Ostatnio edytowane przez MMM ; 08-08-2009 o 00:49
Wciąż wywałka na Core 2 Duo T9300 @ 2.50GHz
40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
Capture One 5, GIMP, Machinery
16bit TIF na jednolitej powierzchni nieba otrzymał pattern, z którym nie wiem co zrobićPrzy lewej krawędzi nieba widać też skok jasności.
Parametry defaultowe. Coś przesunąć, zmienić? Niebardzo ruszałem, bo przetwarzanie trwa wieki (C2D 7300).
Załadowanie trzech takich w HDR rozłożyło program, wyświetlił się błąd przetwarzania, potem przestał odpowiadać.
.
Jeśli przetwarzanie trwa za długo to zrób sobie najpierw miniaturkę zdjęcia w rozdzielczości np. 800x600, baw się na niej i zapisz na końcu ustawienia. Wszystkie ustawienia są w procentach więc na większym zdjęciu dadzą prawie identyczny efekt. Jak pojawia się pattern to trzeba ruszyć suwakiem "jakość" na większe wartości, a jak na maksymalnych nie pomaga to jeszcze suwak "wygładzanie".
Błąd przetwarzania to jakiś problem z pamięcią lub z GDI+ czyli tez brak pamięci. Przypuszczam jednak że w tym wypadku wszystkie te problemy i zwisy na różnych kompach powoduje biblioteka odczytująca TIFFy, która robi jakiś bajzel w pamięci.
Dobra, namierzyłem tego buga. Nie ma to akurat nic wspólnego z ilością ładowanych obrazków a problem się najczęściej pojawia przy włączonej opcji "autostart" i przerwaniu przetwarzania w czasie postprocessingu.
Ale to nie w tym rzecz. Ja sobie mogę napisać że "nie wolno rozpowszechniać klucza" tyle że nie ma absolutnie żadnej możliwości udowodnienia komuś że to zrobił. Zawsze przecież można znaleźć jakiś teoretyczny i kuriozalny przypadek legalnego użytkownika, który np. ma 50 różnych komputerów i sobie zapragnął codziennie na innym uruchomić program. W żaden sposób ja tego nie zweryfikuję,
stąd moje zabezpieczenie w postaci "uznaniowości". Tu nie chodzi o to że ja mam zamiar komuś blokować bo mam "widzimisię". Taki zapis jest potrzebny właśnie dlatego że nie mam fizycznej możliwości udowodnienia komukolwiek czegokolwiek bo zawsze ktoś może się wytłumaczyć że "a ja mam 50 komputerów i udowodnij mi pan że nie, a jak nie to klucz ma działać" :-). Mając zapis w licencji o "uznaniowości" i w takiej oczywistej sytuacji 100% przekonanie że klucz się rozszedł spokojnie mogę takiemu gościowi odpisać "a g**** mnie to obchodzi" ;-)
Ostatnio edytowane przez MMM ; 09-08-2009 o 21:24
Nie działa, na parę sekund pojawia się splash screen po czym pojawia się komunikat "An unsupported operation was attempted."
Procesor Q9550, system Windows 7 rc
OK, dzięki za wyjaśnienia. To jeszcze coś pokręcęA z tą pamięcią to możliwe, nie mam swapa, więc może zabrakło. A jakby program sobie swapa robił... ?
![]()
.
Tak w ogole Kolaj ma racje. Ten tekst (w takiej formie) brzmi odstraszająco. Przykładowo wydaje 200 zł na program i nagle autor stwierdza, ze juz mi starczy tych zabaw w psucie zdjec i rach ciach koniec![]()
niestety nadal nie chce się uruchomić pod win7, poprzednie wersje (2 lub 3 wstecz) działały bez problemów