A tak w ogóle to co ten wątek robi w podforum "Sprawy administracyjne"?
A tak w ogóle to co ten wątek robi w podforum "Sprawy administracyjne"?
EOS + Speedlite
W całej tej sprawie zrobiłem coś bardzo głupiego i żenującego jak ktoś wspomniał.
Rzeczywiście upubliczniając prywatną korespondencję między mną a użytkownikiem adam.cooly naruszyłem dobre imię tego ostatniego.
W związku z tym chciałem przeprosić adama.cooly za podanie na forum jego korespondencji kierowanej tylko i wyłącznie do mnie.
Proszę o zamknięcie, ale nieusuwanie wątku. Chyba, że adam.cooly życzy sobie inaczej.
Bartosz Kochański
na zakonczenie chce dodac pare slow w temacie:
- to prawda dalem sie sprowokowac i niepotrzebnie wdalem sie w szczeniacka pyskowke, bylo to niepotrzebne i po opadnieciu emocji przyznaje ze czuje sie lekko mowiac troche glupio.
Co do sprzedazy, wystawiajac sprzet nie spodziewalem sie takiego odzewu i zainteresowania sprzetem, ktorego nie uzywalem od dluzszego czasu i dlatego byc moze nie przemyslalem cen ktore wpisalem, ale nie potrafie zrozumiec tez co jest zlego w tym ze majac mozliwosc sprzedac sprzet drozej chcialem z tego skorzystac i sprzedac moj sprzet po najlepszej mozliwej cenie, nikogo nie zmuszalem do kupowania czy tez licytowania zaproponowalem taka mozliwosc dbajac o wlasny interes, czy to jest takie naganne ?
Jezeli kogos nieswiadomie urazilem w jakis sposob to przeparaszam
Pozdrawiam
Adam
Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy
Hmmm...
Nie wnikając w sam wątek - chciałbym zwrócić uwagę że korespondencja prywatna między osobami A i B jest własnością obu tych osób. Obie te osoby mogą z nią zrobić co chcą - także upublicznić. Jest to w zgodzie z prawem (kwestię kiedyś burzliwie rozpatrywaliśmy na innym forum). Warto zawsze o tym pamiętać wysyłając maila prywatnego.
Osobną kwestią jest ocena moralna takiego zachowania w określonych okolicznościach.
Pozdrawiam...
Eh, to widze że nie mam co już sie napalać na 400d za 450zł :P A już sie cieszyłem że sobie na kolejną puszke dorobie![]()
6DII + 17-200/2,8L
Qrcze - sprzedajacy mogl napisac, ze oferta jest nieaktualna, zamiast pisac za jaka cene sprzedaje - i by nie bylo problemu. Napisal prawde i sie go chlopie czepiles. Potraktuj to jak oferte nieaktualna i szukaj nastepnej okazji.
Mysle, ze sie nie ma nad czym rozwodzic.
Dwa wyjaśnienia od strony prawno-formalnej (choć prawnikiem nie jestem - taki disclaimer, ale już były dyskusje na podobne tematy no i dość łatwo znaleźć odpowiednie informacje w internecie)
Oferta sprzedaży nie oznacza konsekwencji sprzedania "pierwszemu który się zgłosił" . Tak jak kupujący może sobie dobrać pasującą sobie ofertę sprzedaży, tak sprzedający (osoba prywatna) może sobie dobrać pasującą sobie ofertę kupna. To w wielkim skrócie oczywiście.
A o tym było już tak wiele razy że aż nudne.
"Tajemnica korespondencji, oznacza, iż wszystko, co jest przedmiotem przekazu od nadawcy do adresata, należy wyłącznie do tych osób (...) "
Nadawca może opublikować korespondencję między nim a adresatem. Adresat może opublikować korespondencję między nim a nadawcą.
Trzecia osoba nie może opublikować korespondencji pomiędzy dwoma osobami.
To od strony formalnej. Od strony etycznej to już ocena zachowania, sensu, celu opublikowania korespondencji należy do osób czytających taką publikację.