Strona 142 z 167 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 411 do 1 420 z 1663

Wątek: Machinery HDR Effects

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Machinery

Cytat Zamieszczone przez tomek1906 Zobacz posta
    - czy jest możliwość regulacji (suwak) natężenia danego preseta?
    Po wczytaniu presetu, każdy z efektów reguluje się oddzielnie.

Cytat Zamieszczone przez natali12 Zobacz posta
    Czy program posiada jakiś czytelny help bądź instrukcję dla laika?
    Na stronie programu należy wejść do działu "Instrukcja".

Coś już napisał

MMM dziękuję za odpowiedź i przepraszam za zamieszanie z instrukcją. Nie wiem jak patrzyłam, ale widziałam tylko odnośnik pobierz, wejście jakoś mi umknęło. Przepraszam za zamieszanie.
    pozdrawiam
    natali
    canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Pobrałem sobie niedawno demo Machinery Effects, i jeśli chodzi o możliwości i efekty pracy, to jestem pod dużym wrażeniem. O niebo lepsze od Photomatixa, na którym skończyłem poprzednią, krótką, przygodę z HDRem

Mam jednak pytanie. Pracowałem teraz na lapku, procesor i7, 8gb RAM, a program muli. I to muli niemiłosiernie, bo zmiana każdego parametru pokazuje się po paru dobrych sekundach. Z tego co widziałem jest to spowodowane powtarzaniem działania wszystkich poszczególnych ustawień.
    Tak ma być, czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tego cuda?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Mam jednak pytanie. Pracowałem teraz na lapku, procesor i7, 8gb RAM, a program muli. I to muli niemiłosiernie, bo zmiana każdego parametru pokazuje się po paru dobrych sekundach. Z tego co widziałem jest to spowodowane powtarzaniem działania wszystkich poszczególnych ustawień.
    Program wykonuje po kolei filtry i efekty według kolejności w jakiej widzisz je na ekranie. Wszystko działa szybko pod warunkiem, że nie zaczniesz nagle wracać do samego początku.
    Ustaliłem kolejność poszczególnych efektów zgodnie z przyjętymi zasadami obróbki czyli najpierw rzeczy podstawowe, później efekty a na końcu ostrzenie. Jeśli w którymś momencie chcesz cofnąć się to najlepiej wyłącz przy pomocy checkboxa te efekty, które będą po aktualnie modyfikowanym.

Spora część efektów oferowanych przez Machinery to nie są proste liniowe operacje na histogramie, które można złożyć w jedną. Szybko można zrobić takie banały jak balans bieli, krzywe czy poziomy, ale bardziej zaawansowane operacje takie jak miejscowy kontrast czy detale mają bardzo dużą złożoność obliczeniową.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-09-2012 o 01:13

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Ok, dzięki za odpowiedź
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Pobrałem sobie niedawno demo Machinery Effects, i jeśli chodzi o możliwości i efekty pracy, to jestem pod dużym wrażeniem. O niebo lepsze od Photomatixa, na którym skończyłem poprzednią, krótką, przygodę z HDRem

Nie wykluczone, że muli Ci, bo masz w menu "Widok" wybrany "pełny rozmiar" podglądu. Jak wybierzesz coś koło 1024px, to będzie duużo szybciej liczył niż przy pełnym. W Photomatix'ie i innych tego typu programach też nie pracujesz na pełnowymiarowym obrazie - dopiero później go naliczasz, kiedy już ustawisz parametry wszystkich filtrów i klikasz "OK", "Apply" czy tam coś. W Machinery jest zauważalna znaczna różnica w szybkości działania w zależności od wybranego rozmiaru podglądu, to nic nienormalnego. Myślę jednak, że gdyby program "sam" sobie domyślnie naliczał podgląd do wielkości obszaru roboczego, tak jak wszystkie inne które znam, to byłoby optymalnie i uniknęłoby się pytań o "zamulanie". Teraz i tak program chyba domyślnie ustawia podgląd 1920px (przynajmniej u mnie), bo we wcześniejszych wersjach domyślnie ustawiał się pełny rozmiar i zamulało. To jest moim zdaniem dziwnie zorganizowane w Machinery, bo inne programy czy wtyczki do tego typu obróbki naliczają zawsze taki obrazek jaki wyświetlają, a tu można liczyć pełny rozmiar nie wiedząc o tym, mając podgląd dopasowany do monitora - to wprowadza w błąd. Kiedyś, zanim to złapałem, myślałem że ten program po prostu zawsze muli .

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Teraz i tak program chyba domyślnie ustawia podgląd 1920px (przynajmniej u mnie)
    W konfiguracji możesz ustawić jaki chcesz domyślny rozmiar podglądu.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    W konfiguracji możesz ustawić jaki chcesz domyślny rozmiar podglądu.
    No właśnie. Każdy inny program liczy to co widać, bez grzebania w opcjach.

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    No właśnie. Każdy inny program liczy to co widać, bez grzebania w opcjach.
    Machinery też liczy "to co widać" bo opcja dostosowania podglądu do rozdzielczości obrazu jest ustawiona domyślnie więc nigdzie nie musisz sobie grzebać.
    W ogóle nie rozumiem co ma wnosić uwaga o tym że "każdy inny program" coś tam robi. Machinery stosuje algorytmy nieliniowe więc nie można tego porównywać z jakimś banałami w stylu warstw dopasowania jak w Photoshopie.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-09-2012 o 19:16

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Machinery też liczy "to co widać" bo opcja dostosowania podglądu do rozdzielczości obrazu jest ustawiona domyślnie więc nigdzie nie musisz sobie grzebać.
    W ogóle nie rozumiem co ma wnosić uwaga o tym że "każdy inny program" coś tam robi. Machinery stosuje algorytmy nieliniowe więc nie można tego porównywać z jakimś banałami w stylu warstw dopasowania jak w Photoshopie.
    Mam na myśli programy i wtyczki: Photomatix, OnOne, Topaz, Nik - tych używam i we wszystkich pracuje się na podglądzie w obniżonej rozdzielczości, żeby nie marnotrawić zasobów i czasu w trakcie dostrajania parametrów filtrów - zmiany na podglądzie widać błyskawicznie. Dopiero przy zapisywaniu ostatecznego efektu pracy jest liczony obraz w pełnej rozdzielczości i dopiero to trwa w zależności od mocy komputera.
    Machinery to fajny program, ale od kiedy go kupiłem (jeszcze wersję 1.x), zawsze kojarzył mi się z oczekiwaniem na liczydło. Dużo się zmieniło na lepsze, ale kwestia o której dyskutujemy jest upierdliwa i już. Do całkiem niedawna, w przypadku pracy na małym podglądzie, po kliknięciu "zapisz" program pytał czy przejść do pełnej rozdzielczości, po czym naliczał obraz i go nie zapisywał - trzeba było jeszcze raz wybrać save. W ostatnich wersjach jest to już poprawione i o to chodzi.
    Nie ma się co obruszać - user nie wnika jakie algorytmy liczą piksele. User lubi pracować efektywnie i podpowiada, co mu to utrudnia .

Strona 142 z 167 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144152 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów