Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Sigma EF-530 DG ST

Domyślnie Sigma EF-530 DG ST

Czy ktoś miał styczność z wyżej wymienioną lampą?
    Z tabelek wynika, że jest to EF-530 DG Super pozbawiona kilku funkcji takich jak synchronizacja na drugą kurtynę, HSS itd.

Chciałem się dowiedzieć głownie jak lampa radzi sobie z pomiarem światła z Canonem...

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Mam EF-500 DG Super i nie narzekałem... do momentu kiedy mi pękła stopka lampy
    Niestety jest plastikowa.

Teraz porównując do 580 EX II - poległa z kretesem jeśli chodzi o powtarzalnośc błysku. Jest strasznie nierówna.

Oprócz tych dwóch rzeczy generalnie dobrze mi się sprawowała.

Synchro na drugą kurtynę wcześniejsza wersja miała, więc może i ta nowsza też ma.
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Ołówek
    Guest

Domyślnie Sigma lampa błyskowa EF-530 DG ST czy warto?

Czy ktos posiada może taka lampę jak w temacie? czy jest to godna alternatywa do 430 EXII (w końcu jakieś 300 zl tańsza)? Warto w nią inwestować? Pozdrawiam

Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Przyłączam się do pytania kolegi powyżej: mógłby ktoś opisać wrażenia i dokładnie funkcje jaki posiada (w różnych źródłach jest... "różnie" wyposażona:-|:-|?
    alleluja

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Lampa jest prosta aż do bólu: 3 tryby pracy: ttl, manual z pełną mocą i manual z 1/16 mocy. Z dodatkowych funkcji to automatyczny zoom i wspomaganie autofocusa. Nie zauważyłem żadnych problemów z pomiarem światła, używana na 400D i 5dm2 radzi sobie bez problemów. Dla mnie poważną wadą jest niemożność odpalenia jej za pomocą wyzwalaczy radiowych (nie przenoszących ttl). Generalnie jak masz kasę na Canona 430 to brałbym Canona.
    www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez addi Zobacz posta
    Dla mnie poważną wadą jest niemożność odpalenia jej za pomocą wyzwalaczy radiowych (nie przenoszących ttl). Generalnie jak masz kasę na Canona 430 to brałbym Canona.
    Da sie wyzwalac za pomoca najprostszych nawet wyzwalaczy, ale trzeba ingerowac we wnetrze lampy, albo wyzwalacza (jezeli ten ma wszystkie styki Canonowskie). Ale bedzie problem z usypianiem sie lampy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Da sie wyzwalac za pomoca najprostszych nawet wyzwalaczy, ale trzeba ingerowac we wnetrze lampy, albo wyzwalacza (jezeli ten ma wszystkie styki Canonowskie). Ale bedzie problem z usypianiem sie lampy.
    Możesz coś więcej napisać? Jakieś źródło?
    www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez addi Zobacz posta
    Możesz coś więcej napisać? Jakieś źródło?
    Wystarczy zewrzec ze soba 2 styki - lampie sie wowczas wydaje ze jest na aparacie i pozwala juz na wyzwalanie na goraca stopke

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Wystarczy zewrzec ze soba 2 styki - lampie sie wowczas wydaje ze jest na aparacie i pozwala juz na wyzwalanie na goraca stopke
    Czy mozesz podac ktore styki nalezy zewrzec?
    ______
    | . . . . .|
    | . 1o . |
    | 2o 3o |
    | 4o 5o |
    |______|
    Z gory dziekuje za odpowiedz

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

jezeli to jest widok na stopke lampy blyskowej (lampa jest do 'gory nogami') to nalezy zewrzec piny 2 i 5

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów