Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Proszę o pomoc z ustawieniem expozycji zdjęcia po kalibracji monitora

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie Proszę o pomoc z ustawieniem expozycji zdjęcia po kalibracji monitora

Witam,

Miałem zmiane komputera i teraz próbuję sobie skalibrować "w miarę możliwości" ekran.
    Wywołałem fotki w labie z zaznaczeniem "bez korekcji" i na ich podstawie ustawiłem korekcje kolorów na monitorze żeby wygladały w miare tak jak te wywołane. i teraz zastanawiam sie jak ustawić przy kolejnych fotach expozycję, przed daniem do labu. załaczam poniżej 2 ustawienia tej samej fotki. Proszę o opinie która na waszych komputerach jest lepiej ustawiona?:
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmm, wydaje mi się, że ta pierwsza (teoretycznie ciemniejsza) jest bardziej poprawna, ale to tylko moja subiektywna opinia
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

proponuję przeczytać na przykład to:

http://www.photoblog.pawelsuder.pl/j...erowe#more-598
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

dzięki za link.
    Czyli w zasadzie mam dwie drogi do wyboru.

1. Oddać fotki do labu tak jak są (ciemniejsze) i nich automat w labie je skoryguje
    2. Przestawić ustawienia monitora tak aby obraz na nim odpowiadał fotkom z laba bez korekcji, następnie wykonać kopię wszystkich fotek z odpowiednio zmienionymi ustawieniami i taki dać do labu z zaznaczeniem że bez korekcji.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    dzięki za link.
    Czyli w zasadzie mam dwie drogi do wyboru.

1. Oddać fotki do labu tak jak są (ciemniejsze) i nich automat w labie je skoryguje
    2. Przestawić ustawienia monitora tak aby obraz na nim odpowiadał fotkom z laba bez korekcji, następnie wykonać kopię wszystkich fotek z odpowiednio zmienionymi ustawieniami i taki dać do labu z zaznaczeniem że bez korekcji.
    3. znaleźć kogoś z kalibratorem i skalibrować monitor tak jak należy

Domyślnie

3. Skalibrować monitor - pierwsze i najważniejsze
    4. W labie zaznaczyć - bez kalibracji auto z maszyny , sam korygujesz foty po skalibrowaniu monitora i kilka obrobionych daj naświetlić w labie.
    5. Porównaj fotki z laba czy jest OK , jeżeli jeszcze ni , to profil z laba i jeszcze próby.
    Życzę udanej zabawy.

Coś już napisał

Domyślnie

na pierwszy rzut to jedynka wygląda mi na lekko za ciemną, a dwójka minimalnie za jasną.
    Może nawet naświetlenie dwójki jest dobre, ale problem może leży w czymś innym - w kolorach, w głębi kolorów, w kadrze - trudno powiedzieć….
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    3. znaleźć kogoś z kalibratorem i skalibrować monitor tak jak należy
    Dokładnie - szczególnie jak się robi to zarobkowo. Zamiast wyczyniać jakieś bezsensowne sztuki lepiej zainwestować 700 pln...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

to może jeszcze jedno.
    bo własnie mam tem problem, że na standardowym ustawieniu monitora wersja ciemniejsza fotki jest ok, a jasniejsza za jasna.
    Za to przy zmienionych parametrach ciemniejsza jest za ciemna, a jaśniejsza ok, no i jaśniejsza zgadza się mniej więcej z tym co dostaje z labu (ps. widać wtedy na monitorze wszelkie niedoskonałości np. na twarzach, czego przy standardowym ustawieniu monitora nie widać, a co na wywołanych fotkach szczególnie powiększeniach widac doskonale)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dokładnie - szczególnie jak się robi to zarobkowo. Zamiast wyczyniać jakieś bezsensowne sztuki lepiej zainwestować 700 pln...

tylko nie wiem czy taka operacja ma sens, skoro w moim miasteczku w labie pewnie nawet nikt nigdy nie słyszał o czymś taki jak profil koloru labu, bo do ustawienia monitora dają właśnie testowe zdjęcie wywołane na ich labie...
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 29-05-2009 o 11:17 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Coś pośredniego między pierwszą a drugą fotką. Monitor mam skalibrowany. Tak w ogóle pierwszy jak i drugi przykład wymaga jeszcze sporej pracy w PS.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów