Zrobiłem jeszcze jedną aktualizację 2.2.8(2) wybaczcie ;-)
Do tej pory od początku wydania wersji Effects nie zmieniał się sposób działania panelu "Detale". Efekty uzyskiwane przez program są często postrzegane właśnie jako działanie tej opcji, dlatego tak ważne jest abyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami dot. nowego działania.
Zrobiłem modyfikację, która dodaje opcję "Mikrodetale". Dotychczasowy efekt można uzyskać właśnie kiedy jest ona włączona. W momencie wyłączenia, suwaki zaczynają działać w nowy, znacznie delikatniejszy sposób. Znacznie trudniej jest "zmasakrować" zdjęcie, lepiej nadaje się to też do obróbki z ludźmi.
Docelowo planuję wyrzucić tą opcję i na stałe wprowadzić nowy sposób działania. Chciałbym to jednak zrobić w przekonaniu że wszyscy są zadowoleni.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 18-02-2012 o 15:49
Normalnie zabiję
o 14.10 ściągnąłem i zainstalowałem poprzednią wersję![]()
Parafrazując: "jesteśmy za a nawet przeciw")
Ja jestem na "za"
pozdrawiam
Przez kilka godzin była dostępna wersja wyświetlająca błąd konfiguracji podczas uruchamiania w systemach 32-bitowych. Jeśli ktoś miał taki problem to proszę ponownie pobrać instalator.
wersja 2.2.9 Machinery HDR Effects
wersja 2.4.9 Machinery Natural HDR
Dzisiaj bez rewolucji, za to dużo drobnych poprawek.
* Zaktualizowana biblioteka RAW dla nowych aparatów.
* Zachowywanie danych EXIF plików RAW.
* Obracanie zdjęć jpg zgodnie z EXIF.
* Ustawianie parametru DPI w plikach JPEG.
* Ostrzeganie o włączonym podglądzie przy próbie zapisu zdjęcia.
* Dodanie skrótu klawiaturowego do zapisu zdjęcia.
* Automatyczne zamykanie paneli z efektami.
* Odczytywanie wielu nazw plików podanych w wierszu poleceń.
* Przyśpieszone przetwarzanie wsadowe.
* Dopasowanie rozmiarów podglądu do rozdzielczości monitorów.
www.machineryhdr.com
Wersja 2.2.9(3)
* Zwiększony zakres regulacji poziomu czerni oraz bieli.
Oba parametry mogą teraz przyjmować wartości poza zakresem 0-65535 (czerń / biel).
Efekt działania jest taki jak w palecie PS - Levels -> Output Levels.
Dzięki temu można uniknąć prześwietleń i niedoświetleń obrazu
powstałych w wyniku dużego zwiększenia poziomu detali a także obcinania kanałów podczas bardzo dużej zmiany balansu bieli.
Zapraszam także do otwartej grupy Flickr gdzie można prezentować zdjęcia po obróbce programem.
http://www.flickr.com/groups/machineryhdr/