Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Historia pewnej sprzedaży

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

A tak w ogóle to co ten wątek robi w podforum "Sprawy administracyjne"?
    EOS + Speedlite

Uzależniony

Domyślnie

W całej tej sprawie zrobiłem coś bardzo głupiego i żenującego jak ktoś wspomniał.

Rzeczywiście upubliczniając prywatną korespondencję między mną a użytkownikiem adam.cooly naruszyłem dobre imię tego ostatniego.

W związku z tym chciałem przeprosić adama.cooly za podanie na forum jego korespondencji kierowanej tylko i wyłącznie do mnie.

Proszę o zamknięcie, ale nieusuwanie wątku. Chyba, że adam.cooly życzy sobie inaczej.

Bartosz Kochański

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przede wszystkim sprzedający nie powinien sobie robić z gęby szmaty. Od strony prawnej faktycznie może sobie sprzedać komu chce i za ile chce, ale to jest zachowanie szczeniaka, nie osoby dorosłej.
    I to jest najtrafniejsze podsumowanie.
    Szczerze mowiac spodziewalem sie tego watku.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    I to jest najtrafniejsze podsumowanie.
    Szczerze mowiac spodziewalem sie tego watku.
    Ja też miałem przeczucie, że będzie syf, jak tylko zobaczyłem ceny w ogłoszeniu.

PS: Sprzedam 40D, EF-s 10-22, EF 50/1.4 i EF 70-200/4 L za sto złotych ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

na zakonczenie chce dodac pare slow w temacie:
    - to prawda dalem sie sprowokowac i niepotrzebnie wdalem sie w szczeniacka pyskowke, bylo to niepotrzebne i po opadnieciu emocji przyznaje ze czuje sie lekko mowiac troche glupio.
    Co do sprzedazy, wystawiajac sprzet nie spodziewalem sie takiego odzewu i zainteresowania sprzetem, ktorego nie uzywalem od dluzszego czasu i dlatego byc moze nie przemyslalem cen ktore wpisalem, ale nie potrafie zrozumiec tez co jest zlego w tym ze majac mozliwosc sprzedac sprzet drozej chcialem z tego skorzystac i sprzedac moj sprzet po najlepszej mozliwej cenie, nikogo nie zmuszalem do kupowania czy tez licytowania zaproponowalem taka mozliwosc dbajac o wlasny interes, czy to jest takie naganne ?
    Jezeli kogos nieswiadomie urazilem w jakis sposob to przeparaszam
    Pozdrawiam
    Adam
    Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hmmm...

Nie wnikając w sam wątek - chciałbym zwrócić uwagę że korespondencja prywatna między osobami A i B jest własnością obu tych osób. Obie te osoby mogą z nią zrobić co chcą - także upublicznić. Jest to w zgodzie z prawem (kwestię kiedyś burzliwie rozpatrywaliśmy na innym forum). Warto zawsze o tym pamiętać wysyłając maila prywatnego.

Osobną kwestią jest ocena moralna takiego zachowania w określonych okolicznościach.

Pozdrawiam...

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Eh, to widze że nie mam co już sie napalać na 400d za 450zł :P A już sie cieszyłem że sobie na kolejną puszke dorobie
    6DII + 17-200/2,8L

Coś już napisał Awatar Bombee
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Qrcze - sprzedajacy mogl napisac, ze oferta jest nieaktualna, zamiast pisac za jaka cene sprzedaje - i by nie bylo problemu. Napisal prawde i sie go chlopie czepiles. Potraktuj to jak oferte nieaktualna i szukaj nastepnej okazji.
    Mysle, ze sie nie ma nad czym rozwodzic.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Adwersarze wyjaśnili sobie co trzeba, temat zamykam.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dwa wyjaśnienia od strony prawno-formalnej (choć prawnikiem nie jestem - taki disclaimer, ale już były dyskusje na podobne tematy no i dość łatwo znaleźć odpowiednie informacje w internecie)

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Czy oferty złożone w dziale Sprzedam forum CB traktuje się zgodnie z artykułem 543 Kodeksu cywilnego (Wystawienie rzeczy w miejscu sprzedaży na widok publiczny z oznaczeniem ceny uważa się za ofertę sprzedaży) z jego wszystkimi konsekwencjami?[/B]
    Oferta sprzedaży nie oznacza konsekwencji sprzedania "pierwszemu który się zgłosił" . Tak jak kupujący może sobie dobrać pasującą sobie ofertę sprzedaży, tak sprzedający (osoba prywatna) może sobie dobrać pasującą sobie ofertę kupna. To w wielkim skrócie oczywiście.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Żenujące i śmieszne - oczywiście upublicznianie prywatnej korespondencji
    A o tym było już tak wiele razy że aż nudne.
    "Tajemnica korespondencji, oznacza, iż wszystko, co jest przedmiotem przekazu od nadawcy do adresata, należy wyłącznie do tych osób (...) "

Nadawca może opublikować korespondencję między nim a adresatem. Adresat może opublikować korespondencję między nim a nadawcą.
    Trzecia osoba nie może opublikować korespondencji pomiędzy dwoma osobami.
    To od strony formalnej. Od strony etycznej to już ocena zachowania, sensu, celu opublikowania korespondencji należy do osób czytających taką publikację.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów