Jaka "portretówka" na M42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek1976
    Bywalec
    • 2008
    • 127

Jaka "portretówka" na M42

Witam.
    Proszę, o udzielenie porady, jaki szkiełko polecalibyście z systemu M42, w charakterze "portretówki". Biorę pod uwagę następujące obiektywy:

1. Super Takumar 50mm f/1.4
    2. Super Takumar 55mm f/1.8
    3. Super Takumar 55mm f/2.0
    4. Pancolar 50mm f/1.8

Obiektyw będzie podpięty pod 400D wraz z przejściówką z potwierdzeniem ostrości. Pozostaje jeszcze kwestia ceny-ile można zapłacić za w/w szkiełka, aby zakup był opłacalny?

Uprzedzając ewentualne podpowiedzi, dodaję, że jestem (a właściwie, to mój kumpel) zainteresowany wyłącznie M42, gdyż cyt. "w przedziale cenowym <500zł nie znajdę nic interesującego mechanicznie i optycznie z mocowaniem EF, a zabawka typu C 50mm f/1.8 nie wchodzi w grę" Cóż, poradzić - uparł się na M42 i koniec
    Pozdrawiam.
  • mieszko_1vp
    Zablokowany
    • 2009
    • 618

ja do portretów zapinam Pentacona 4/300mm -ma najładniejszy bokeh...szukaj jeszcze czegoś 135mm
    a zamiast pancolara wole heliosa-jest ostrzejszy

Komentarz

• poszukiwacz2006
      Uzależniony
      • 2007
      • 824

też ostatnio dla próby podpiąłem Heliosa i byłe bardzo pozytywnie zaskoczony.
      Ze stopki widzę, że masz c 85 1.8. To bardzo dobra portretówka, czego czy w nim brakuje?
      O! nie doczytałem, że szkiełka potrzebuje kolega. Ta zabawka c50 1.8 jak ma służyć tylko do samych portretów, to naprawdę nie jest zła. Przy statycznych scenach AF daje radę. Natomiast faktycznie przy bardziej dynamicznych ujęciach to porażka. Wiem, bo miałem i sprzedałem.
      Ostatnio edytowany przez poszukiwacz2006; 13275.
      Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
      hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• Blindseeker
        Uzależniony
        • 2006
        • 522

Ja miałem Pancolara 50/1.8 i ogólnie byłem zadowolony. Moim zdaniem był lepszy od Canon 50/1.8 (optycznie).

Komentarz

• giebe
          Coś już napisał
          • 2008
          • 80

myślę nad przejściem na ten system, mam pytanie bo nie widzę sensu zakładana nowego wątku. mając przejściówkę z potwierdzeniem ostrości, ostrząc manualnie muszę obierać jeden z punktów AF tak? powiedzmy centralny lub któryś z krzyżowych? jak się to ma do celności af'u z w/w szkłach? nie chciałbym podobnych sytuacji jak z 50 mm 1.8

Komentarz

• tomek1976
            Bywalec
            • 2008
            • 127

Wracając do kwestii ceny: na alledrogo SMC Takumar 50/1.4 osiąga cenę około 400zł. Czy 190zł za Super Takumara 55/2 to cena przystępna?Pytam, bo kolega ma możliwość kupienia takiego szkiełka w stanie idealnym, z kompletem dekielków i futerałem.

Komentarz

• qb4hkm
              Bywalec
              • 2007
              • 239

Jupiter 85/2 - dałbym do 200 zł w zależności od stanu
              albo Siamciang :-P za ~800zł nówka

Komentarz

• mate00sh
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1312

Kolega ma C85 1.8 więc raczej Jupiter mu jest zbędny

Komentarz

• qb4hkm
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 239

Do portretu to raczej 85mm będzie odpowiedniejsze moim zdaniem.
                  Jak się uparł na m42 to już jego sprawa... tylko po co pakować się w manuale na aparacie z AF'em? Szczególnie przy wielkości wizjera w cyfrze i matówce, na której ciężko ocenić ostrość... wiem, przejściówka z potwierdzeniem... tak czy inaczej to tylko proteza...
                  Ja rozumiem kupić za parę groszy, no max 200 stary manualny obiektyw... ale wydawać 400 zł jak w podobnej cenie jest NOWY 50/1.8 z AF'em, a nie jest to obiektyw taki znowu ostatni - optycznie wręcz rewelka...
                  Ja proponuję pobawić się heliosem i zobaczyć jaka to dłubanina z tym wszystkim... pół biedy jak robimy tylko na pełnej dziurze...

Komentarz

• jack070
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 144

Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz wpis
                    Do portretu to raczej 85mm będzie odpowiedniejsze moim zdaniem.
                    Jak się uparł na m42 to już jego sprawa... tylko po co pakować się w manuale na aparacie z AF'em? Szczególnie przy wielkości wizjera w cyfrze i matówce, na której ciężko ocenić ostrość... wiem, przejściówka z potwierdzeniem... tak czy inaczej to tylko proteza...
                    Ja rozumiem kupić za parę groszy, no max 200 stary manualny obiektyw... ale wydawać 400 zł jak w podobnej cenie jest NOWY 50/1.8 z AF'em, a nie jest to obiektyw taki znowu ostatni - optycznie wręcz rewelka...
                    Ja proponuję pobawić się heliosem i zobaczyć jaka to dłubanina z tym wszystkim... pół biedy jak robimy tylko na pełnej dziurze...

Niektórzy lubię szkła solidne, wytrzymałe i mające ładny bokeh (AKA inne niż 50/1.8)

Komentarz

• enter
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1201

ja do portretów używam starego heliosa 44-2 - pancolar mi nie podchodzi oraz flektogona 35mm
                      na pełnej klatce to Helios 85mm biometar 80mm

Komentarz

• mieszko_1vp
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 618

Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz wpis
                        tylko po co pakować się w manuale na aparacie z AF'em? Szczególnie przy wielkości wizjera w cyfrze i matówce, na której ciężko ocenić ostrość... wiem, przejściówka z potwierdzeniem... tak czy inaczej to tylko proteza....
                        Wiesz co robiłem teścik heliosa 58mm i C 50/1.8 - i uważam że lepiej zrobić 5 fotek Heliosem niż 20 tym pseudo plastikowym szkłem -które w chinach dodają do Cipsów
                        Kiedys ostrzono ręcznie i co-były nieostre fotki ? tak czasami sie zastanawiam po co w mojej Elce jest ręczne doostrzanie skoro to takie obciachowe i przeciez Piątka ma AFa no nie ;p

Komentarz

• enter
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1201

teraz do większości EOSów masz matówki do ostrzenia manualnego z dobrym klinem
                          więc z ostrzeniem nie ma problemu nawet w 350d
                          a przy znikomej ilości światła jasna manualna matówka lepiej sprawdza się niż AF

Komentarz

• kociub

Czytam Twój post i nasuwa mi się pytanie.
                            Gdzie można i za ile dostać taką matówkę do 400d? W chwili obecnej poza m42 nie zapowiada się żeby było mnie stać na jakiś dobry obiektyw. używam heliosa i planuję kupić jupitera, ale dość często mam problemy z precyzyjnym złapaniem ostrości (np gdy chcę zrobić zdjęcie całej sylwetki, a nie tylko popiersia).

Komentarz

• enter
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1201

nikt nie napisał że M42 poza zaletą taniości będzie proste w obsłudze
                              ustawiania precyzyjnego trzeba się nauczyć nawet na klinie i nie jest to proste jak się wcześniej nie miało praktyki np na anaogu z klinem lub na czystej matówce jak w starych zenkach E

matóweczki czasami bywają na allegro
                              http://allegro.pl/item614630519_mato...400d_350d.html

a poza tym możesz zamówić bezpośrednio u producentów takich podzespołów

portret zrobisz prawie każdym szkiełkiem
                              ja za jupiterem 9 jakoś nie przepadałem stąd mam heliosa 1,5/85mm Biometara 2,8/80mm i canona 85mm
                              ciasne kadry dobrze wychodzą 120mm i 135mm lub dłuższymi ogniskowymi np 200/300mm i pięknie odcinają tło od modela

Komentarz

Pracuję...
                              X