Strona 25 z 167 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1663

Wątek: Machinery HDR Effects

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja uważam, że o stopniu piracenia decydują dwa najważniejsze czynniki:
    - grupa docelowa
    - cena

Twoja grupa docelowa działa na Twoją korzyść, ponieważ program nie jest zapewnia rozrywki dla mas (gry, playery etc.) a jest raczej narzędziem do pracy. W związku z tym grono odbiorców, to zwykle ludzie poważniejsi, trochę starsi (średnio), rozumiejący co to znaczy, nakład pracy. To oczywiście nie wyklucza piracenia, ale myślę, że mniejsza jego natężenie. Dodatkowo program będzie raczej niszowy, więc nawet jak będzie gdzieś krążył po sieci, mało kto będzie wiedział, że w ogóle warto go ściągnąć. Nie mam tu nic złego na myśli.

Pozostaje więc rozsądna cena. Im niższa, tym piractwo jest mniej opłacalne. Myślę, że poniżej pewnego progu można spodziewać się, że 90% osób kupi, jeśli będzie to dostatecznie łatwy i szybki proces (mterasfer, paypal, przelew etc.). Sam musisz sobie zadać pytanie, czy zaryzykujesz i sprzedasz program po naprawdę przystępnej cenie z nadzieja na naprawdę dużą sprzedaż, czy nastawiasz się na niedużą ilość i dużą cenę. Ja bym postawił na to pierwsze, nie tylko dlatego, że sam chcę go kupić Wiem po swoich znajomych, że najlepszym zabezpieczeniem antypirackim jest cena.

Nie zapomnij, że Twój program nie jest wart tyle, ile w przeliczaniu kosztował Cię godzin pracy, ani ile wiedzy i doświadczenia w niego zainwestowałeś, ale tyle, ile będą chcieli za niego zapłacić klienci. Biorąc pod uwagę, że program ma funkcjonalność raczej pluginu, których Pro używają naprawdę wielu, cena nie powinna być wysoka. Dla przeciętnego fotografa PS Elements czy choćby Gimp zawiera więcej istotnych funkcji, przydatnych na co dzień.

Ja osobiście uważam, że Twój program to piękne dzieło i dobry pomysł i nie piszę tego wszystkie ze złej woli, jakobym nie doceniał Twojej pracy. Chciałbym żebyś się nie zniechęcił i odniósł korzyści ze swojej pracy, motywując do następnej.

A co do samego Maca i Linuksa, o ile stanowią one znikomą część rynku komputerowego, to porównania Kolaja są trochę nie na miejscu, bo program nie jest skierowany do każdego użytkownika komputera, do dziecka i do sekretarki. Wśród fotografów czy innych specjalistów i profesjonalistów udziały systemów są w trochę innych proporcjach. Myślę, że Maki odgrywają tu znacznie ważniejszą rolę, nawet pomimo swojego mniejszego udziału w stosunku do Windows. Sam program jest niszowy znacznie bardziej, niż najbardziej niszowa dystrybucja Linuksa i gdyby jego sprzedaż zawarła się chociażby w takiej ilości jak użytkownicy Maca wśród fotografów, myślę, że MMM miałby godny zarobek na swoim produkcie, dużo przewyższający oczekiwania.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest na rynku program, który na 99% używa tak samo działającego algorytmu analizy. AutoLevels da się tak ustawić żeby wyprodukował taki sam efekt jak program Lucis w trybie 'exsposure'.
    http://www.lucispro.com/homepage1.htm

Wziąłem sobie pierwszego sampla z tej strony i potraktowałem go swoim programem, przy ustawieniach:
    radius 15%, details 2, Shadows 80%, Highlights 100%
    efekt 99% identyczny:

P.S
    Popatrzcie sobie na ceny za kopię :-)
    http://www.lucispro.com/miva-storefront.htm

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    A co do samego Maca i Linuksa, o ile stanowią one znikomą część rynku komputerowego, to porównania Kolaja są trochę nie na miejscu, bo program nie jest skierowany do każdego użytkownika komputera, do dziecka i do sekretarki. Wśród fotografów czy innych specjalistów i profesjonalistów udziały systemów są w trochę innych proporcjach. Myślę, że Maki odgrywają tu znacznie ważniejszą rolę, nawet pomimo swojego mniejszego udziału w stosunku do Windows. Sam program jest niszowy znacznie bardziej, niż najbardziej niszowa dystrybucja Linuksa i gdyby jego sprzedaż zawarła się chociażby w takiej ilości jak użytkownicy Maca wśród fotografów, myślę, że MMM miałby godny zarobek na swoim produkcie, dużo przewyższający oczekiwania.
    Jak zauważyłeś, moje porównanie dotyczyło ewentualnej wersji na Linuksa. Wśród fotografów a szczególnie pro, jego udział w rynku dalej jest znikomy, nawet jeżeli nie jest to 0,42% tylko 2%. A nie sądzę, żeby taki wynik był osiągalny z banalnej przyczyny. Brak odpowiedniej wersji PS.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jest na rynku program, który na 99% używa tak samo działającego algorytmu analizy. AutoLevels da się tak ustawić żeby wyprodukował taki sam efekt jak program Lucis w trybie 'exsposure'.
    Czyli jak rozumiem algorymty są już opisane i opublikowane?

Cena zaporowa. Moze Chase Jarvis sobie takie coś kupi, ale to już cena niezgorszego lensa
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg Zobacz posta
    Czyli jak rozumiem algorymty są już opisane i opublikowane?
    Nie. Dlaczego? To, że ktoś napisał i sprzedaje jakiś program, nie znaczy, że algorytm jego działania jest publicznie znany. MMM osiągnął po prostu ten sam/zbliżony efekt, niekoniecznie używając gotowego algorytmu.
    Cena zaporowa
    Tu się zgadzam Ale skoro to sprzedają, to powinno dać MMM do myślenia, że da sie na tym rynku trochę zamieszać i urżnąć kawałek tortu

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jest na rynku program, który na 99% używa tak samo działającego algorytmu analizy.
    Tak to zrozumiałem, że podstawy tych alg. są opublikowane.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak to zrozumiałem, że podstawy tych alg. są opublikowane.
    Ja w tym widzę tryb przypuszczający. Ale nieważne. Tak czy siak, można taki program próbować sprzedawać za całkiem niezłe pieniądze i w tym trzeba upatrywać źródła optymizmu :-D

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Finalnie ode mnie: płaciłem 20USD za pluginy (a focę tylko amatorsko!) i ręka mi się trzęsła przed kliknięciem "Zatwierdź" w Paypalu. To jest absolutnie górna granica dla mnie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jak zauważyłeś, moje dotyczyło ewentualnej wersji na Linuksa.
    Ja odnosiłem się do wersji na to i na to:

Wystarczy napisać go w Qt i będzie nawet na Maku działał...

Finalnie ode mnie: płaciłem 20USD za pluginy (a focę tylko amatorsko!) i ręka mi się trzęsła przed kliknięciem "Zatwierdź" w Paypalu. To jest absolutnie górna granica dla mnie.
    Dla mnie też, dlatego wszystko zależy od grupy docelowej oraz tego czy dużo i tanio czy mało i drogo. Byle nie przeliczyć się w kalkulacjach. Żeby nie wyszło na tanio i mało albo drogo i wcale.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

co do zabezpieczeń to jeśli chodzi o sieć to najlepszy mógłby być taki model - dajesz program demo - i do tego sprzedajesz licencje - dane typu imie, nazwisko email itp. - generujesz zaszyfrowany plik zawierający te dane i wysyłasz je mailem do klienta.. do tego dołączasz bibliotekę (np. dll) która zawiera procedurę szyfrującą/deszyfrującą oraz procedurę zapisu (nie znam MFC ale powinno dać się tak zrobić żeby w dll'ce umieścić taką procedurę).. i teraz klient kupuje program podaje dane na stronie - ty wysyłasz mu plik dll z biblioteką odpowiadającą za zapis oraz plik z zaszyfrowanymi danymi rejestracyjnymi.. gość w programie wpisuje te same dane.. program za pomocą dllki którą przysłałeś szyfruje/deszyfruje plik licencyjny i porównuje czy dane są zgodne..
    Dodatkowo ktoś żeby program złamać musi go kupić.. a wtedy już mu niepotrzebny złamany.. poza tym właśnie "grupa docelowa" jakoś nie widzi mi się jako specjalnie "hakerska" (w sensie umiejętności a nie korzystania z pirackiego softu).
    Daje to duże pole do popisu bo do pliku z biblioteką możesz też dodać procedurę aktywacji przez internet i dodatkowo "autoryzować" używane pliki - typu żeby jakąś z danych rejestracyjnych i pliku licencyjnego generować CRC i w programie porównywać..
    Chyba że chciałoby Ci się do każdej DLLki jakoś automatycznie wkompilowywać (zaszyfrowane) dane rejestracyjne - wtedy w razie wycieku miałbyś "na widelcu" skąd plik wyciekł.. można też zrobić tak że program bez połączenia z siecią działa przez pół roku/rok od aktywacji.. przez pół roku nie ma raczej możliwości żeby się do netu na moment nie podłączyć..

Ja napisałem kilka bardzo specjalistycznych programów - i tam jako klucz "sprzętowy" używam MAC adresu karty sieciowej odpowiednio "spreparowanego" - klient dzwoni czy pyta jakoś tam inaczej.. podaję mu kod odblokowujący i program działa dopóki sprzętu nie zmieni.. program z racji tego że odbiera dane internetem do sieci jest wpięty i raz na 3 miesiące sobie sprawdza w bazie czy się klucz zgadza.. jak się zgadza to dalej sobie działa.. i tak sprawdza sobie co 7 dni i na kolejne 3 miesiące przedłuża..

A co do ceny to jak koledzy piszą 20$ czy 20Euro (czy 20 zł dla nas w promocji ) to taka magiczna granica - idziesz wtedy w ilość - trochę postów na dpreview itp. i sprzedaż poleci z górki
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 07-07-2009 o 21:36
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 25 z 167 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów