Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 131

Wątek: Canon 50mm f 1.4 - szybki teścik i pytanie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Voith Zobacz posta
    a teraz dowiaduje sie ze 1.4 jest tak samo do niczego jak 1.8 a nawet i gorszy
    Gorszy? Nie, po prostu 50/1.8 to nie jest obiektyw, tylko jakaś pseudo-plastikowa atrapa i nie ma sensu tego porównywać do czegokolwiek ;-)

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Może wypowie się ktoś kto focił i foci nadal 50-tkami...
    Miałem 50/1.8, ostrość od 2.8 bez zarzutu, poniżej tego słabo (czyli tak na prawdę 50/2.8 się z tego robiło), AF marny, jakość wykonania marna, CA jeśli jakieś były to nie zauważyłem.
    Obecnie mam 50/1.4, na 1.4 demonem ostrości nie jest, przymykam do 1.6 i spokojnie sobie działam, bo już jest dla mnie wystarczająco ostro. CA albo nie ma prawie żadnych, albo pojawiają się ogromne. Beczka ? nie wiem nie muszę fotografować linijek umieszczonych przy górnych i dolnych krawędziach obrazu, czy po prostu budynków. AF - tak lubi sobie "stuknąć" jak dojedzie do końca zakresu, ale czy to mi przeszkadza ? nie, natomiast jest dużo pewniejszy i szybszy niż w 50/1.8.
    50L ? nie wypowiem się bo nie używałem tego szkła, jedynie mogłem sobie "pomacać", jeśli zacznę się wypróżniać $ to wtedy kupię, ze względu na budowę.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie to nie tak

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Gorszy? Nie, po prostu 50/1.8 to nie jest obiektyw, tylko jakaś pseudo-plastikowa atrapa i nie ma sensu tego porównywać do czegokolwiek ;-)
    No nieeee . Do celów domowo-mieszkaniowo-amatorskich wystarczy . Jeśli natomiast ktoś ma pewien zestaw E-lek i nastawia się na tzw. hałtury - nie mylić z amatorszczyzną - to ma się wybór 50/1,2 lub 50/1,4 . Tańszą wersję -1,4 miałem . Nie powalała na dużych otwarciach - wręcz prawie szokowała brakiem ostrości . Dlatego znalazła innego właściciela . Wydawało mi się , że pozostało szkło 50/1,2 . Tu jednak - a to silnik , a to masa szkła , a to brak ostrości i do tego cena 5000 i wyżej . Zbierać na maxa czyli jedną ( czy na pewno ? ) alternatywę - L ? Czy przymknąć oko i obiektyw i zaczynać focić z mniejszym nakładem funduszy ?. Może sugestie od posiadaczy 50/1,2 ?!.którego nie miałem w ręku ( 1,8 też miałem ) . Włodek .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

patrykgryciuk
    Guest

Domyślnie

stosunek jakości do tego szkłą 50mm f1.4 jest bardzo dobry.. za niewielką cenę nie ma co narzekac... :-) do portretówek bardzo dobrze się sprawdza, bynajmniej ja nie widzę powodów do narzekań :-) używam z EOS 50D :-)

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

moja 50-tka f1.4 (po wizycie na zytniej - spory FF) na prawde daje rade (jak na moje potrzeby). w ten weekend troche na dworze po zmroku pstrykalem i musze przyznac, ze AF milo mnie zaskoczyl. nie bylo wiele gorzej niz z 17-40.

czasem mam wrazenie, ze najwieksza wada 50f1.4 jest to, ze po prostu jest juz passe - zachwyty nad nim to (od jakiegos roku prawie) obciach. Teraz jak chcecie byc 'fajni' na forum, to musicie miec 85f1.8 - ja juz na niego zbieram ;-)
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SirDuncan Zobacz posta
    Teraz jak chcecie byc 'fajni' na forum, to musicie miec 85f1.8 - ja juz na niego zbieram ;-)
    Eee tam, naprawdę cool to jest dopiero 85L i to w wersji II ;-)
    Zmieniłem 30D na 5D akurat w czasie kiedy miałem 50/1.4 i 85/1.8. I pierwsze co poczułem to ogromną ulgę że wreszcie do portretu będę używać 85/1.8 zamiast 50/1.4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Miałem 50/1.8, ostrość od 2.8 bez zarzutu, poniżej tego słabo (..)
    Obecnie mam 50/1.4, na 1.4 demonem ostrości nie jest, przymykam do 1.6 i spokojnie sobie działam, bo już jest dla mnie wystarczająco ostro.
    kurde. :/
    a ja miałem kiedyś pożyczone 1.8 i na 2.0 ostrzyło super. po prostu super. a teraz mam swoje 1.4 i na 2.0 daleko tej 'ostrosci' to tamtej żylety jaka była w modelu 1.8 na 2.0
    co. tamten był jakoś wyjątkowo ostry czy mój obecny jest tak spaprany?
    co można z tym zrobić? tylko wymiana na inny?
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

A ja sie cieszyłem za na wakacje kupilem sobie super szkiełko 1.4
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    a ja miałem kiedyś pożyczone 1.8 i na 2.0 ostrzyło super. po prostu super. a teraz mam swoje 1.4 i na 2.0 daleko tej 'ostrosci' to tamtej żylety jaka była w modelu 1.8 na 2.0
    Pokafote! Bez tego ciężko ocenić, czy to kwestia optyki, czy też AF. Ostrość oceniaj ostrząc ręcznie w trybie LV ze statywu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    Wiesz, różnie się trafiało, 1.8 miałem trzy sztuki, jedna była ostra od 3.2, następna od 4.0 i ostatnia od 2.8, ale używalna na 2.2, tylko ta używalność to tak do wydruków 21x15cm.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów