenie polega na tym, że efekt halo jest mniejszy i dodatkowo można właczyć detekcję koloru. Jesli macie jaieś uwagi albo znajdziecie sytuacje gdy Lightroom daje lepszy efekt to proszę o sample - zmienię efekt tak aby dawał rezultaty lepsze niż Clarity.
"Przeszukaj wątek" nic nie zwraca, więc mam pytanie - czy można liczyć na poprawkę, która spowoduje że podczas zapisu zostaną zachowane oryginalne dane Exif?