Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Monitor do obróbki i kalibrator

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie Monitor do obróbki i kalibrator

Witam,
    mam pytanie odnośnie monitora do obróbki zdjęć. Zastanawiam się nad zakupem EIZO FlexScan 2242W. Monitor kosztuje kupę kasy i chciałbym żeby służył długo i żeby był niezawodny. Podstawą jest oczywiście odwzorowanie barw. Może możecie polecić coś innego w niższej cenie? Słyszałem pozytywy o monitorach NEC. Sprzęt chciałbym kalibrować spyderem 3 pro i tu też pojawia się pytanie czy to dobry pomysł. Czekam na Wasze sugestie. Nie chcę przepłacać, ale chcę uzyskać maksymalnie dobre efekty bez niespodzianek z różnicą obrazu na monitorze i papierze.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Pośpieszyłeś się zakładając nowy wątek. Poczytaj tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

Owocnej lektury.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Poczytałem sobie, ale w tym wątku jest dużo informacji, które niekoniecznie są dla mnei przydatne. Po prostu chciałem się dowiedzieć czy to dobry wybór i czy dany kalibrator sobie poradzi, ew. czy ktoś jest w stanie poradzić lepszy zestaw. Bez wdawania się w szczegóły chcę osiągnąć taki sam obraz na odbitce i monitorze.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Poczytałem sobie, ale w tym wątku jest dużo informacji, które niekoniecznie są dla mnei przydatne. Po prostu chciałem się dowiedzieć czy to dobry wybór i czy dany kalibrator sobie poradzi, ew. czy ktoś jest w stanie poradzić lepszy zestaw. Bez wdawania się w szczegóły chcę osiągnąć taki sam obraz na odbitce i monitorze.
    Tak, tylko można było zadać to pytanie w wątku, który podałem wyżej.
    Bez wdawania się w szczegóły się nie da - niestety. Jak zacząłem wnikać w szczegóły to się mi odechciało kalibratorów i spektrometrów (przynajmniej na razie).
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Mam neca 2690WUXi, polecam, bardzo dobrze się sprawdza, teraz już jest jego następca równie dobry ale słyszałem że jest różnie z jakością paneli więc lepiej przed kupnem sprawdzić. Spydera do kalibracji odpuść, najtańsze co nadaje się jako tako to Eye One display II firmy x-rite.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Spydera do kalibracji odpuść, najtańsze co nadaje się jako tako to Eye One display II firmy x-rite.
    sorry ale chciałbym się dowiedzieć dlaczego??
    W czym gorszy np. spyder pro lub elite od EyeOne d2 ???
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

W praktyce tym że spyderem nie da się skalibrować poprawnie monitora a xritem już tak. Kolorymetr spydera jest cienki jak kompot z desek, oprogramowanie też pozostawia wiele do życzenia. Po szczegóły odsyłam do postów Czornyja na ten temat.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    To jeszcze sobie Regulamin forum poczytaj:

http://canon-board.info/announcement.php?f=24&a=3

Szczególnie Punkt 3. polecam .

Uprawnienia umieszczania postów