Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
Bardzo dobra robota
A jakby tak dodać możliwość pracy na rawie?
No bo to pobieranie nowszej wersji jest na razie zrobione w dosyć prymitywny sposób czyli robię execute ze ścieżką do pliku przez http i system sobie robi z tym to co ma domyślnie ustawione :-). Czyli trzeba ściągnąć nowe archiwum, rozpakować i zastąpić stary plik nowym. W najbliższym czasie zrobię pobieranie aktualizacji w pełni automatyczne, czyli samo się ściągnie, zastąpi stary plik i automatycznie zamknie po chwili uruchamiając nową wersję. Nie zrobiłem tego bo trzeba się tu trochę pobawić w obsługę zerwanego połączenia, obsługę błędów, sprawdzanie czy można zapisać plik na dysku (może np. być uruchomiony z płyty CD, brak miejsca itd.)
Jak już to DNG. Z RAWami będzie sporo zabawy bo jest setka formatów z różnych aparatów a na koniec i tak się okaże że oryginalny soft np. DPP przekonwertuje RAWa z lepszą jakością niż mój program bo tam goście siedzą nad tematem dobrych pare lat :-). No chyba że dorwę jakąś darmową bibliotekę, która to robi.
Dobrym przykładem jest Photomatix, który daje gorsze efekty z RAWów niż wczytując przekonwertowanie w DPP do TIFFów, przy okazji usuwając np. CA, szumy, regulując WB itp.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 13-07-2009 o 11:58
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Dorzuciłem jeszcze ciekawą opcję filtra zmiękczającego. Jeśli obrazek wychodzi za płaski to ta opcja pomoże to zlikwidować.
Efekty z jednej klatki powodują u mnie chwilami opad szczęki :-)
Ustawienia:
Radius 25%
Details 7
Smoothing 3
Tone Curve 30%
S/H Detect 1%
Shadows 50%
Highlights 100%
Softness 50%
Color NR 1
Saturation 120%
Gamma 0.8
Wszystkie algorytmy: przetwarzanie, wygładzanie, odszumianie, krzywa kontrastu i zmiękczanie obrazu są mojego autorstwa.
Sam pomysł takiej właśnie analizy obrazu przez rozciąganie histogramu dla poszczególnych elementów jest znany od dość dawna. Ludzie robią to ręcznie ze świetnymi efektami, jak znajdę linka do podrzucę). Program Lucis sądząc po efektach używa jakiegoś bardzo podobnego algorytmu.
I to jest dość uderzające, bo efekty bardzo są podobne, natomiast autorzy Lucisa sugerują użycie niesłychanie zaawansowanych algorytmów, które chyba nawet zostały opatentowane. Czy w tym przypadku to rowniez tak wygląda?
Za wspomnianego linka byłbym bardzo wdzięczny
Właśnie stwiedziłem, że w trybie Lightmap nie jest uaktualniany podgląd podczas zmiany parametrów, trzeba zmienić tryb na inny i powrócić do Lightmap aby zobaczyć zmiany, ale może to tylko u mnie?
Po dalszym sprawdzeniu - ten tryb tak, zdaje się, ma działać, bardziej jako podgląd tonalności, niż jako tryb niezależny...![]()
Ostatnio edytowane przez jsm2 ; 14-07-2009 o 11:01
Nie mam pojęcia jak to zrobione jest w Lucisie bo oni nigdzie nie chwalą się ani algorytmem ani tym bardziej kodem źródłowym :-). Mogę tylko powiedzieć że mój algorytm przetwarzania jest w gruncie rzeczy bardzo prosty, z pewnością nie mogę powiedzieć o nim że jest "niesłychanie zaawansowany" bo to raptem kilka linijek z prostymi operacjami dodawania i dzielenia a wiedza matematyczna potrzebna do zrozumienia o co chodzi jest z zakresu podstawówki :-)
Fakt, coś nie bangla, zaraz to naprawię. Tryb Lightmap jest dla tych, którzy chcą sobie wygenerować warstwę i bawić się samemu z maskami w PS zamiast używać zakładek łączenia z oryginałem i postprocessingu. Dlatego suwaki z tych dwóch zakładek są nieaktywne.