Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: zdjęcia w muzeach itp.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malutki_21 Zobacz posta
    zmiana aparatu nie wchodzi w grę, a ustawienia sa mi potrzebne głównie w kościele ponieważ za niedługi czas będę robić zdjęcia na ślubie, i chce żeby jakoś one wyglądały, anie były tak strasznie zaszumione i poruszone... :/
    uuuuuuuuuuuuuuu o jakimkolwiek ślubie bez lampy tym aparatem to zapomnij. Myślałem że architekturę zamierzasz fotografować - wtedy to by jeszcze uszło. Pewnie możesz sobie parę pamiątkowych zdjęć z lampką zrobić do swojego albumu ale nic więcej

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

głównie w kościele ponieważ za niedługi czas będę robić zdjęcia na ślubie, i chce żeby jakoś one wyglądały, anie były tak strasznie zaszumione i poruszone... :/
    jak chcesz zeby wygladaly w miare to stan sobie z boku, schowaj aparat i daj te robote wykonac fotografowi. Z takim kompaktem w kosciele nie poszalejesz.

malutki_21
    Guest

Domyślnie

a jeśli dokupic do niego lampę to jaką???? (w przystępnej cenie)
    czy np. ten model był by dobry Fomei Thunderbolt PF300 Canon
    Ostatnio edytowane przez malutki_21 ; 31-05-2009 o 11:53

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

a jeśli dokupic do niego lampę to jaką???? (w przystępnej cenie)
    czy np. ten model był by dobry Fomei Thunderbolt PF300 Canon
    Nie bierz się za coś czegoś nie masz szans zrobić nawet poprawnie. Żadna lampa tu nie pomoże...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał

Domyślnie

PowerShot SX10 IS do ślubów raczej się nie nadaje... Jeśli masz możliwość to pożycz od znajomych lepszy sprzęt i na nim poćwicz. Weź lampę i statyw, wtedy będą dobrej jakości zdjęcia. Tym aparatem nawet jak się postarasz to nic dobrego nie wyjdzie, tak mniemam. Poćwicz w różnych ustawieniach, sprawdź różna zakamarki, ale nie na PowerShot, skombinuj coś lepszego

Domyślnie

Kolego nie wiem czy był to twój świadomy wybór ten SX10 IS ale jak chcesz zajmować się fotografią w pomieszczeniach bez lamp to czym prędzej zaopatrz się w jakieś lustro bo nawet najlepsza hybryda nic tu nie zdziała,będzie wszystko okropnie szumieć i więcej będą cie te zdjęcia nerwów kosztować niż to wszystko warte.Lepsza by była choćby 350D + kit + 50 1.8 niż to cudo,no chyba że ten PowerShot jest jakimś wyjątkiem.
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

A-Mail
    Guest

Domyślnie

A dlaczego lampa odpada? przecież nikt nie zabroni robić zdjęć?

Coś już napisał

Domyślnie

Krzychu, z tego co ja rozumiem, pisał, że nawet Fomei Ci nie pomoże przy tym sprzęcie jakim dysponujesz. Oczywiście, że na ślubie możesz korzystać z lampy i jest to wskazane wręcz. Jeśli naprawdę masz możliwość pożyczyć sprzęt od kogoś, jakąś lustrzankę, to spróbuj na niej. Porównaj sobie dwa aparaty i zobaczysz różnicę. Są czasem sklepy, w których można wypożyczyć jakiś aparat lub nawet samo szkło. Rozejrzyj się w okolicy czy i u Ciebie są. Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-Mail Zobacz posta
    A dlaczego lampa odpada? przecież nikt nie zabroni robić zdjęć?
    Czasem zabroni...
    [...] i mam problem z wykonywaniem zdjęć w miejscach gdzie oświetlanie jest słabe, a użycie lampy niemożliwe (muzea, kościoły). zdjęcia są poruszone i nie ostre, bardzo prosiłbym o jakąś podpowiedź co do ustawień aparatu.
    SX10 IS dysponuje światłem f/2.8-5.7, o czym już wspomniano, a używalność wysokich ISO jest w zasadzie mocno dyskusyjna.
    Nie wiem dlaczego niektórzy próbują sugerować lustro, skoro autor wątku o nie nie pyta, a raczej co zrobić z już posiadanym sprzętem. Z drugiej strony tak zmasowana propaganda jest w stanie zdziałać wiele W muzeach i kościołach zazwyczaj statyw odpada, palniki, nawet te wbudowane również, więc MZ (to nie rada, tylko konkluzja): w miarę wysokie ISO (ale <800) i krótki koniec +IS, przesłona otwarta w trybie Av, no i nieduże odbitki. Jako "ślubny" zdecydowane NIE.
    Można jeszcze poszukać słupów/filarów w budynku lub poćwiczyć na strzelnicy, żeby ręka tak mocno nie drżała
    Inna sprawa, że ta hybryda nie jest tak dyskretna jak mały kompakcik i strzał "z kieszeni" w miejscach niedozwolonych pod czujnym okiem kustosza jest wykluczony:cool:
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

andriusza
    Guest

Domyślnie

malutki_21
    Rozumiem Twoje obawy i obawy kolegów, ale jest też inny aspekt sprawy - do tej pory próbowałeś pewno robić zdjęcia w pustym kościele, nie oświetlonym, bez "publiczności". W trakcie ślubu światła na pewno będzie więcej (zapalone lampy, wczesna pora) - z mojego doświadczenia (małego, czysto amatorskiego) wynika, że uzyskuje się w takim przypadku dużo lepsze efekty. Dodatkowo, jak to jest ślub - bez problemów (chyba) będziesz mógł używać lampy błyskowej z bliższej odległóści od fotografowanych postaci, (najlepiej zewnętrznej, ale wbudowana też może wystarczyć). Jeżeli zdjęcia mają być dla najbliższych, bez zacięcia w kierunku "wystawy fotograficznej" - to się nie przejmuj, powinni być zadowoleni, ostrz dłużej, staraj się wybrać ekspozycję z najlepszym światłem (ślub jest raczej w środku mszy św., więc masz troszkę czasu na ustawienie), takie zdjęcia są zazwyczaj statyczne z dość ściśle określonymi "obiektami fotografowanymi" więc raczej mało zmian w ustawieniach (i tak nie będziesz obiegał nowożeńców, żeby zrobić zdjęcie z zakładania obrączki przez drugiego małżonka), jak najwyższe iso (metoda prób i błędów) i powinno być ok. Jeżeli jednak chcesz na tym zarobić - to niestety powtórzę to co koledzy pisali wcześniej - kompakt tylko do zabawy ....., nawet ten za 1 200 zeta.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów