Zamieszczone przez Arkan
Dzięki! Tak właśnie myśle jednak wole się upewnić żeby nie kupić czegoś czego będe musiał się szybko pozbyć...
Zamieszczone przez Arkan
Dzięki! Tak właśnie myśle jednak wole się upewnić żeby nie kupić czegoś czego będe musiał się szybko pozbyć...
50d + Canon 24-105 f4 IS |Reszta bubli i kompletnie brak czasu...
Odświeżam wątek i proszę o opinie użytkowników Sigmy 100-300/4 po kilku miesiącach użytkowania.
Czy zachwyt nie minął?
Widzę teraz wersję z DG, ciekawe czy byłaby lepsza?
Poza tym zastanawia mnie, czy ktoś z was używał jej z telekonwerterem 2x, bo z 1,4 wiem, że dobrze działa.
z konwerterem 2x nie bedzie działać bo tworzy to minimalną przysłone f/8 przy ktorej AF nie działa.Zamieszczone przez Henryk
W teorii może tak, ale jak widzę często teoria rozmija się z praktyką, więc dobrze byłoby sprawdzić.Zamieszczone przez Venio
Zwłaszcza, że AF w tym obiektywie działał (raz dobrze, raz źle:wink: ) przy dużo mniejszym otworze niż 8.
A to też od body zalezy... z takim EOS 3 środkowy pkt AF zadziała :-)Zamieszczone przez Venio
Nie działanie AF przy obiektywie ciemniejszym niż 5,6 to sztuczne ograniczenie wbudowane w soft aparatu. Owszem, czujnik potrzebuje swiatła do pracy, ale jesli jest dużo swiatła zastanego (np. plaża) to tego światła nawet przez obiektyw o f11 będzie wpadało wiecej niż w pokoju przy żarówce przy f 2,8. A w takich warunkach (pokój, 2,8) 350D ostrzy.
Odswieze watek
Sa dwie wersje Sigmy 100-300 F4:
Sigma APO 100-300mm F4 EX IF HSM
Sigma APO 100-300mm F4 EX IF DG HSM
Wiem ze ta druga rozni sie jedynie "przystosowaniem" do DSLR'a i jakimis powlokami, warte jest to zachodu? DG jest o jakies 600zl drozsza od tej bez DG, jest sens doplacac?
Ja sie moze nie znam - ale o co chodzi z tymi przeslonami - czemu powyzej 8 nie bedzie dzialac?
GG: 559899
Witam
Przepraszam ze odświeżam, ale coraz poważniej przymierzałem się do 70-200 f/4, az tu nagle zobaczyłem tą sigmę. I mam poważny dylemat. Jeśli chodzi o przeznaczenie - zdecydowanie sport (głównie motocross/enduro). Czy ktoś może miał okazję porównać prędkość AF tych dwóch obiektywów? Dodam że body to 1D MK1. Szczerze mówiąc zakres ogniskowych w sigmie odpowiada mi bardziej, a cena używanych egzemplarzy jest bardzo przystępna.
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo funduszy coraz więcej, a w głowię tylko mętlik.
Pozdrawiam!
1D3, 1D, 50 1.4, 70-200, uzupelniamy