Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 131

Wątek: Canon 50mm f 1.4 - szybki teścik i pytanie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Yacomitam, kiepsko to wyglada. Uzyles AF? Jesli tak to ustaw ostrosc manualnie na LifeView. Przy pelniej dziurze nawet drobne nietrafienie AF moze zaowocowac takimi efektami. Mam 50 i na 1.4 z 40D jest w miare a z 5D jest dobrze. Od 1.8 bardzo dobrze.
    .

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Mam to szkło i robię nim zdjęcia od f 1,8, poniżej tego światła wychodzą takie siupy, że szkoda nerwów. Akurat aberacja jest najmniejszym problemem, największą bolączką jest drastyczny spadek ostrości. Szkło na 1,4 jest NIEUŻYWALNE. Po prostu przymykasz do 1,8 i wszelkie problemy się kończą.
    W tym problem, że wersję 1,8 też musisz przymknąć... :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Co to jest aberracja chromatyczna wiem. Zastanawiałem się tylko czy wszystkie egzemplarze tak mają, czy tylko mój funduje mi takie fioletowe badziewie. Nic to. Trzeba będzie jakoś z tym żyć

Pozdrówka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A sprawdzales na innym egzemplarzu? Jak wybieralem to jeden od drugiego diametralnie sie roznil.
    EDIT: Ok, przeciez wystaczy, ze odpowiesz sobie na pytanie, czy taki obraz Cie satysfakcjonuje
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 28-05-2009 o 12:03
    .

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yacomitam Zobacz posta
    Co to jest aberracja chromatyczna wiem. Zastanawiałem się tylko czy wszystkie egzemplarze tak mają, czy tylko mój funduje mi takie fioletowe badziewie. Nic to. Trzeba będzie jakoś z tym żyć
    Pozdrówka.
    No tak, teraz już wiesz, miałem na myśli, że gdybyś wiedział przed kupnem miałbyś większe pole manewru. Ja z tego powodu np. nie kupiłem 28 1,8.
    Niestety, mają to paskudztwo nawet elki po 5 tysięcy :-(
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yacomitam Zobacz posta
    Pokaż cały kadr, bo taka aberracja jest normą, ale poza głębią ostrości.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Był to jeden jedyny egzemplarz 50 w stodole nawet nie bardzo była możliwość przetestowania sztuki - człowiek uczy się przez całe życie
    Spróbuję strzelić jeszcze fotę z ustawioną precyzyjnie ostrością i wrzucę kadr.
    Generalnie miało to być szkło do focenia w ciemnych miejscach, ale jak takie chocki klocki będą mi się działy np. przy witrażu za plecami pary młodej to hm... ciemność widzę...

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Domyślnie

E tam 85 1.8 aberruje jak jasna ciasna ... ale korektą do usuwania aberracji w RAW spokojnie daje rade w zasadzie na takie coś nie zwraca się uwagi na wydruku czy po pomniejszeniu. 50 1.4 to dobre szkło wg mnie od f2.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jesli chodzi o fiolety to wygooglaj 'remove purple fringing'. Nie jest to trudne do zrobienia. Mnie bardziej zaskoczyla ta nieostrosc na 1.4, ale to moze brzeg kadru?
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Hehe.. Ciesz sie, ze nie jest gorzej, jak w przypadku 85/1.2 tam to jest sajgon
    Ta, a świstak siedzi i zawija...

Oczywiście to zależy od egzemplarza, ale w moim przypadku 85 L to nie jest "sajgon" w porównaniu do 50 USM.

O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów