Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 93

Wątek: Canon 70-200L f/4 czy Tamron 70-200 f/2.8?

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

A ja już tyle szkieł nazmieniałem, tyle kasy na tym straciłem, że tym razem postanowiłem nie oszczędzać i kupić ponad budżet.
    Oczywiście najlepiej mieć i f2.8 stabilizację USM HSM jednocześnie.Na tamrona czy sigme trzeba poczekać aż będą w sklepach wersje z OS czy VC, Sigma 70-200 f2.8 OS HSM ma kosztować ok. 5000zł tak gdzieś przeczytałem więc stanowczo za dużo. Może Tamron zaproponuje coś sensowniejszego a póki co....
    Mój przyjaciel kupił niedawno 70-200L F4, perfekcyjny AF, dużo lepszy niż w C85 F1.8 USM ale poszliśmy do parku i
    1) brakowało IS, większość zdjęć poruszonych, tutaj f2.8 Tamrona sprawy by nie uratowało
    2) pod światło słaby, łapie wszystko co się da
    więc po tygodniu pojechałem po 70-200 F4 IS i tak jak koledzy piszą
    1) waga, w miarę lekki, pewnie wersji 2.8 IS by mi się już nie chciało dzwigać
    2) pod światło dużo lepszy, w sumie jak dla mnie rewelacja
    3) mojej dziewczynie robię zdjęcia na 200mm przy czasach 1/50 z ręki oczywiście, bez IS mógłbym zapomnieć że wyjdzie ostre
    4) Głębia, przy 70mm przydałoby mi się f2.8 to fakt ale dalej już spokojnie f4 wystarcza żeby ładnie rozmyć tło, mając 85f1.8 wiem przynajmniej jak dla mnie że czasami zbyt duże rozmycie tła też jest niekorzystne

Tamrona podpinałem do body i się nim troszkę pobawiłem. AF nawet nie taki zły, dziwnie ostrzy na 3 razy, wykonuje główny ruch, a potem jeszcze dwa mniejsze doostrzania, więc to trochę trwa. Więc ja polecam mimo wszystko 70-200 f4 IS, Sigmy już raczej żadnej nie chce, jak wyjdzie Tamron 70-200 F2.8 VC USD wtedy może znowu zacznę myśleć ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    1) brakowało IS, większość zdjęć poruszonych, tutaj f2.8 Tamrona sprawy by nie uratowało
    Cos slabi z was fotografowie, mozna uzyc lepszego ISO i nie pic tyle to sie nie beda rece trzesly

Pamietaj kolego ze IS jest duzo drozszy dokladnie o tyle ze mozesz sobie kupic nowy obiektyw.

Ja tez moge powiedziec ze C500 F4 jest lepszy od C400 F5,6 tylko troche roznia sie cena

C70-200 F4 to super szklo dla ludzi co nie chca dawac kupy kasy na szklo, robi dobre zdjecia i ma super AF daje po prostu komfort przy robieniu fotek.

Zamiast IS wolalbym juz C70-200 F2.8 a jak dodasz do niego IS to znowu inny obiektyw mozesz kupic i tak w kolko i w kolko.

Dopiero zaczyna Awatar subbar
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przepraszam za odgrzanie starego wątku ale stoję przed dokładnie takim samym wyborem jak w tytule. Sytuacja o tyle się zmieniła do wcześniejszych wypowiedzi że ceny dość drastycznie uległy zmianie.

Ceny obiektywów które biorę pod uwagę z euro bo to mam pod domem a i tak taniej niż na allegro a można dodać ubezpieczenie obiektywu na 5 lat.
    Canon EF 70-200 mm f/4L IS USM - 5063zł
    Tamron AF 70-200 mm f/2,8 Di LD IF Macro - 3109zł
    Canon EF 70-200 mm f/2,8 L USM 5333zł

Obiektyw ma mi służyć z 600D do czasu zmiany na 5D mk2. Fotografuję bawiące się dzieci, czasem zawody motocyklowe, imprezy rodzinne, dzieci w domu itp - sama amatorszczyzna - raz się przytrafił ślub znajomego na Jego prośbę bo nie miał fotografa i nie chciał - oczywiście bezpłatnie. Nie mam zamiaru czerpać z tego dochodu - chodzi o zachowanie chwili na użytek własny i wydruk zdjęć do albumu.
    Bardzo Was proszę o podpowiedź który wybór będzie najlepszy bo sam nie potrafię wybrać.

Jeśli chodzi o C 70-200 2.8 - przewagę widzę w AF ale jako że sporty itp nauczyłem się robić na manualu i robię to zawsze podczas bardzo dobrego słońca to nie wiem czy odczuję tak przewagę szybkiego AF. Z pewnością odczuję różnicę robienia zdjęć bawiących się dzieci - ale czy tu tamron nie da rady ?

C 70-200 F4 - tu stabilizacja mi się bardzo podoba - szczególnie w domu itp - i tak używam lampy błyskowej najczęściej lub iso 3200 bo do wydruku pocztówkowego jest ok.

Tamron - tu najbardziej mi się podoba cena a najbardziej boję się braku stabilizacji - pewnie będzie trzeba kilka razy obiektyw zmieniać w celu wybrania ostrej sztuki ale jako że euro mam pod domem a Cichy jest droższy to i tak mnie wyjdzie taniej w Euro do tej pory nigdy nie miałem problemów z wymianą obiektywów - krótkiego tamrona do nikona zmieniałem 4 razy aż się udało

Pozdrawiam
    Bartek

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Tę cenę 70-200/4 L IS to trochę pojechali. Wystarczy wklepać w googla i wychodzi coś takiego, różnica jednak znaczna, nieprawdaż?

http://www.fotobasia.pl/product/obie...-f-4-l-is-usm/

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

polecam Canona 70-200 f/4L IS
    ale... nie za 5 tysięcy
    moja rada - poszukaj na Allegro egzemplarza w stanie idealnym, kupisz taki za około 3200-3400 zł - jak się nie spodoba to sprzedasz bez problemu - w najgorszym razie stracisz na tym 100 czy 200 zł - a to tak jakbyś zapłacił okazyjną cenę za wypożyczenie

lubię IS i cieszę się że kupiłem z IS

Miasto
    Kraków

Domyślnie

czyli potwierdzacie że lepszym rozwiązaniem będzie Canon F4 niż Tamron 2.8 ?
    Kwestia ceny nie jest pierwszoplanowa i jeśli będę kupował to tylko nowy z ubezpieczeniem - przywykłem tracić na tej zabawie dlatego piąty raz zmieniłem system.

Czy możecie mi jasno powiedzieć z czym Tamron nie da sobie rady ? Szczególnie bym prosił o opinię ludzi, którzy używali Tamrona i przesiedli się na F4 lub na odwrót.

Pozdrawiam
    Bartek

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez subbar Zobacz posta
    czyli potwierdzacie że lepszym rozwiązaniem będzie Canon F4 niż Tamron 2.8 ?
    Nie dla każdego...
    Jakiś czas temu miałem podobny dylemat i wybrałem... patrz stopka

Jeśli chodzi o C 70-200 2.8 - przewagę widzę w AF ale jako że sporty itp nauczyłem się robić na manualu i robię to zawsze podczas bardzo dobrego słońca to nie wiem czy odczuję tak przewagę szybkiego AF.
    No to poradzisz sobie
    AF tego Tamrona IMHO nie jest tak tragiczny, jak go niektórzy opisują.
    Ale ja mam go z 50D, z serią xxxD nie sprawdzałem, więc...

Z pewnością odczuję różnicę robienia zdjęć bawiących się dzieci - ale czy tu tamron nie da rady ?
    Wiem, że dzieci to nie to samo co sport, ale nie demonizujmy.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 10-02-2012 o 01:24
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

/...
    Czy możecie mi jasno powiedzieć z czym Tamron nie da sobie rady ? Szczególnie bym prosił o opinię ludzi, którzy używali Tamrona i przesiedli się na F4 lub na odwrót. /.../
    Byłem użytkownikiem C 70-200 4 L, w domu nadal jest wersja z IS-em ( formalnie nie moja ), mam C 70-300 4-5.6 IS oraz Tamrona 70-200 2.8 ( od Cichego ), więc jakieś tam zdanie na ich temat udało mi się wyrobić.

Odpowiadając wprost na pytanie, jeśli Tamron jest sprawny to największym ograniczeniem jest podpięty do korpusu fotograf. Obiektyw jest specyficzny i wymagający, ze względu na dużą wagę, gabaryty oraz relatywnie wolny AF ( ale bez przesady ) nie jest to sprzęt którym zdjęcia robi się ot tak, od niechcenia, ,,przy okazji". Trzeba nauczyć się jak wykorzystywać jego zalety oraz obchodzić wady.

W przeciętnych, codziennych zastosowaniach lepiej sprawdzi się C 70-200 4 IS L - szkło naprawdę jest świetne.
    Dlaczego sam go nie kupiłem ? Nie da się go otworzyć szerzej niż na 4 ...

Przy nieformalnych sytuacjach, gdy zależy mi głównie na wygodzie mam C 70-300 4-5.6 IS a gdy bezwzględnie priorytetem jest jakość zdjęć Tamron naprawdę pokazuje innym ich miejsce w szeregu ! Optycznie to szkło jest niesamowite ( ale to tylko moja ocena, nikt nie musi się ze mną zgadzać ) tyle, że musiałem zainwestować w solidny monopod oraz nowy, ciężki statyw.
    Do codziennych zastosowań - w mojej ocenie - obiektyw jest mało praktyczny, co innego gdy stanowi jedynie uzupełnienie większego zestawu szkieł.
    Absolutnie nie żałuję, że go kupiłem.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Wiem, że dzieci to nie to samo co sport, ale nie
    Sport - jeśli nie mówimy o piłce nożnej ale o motocyklach czy samochodach które poruszają się na torze - jest dość przewidywalny - dzieci to już masakra bo ich się przewidzieć nie da. Pewnie że fajnie by było mieć szybki AF żeby dał rade podczas wypadku itp - ale dla mnie to szkło to jednak 80% to będą portrety rodzinne i samochody/ motocykle w spoczynku (statyw i HDR).

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Byłem użytkownikiem C 70-200 4 L, oraz Tamrona 70-200 2.8 ( od Cichego )

W przeciętnych, codziennych zastosowaniach lepiej sprawdzi się C 70-200 4 IS L - szkło naprawdę jest świetne.
    Dlaczego sam go nie kupiłem ? Nie da się go otworzyć szerzej niż na 4 ...
    Czyli na co dzień jeśli mówimy o zdjęciach w pomieszczeniach jeśli nie chcesz użyć lampy (70-135) - to podepniesz Canona F4 IS czy Tamrona F2.8 ? (zakładamy że akceptujesz obrazek z ISO 1600 a preferujesz ISO 800)

Jeśli jest słońce i przyjdzie Ci fotografować dzieci na plaży (150-200) z czasami na maxa krótkimi to użyjesz Canona czy Tamrona ?

Pozdrawiam
    Bartek
    Ostatnio edytowane przez subbar ; 10-02-2012 o 01:44

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Czyli na co dzień jeśli mówimy o zdjęciach w pomieszczeniach jeśli nie chcesz użyć lampy (70-135) - to podepniesz Canona F4 IS czy Tamrona F2.8 ? (zakładamy że akceptujesz obrazek z ISO 1600 a preferujesz ISO 800)

Jeśli jest słońce i przyjdzie Ci fotografować dzieci na plaży (150-200) z czasami na maxa krótkimi to użyjesz Canona czy Tamrona ?
    Z tych dwóch, jeśli liczy się jedynie efekt zdjęciowy a nie wygoda -Tamrona.
    Ostatnio edytowane przez greg7878 ; 10-02-2012 o 02:04
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów