Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 93

Wątek: Canon 70-200L f/4 czy Tamron 70-200 f/2.8?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek3282 Zobacz posta
    No ja to bardziej sport i zwierzaki, chociaż jak fragment krajobrazu to raczej w środku dnia jak słoneczko świeci.
    Jakość wykonania też mnie chyba skłania ku canonowi bo czasami zdjęcia będą w mało komfortowych warunkach. No i fakt, że jak kiedyś będę chciał go sprzedać to nie straci aż tak dużo na wartości.

Portretów tym obiektywem nie mam zamiaru robić bo do tego mam 50/1.8 i na razie spisuje się całkiem nieźle. Może się mylę, ale wydaje mi się do tego bardziej odpowiedni niż 70-200 f/4.

A co do czasów 1/60 to nie wiem bo nigdy takiego szkła nie miałem. Ale ktoś kiedyś napisał, że stosuje czasy 1/(długość ogniskowej) i jest OK.

Dzięki za porady
    Pozdrawiam
    odnośnie 50 1.8 i 70-200 oraz ich przeznaczenia do portretu, mylisz się. 50 to prawie szeroki kąt.. zniekształca i przerysowuje. portret to cos w okolicach 135 nie 50 mz

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ninevet Zobacz posta
    Potrzebuję zmiennoogniskowego obiektywu, niestety modele biegają i "skakają" niekoniecznie tam gdzie bym chciała wiec muszę mieć opcje zmiany, a nawet przy 85 boję się, że często było by mi za krótko do tych szaleństw.
    Więc zasiałeś ziarno ale podlałam je trzeźwym spojrzeniem na potrzeby i ... nie wykiełkowało
    Kurcze, napaliłam się na to 2.8, już widziałam te obrazki ale jedno [sigma] optycznie niedoskonała, tamron szybkościowo niedoskonały, a ja bym chciała jak erze i najlepiej za grosze
    No niestety tak to nie ma :]

Sigmy kolega używał do sportu (motocross) i optycznie bajka, natomiast AF to loteria, potężny back focus. Zamienił na systemowe i zadowolony.

Ktoś pisał o 50mm do portretu.

Mz do ciasnych portretów wyjdą przerysowania, nie jest to obiektyw portretowy nawet na cropie (to że zmienia się kąt widzenia obiektywu nie zmienia jego właściwości optycznych więc przerysowań), lepiej już 85 bardziej spłaszcza perspektywę.

Ja trzaskam portrety na 70-200 2.8 w kombinacach 135 -200/2.8 najczęściej, tyle że na pełnej klatce i to jest to co ci polecam - jako że potrzebujesz jednego obiektywu także i do koni.

Gdybyś potrzebowała szkła tylko do portretu to 85/1.8 w takim razie nadawałoby się dla ciebie idealnie.

Jak chcesz przykłady portretów na 200/2.8 daj znać.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ktokolwiek się łudzi, że Tamron jest równie dobry jak którykolwiek Canon 70-200 - polecam tablice na thedigitalpicture na 135 mm.

Tamron poza środkiem to kaszanka na 2.8, tak samo na f/4 w porównaniu z Canonami f/4.

Np.

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=3&APIComp=0
    o chryste.. skad te rewelacje stary?
    z rozmow przy piwie?
    polecam olac tablice testowe, a wyrobic sobie zdanie na podstawie w miare realnych testow.
    sprawdz ten link:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=32911
    jak prawidlowo odgadniesz na postawione 10 pytan - klaniam sie do pasa i nazywam Cie mistrzem ;]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez BlackWidow Zobacz posta
    odnośnie 50 1.8 i 70-200 oraz ich przeznaczenia do portretu, mylisz się. 50 to prawie szeroki kąt.. zniekształca i przerysowuje. portret to cos w okolicach 135 nie 50 mz
    50mm (na FF) to standard, nie szeroki kat.
    85mm i wzwyz splaszcza perspektywe i daje imho obrazek nijaki.
    no ale jak kto woli..
    ja uzywam przede wszystkim 50mm w portrecie i jak dla mnie jest to idealna ogniskowa.
    moje przyklady:
    http://www.maxmodels.pl/maciej_k.html
    99% z 50mm wlasnie ;]
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 23-05-2012 o 10:24 Powód: Automerged Doublepost
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    o chryste.. skad te rewelacje stary?
    z rozmow przy piwie?
    polecam olac tablice testowe, a wyrobic sobie zdanie na podstawie w miare realnych testow...

Dobrze piszesz, trza Ci polać
    Też miałem obiekcje przed zakupem, jak czytałem tego typu teksty ??:

No ale finalnie mam to szkło bo trafiła mi się okazja cenowa i jestem z niego mega zadowolony.
    Jest super ostre "od roga do roga" i to od "pełnej dziury" na cropie.

Za każdym razem kiedy oglądam foty z tego szkła mam...
    i nie żałuję ani jednej wydanej na to szkło złotówki (centa właściwie).

No a co do AF...??? Hmmm... nie jest tak źle, jak to niektórzy sugerują.

http://www.youtube.com/watch?v=11tEk...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=XegyG1Y1rLE

Oczywiście jest to dla każdego baaaardzo indywidualne i subiektywne odczucie,
    więc IMHO trzeba się przekonać na własnej skórze o tym,
    jaka jest kultura pracy i czy mi to wystarcza.

I jeszcze jedno - należy pamiętać, że ten Tamron podpięty pod puszkę nie wspierającą szkieł f/2,8
    może znacznie gorzej się sprawować niż z puszką która taką opcję posiada.

Stąd też mogą wynikać rozczarowania i negatywne opinie

No i ktoś napisał nt. tego obiektywu w innym wątku...
    Cytat Zamieszczone przez radzinski Zobacz posta
    witam,
    używam tego tamrona od początku tego roku, jak dla mnie jest wystarczający, a zakres moich zdjęć to od portretów, krajobrazów na sporcie kończąc. we wszystkich dziedzinach daje rade, i w sporcie też! narzekania na AF? moim zdaniem czepialstwo i przesada, spokojnie piłkę nożną fociłem podpiętym pod 40d i średnio mi wyszło 5 -10 zdjęć nie trafionych na około 500! choć przyznam, że pod 40d mam lekkiego front focusa, tragedii nie ma bo tam gdzie celuję z ostrością to jeszcze się łapię przed głębią (problem tylko na 2,8) po przymknięciu zeero problemów. na staruszku 5d trafia w cel bez problemowo. Z moich odczuć co mi troche przeszkadza w nim to zmiana ogniskowej, która jest odwrotna niż u canona takie małe przyzwyczajenie a tak to szkło godne polecenia, jeżeli ktoś świadomie kupuję obiektywy znając ich parametry to nie rozumie potem ich wielkich żalów i rozczarowań, ktoś kto zna i rozumie fotografię bierze taki obiektyw podpina pod body i cieszy się ze zdjęć, a nie z tego że ma biały obiektyw z czerwonym paskiem i z napisem IS...
    Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 23-05-2012 o 11:05
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

A mnie ciekawi jak wygląda ten Tamron po 3-4 latach intensywnej eksploatacji, co mu "lata",co odpadło, czy obrazuje "od roga do roga" jak egzemlarz sklepowy itp. Bo jak wygląda eLka - wiem (czas się jej nie ima).
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    A mnie ciekawi jak wygląda ten Tamron po 3-4 latach intensywnej eksploatacji, co mu "lata",co odpadło, czy obrazuje "od roga do roga" jak egzemlarz sklepowy itp. Bo jak wygląda eLka - wiem (czas się jej nie ima).
    4 lata to max., bo premiera tego szkła miała miejsce w 2008 roku,
    więc musiał byś pytać kogoś, kto kupił na początku i ma do dziś

Może znajdziesz odpowiedź w tym wątku

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=32715

Jeśli nie, to tam zapytaj

Ja mam to szkło od ponad roku.
    To solidna metalowa konstrukcja z niewielką ilością plastiku i gumy (pierścienie).
    Nie używam go "intensywnie", ale także nie "cackam" się z nim,
    i jak dotychczas żadnych mankamentów nie zauważyłem,
    czy to w konstrukcji obiektywu, czy też w jakości obrazka.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 23-05-2012 o 12:12
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Tamron przydaje się do zdjęć całych postaci gdzie trzeba odejść sporo, wtedy na 200mm i f/2.8 ładnie wycina tło. Moje przykłady

Mój obiektyw kupiłem używany i to chyba mocno, bo był nieźle zakurzony pod grupą soczewek przednich. Rozkręciłem i trochę wyczyściłem. Są tam otwory przez które zasysa kurz przy zoomowaniu. Zakleiłem trochę taśmą. Typowa oszczędność w produkcji. Na stałe nie mogą uszczelnić bo przedni człon się kalibruje - śrubki wychodzą w innych miejscach i są podkładki dystansujące, więc musieliby po ustawieniu ręcznie maskować szczeliny, a to kosztuje czas i pieniądze (to nie cena Zeissa czy Leici przecież).
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 23-05-2012 o 13:06 Powód: adding text

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Tamron ma łatkę taniego i z problemami szkła. A czasy chyba się zmieniają bo dają 5 lat gwarancji w Polsce więc jakieś podstawy muszą mieć że na taki krok się zdecydowali.
    A to szkło miałem w łapie, fajny obrazek z niego wychodzi, na moim Marku II nawet ostrzył w normie ale pewnie jak wiele osób waham się/czekam na wersję z VC. Zamiast robić zdjęcia to człowiek czeka i czeka. Bez sensu ... :-(
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Ja zdecydowanie polecam Tamrona 70-200. Mój egzemplarz (bo nie wnikam czy są problemy z powtarzalnością czy nie) to bodaj najostrzejsze szkło jakie miałem (i nawet 24-105 wyselekcjonowany przez Towersa pośród kilku egzemplarzy - mimo, że jest super - w tej konkurencji wysiada na 5d2). Co do samej budowy szkła też nie mam żadnych zastrzeżeń po prawie roku normalnego użytkowania (w tym 2x w Afryce, więc było czym kurzyć). A w odniesieniu do tematu ja to rozpatruję tak: za canonem (wrsja IS) przemawia waga, a za tamronem światło.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Majac do wyboru zoomy canona 4 vs tamrona 2.8 wybralbym tamrona.. ale wybrana, pewna optycznie sztuka.

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów