Cytat Zamieszczone przez A-Mail Zobacz posta
A dlaczego lampa odpada? przecież nikt nie zabroni robić zdjęć?
Czasem zabroni...
Cytat Zamieszczone przez malutki_21 Zobacz posta
[...] i mam problem z wykonywaniem zdjęć w miejscach gdzie oświetlanie jest słabe, a użycie lampy niemożliwe (muzea, kościoły). zdjęcia są poruszone i nie ostre, bardzo prosiłbym o jakąś podpowiedź co do ustawień aparatu.
SX10 IS dysponuje światłem f/2.8-5.7, o czym już wspomniano, a używalność wysokich ISO jest w zasadzie mocno dyskusyjna.
Nie wiem dlaczego niektórzy próbują sugerować lustro, skoro autor wątku o nie nie pyta, a raczej co zrobić z już posiadanym sprzętem. Z drugiej strony tak zmasowana propaganda jest w stanie zdziałać wiele W muzeach i kościołach zazwyczaj statyw odpada, palniki, nawet te wbudowane również, więc MZ (to nie rada, tylko konkluzja): w miarę wysokie ISO (ale <800) i krótki koniec +IS, przesłona otwarta w trybie Av, no i nieduże odbitki. Jako "ślubny" zdecydowane NIE.
Można jeszcze poszukać słupów/filarów w budynku lub poćwiczyć na strzelnicy, żeby ręka tak mocno nie drżała
Inna sprawa, że ta hybryda nie jest tak dyskretna jak mały kompakcik i strzał "z kieszeni" w miejscach niedozwolonych pod czujnym okiem kustosza jest wykluczony:cool: