Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jak zrobić takie zdjęcie?

Domyślnie Jak zrobić takie zdjęcie?

Cześć,
    ostatnio przeglądając galerie internetowe natrafiłem na bardzo ciekawe zdjęcie.
    http://www.photosig.com/go/photos/vi...8&forward=main

Macie może jakiś pomysł jak stworzyć zdjęcie o takim klimacie? Jakieś specyficzne oświetlenie, obróbka w programie graficznym?
    www.makroforum.pl - forum o makrofotografii
    www.blaszczakphoto.com - fotografia przyrodnicza

Domyślnie

Wystarczy okno, dobre ustawienie i troche obrobki

Coś już napisał

Domyślnie

Najwięcej to tam chyba było obróbki. Światło najlepiej jak odbijesz od czegoś, od ściany czy podłogi nawet - z tym, że musisz uważać żeby za dużo cieni nie było na twarzy. Do tego przyciemniasz tło, jeśli takie od razu nie wyszło. Potem się bawisz np. w photoshopie. Poprawiasz konstrast czy barwy i co tam jeszcze uznasz za stosowne

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Oj, oj, chyba koledzy błądzą..:-)

Ja głowy nie dam, ale okno nam takiego światła nie da, zresztą zależy co ma być za tym oknem? Słońce zdecydowanie zrównoważyłoby oświetlenie sceny, a nie dawało taki kontrast. Poza tym w oczach nie widać okna (chyba):wink:

Odbicie światła też mi się zbytnio nie widzi, bo widzimy tam światło raczej ukierunkowane świecące z lewej strony i nad fotografowaną osobą. W oczach też nie widać żadnych doświetlaczy, a redukowanie cieni nie miałoby sensu, bo na twarzy ich mnogo..:-)

Jak na moje oko to zostało zastosowana jedna lampa główna z jakimś modyfikatorem, nie powiem jakim, bo nie widzę, i jedna lampa na/w aparacie, która albo miała minimalnie rozjaśnić cienie, albo wyzwolić lampę główną. Dalej to jak koledzy mówili, czyli obróbka.. podejrzewam, że głównie kontrast i WB.

Pozdrawiam

PS: Nie mam fioletowego pojęcia co odbija się poza tęczówką lewego oka, Spytaj znawców..:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

lampa + plaster miodu z lewej strony ( modela prawa ) - lekko z góry, ja bym to przynajmniej tak zrobił..

ps. jeżeli nie masz lamp studyjnych, równie dobrze możesz taką fotę zrobić lampą biurową - oczywiście odpowiednio zmiękczyć światło plus jakąś prostą tuleje założyć nawet z bloku technicznego, by światło było punktowe..
    Ostatnio edytowane przez jasnezetak ; 01-06-2009 o 10:38

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Ja podobne światło osiągałem za pomocą*lampy z garnkiem, które świeciły przez dwie dyfuzje, mniejsza zaraz przy samej lampie, druga blisko twarzy modelki, w sensie na samej krawędzi kadru.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

panowie, klasyczny lowkey. ja widzę świetlik lub wysoko zawieszony softbox + centralnie rzucony slaby błysk na twarz. obróbki za wiele też nie widzę.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Domyślnie

tak jak artprof napisał + retusz skóry

Uprawnienia umieszczania postów