Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 131

Wątek: Canon 50mm f 1.4 - szybki teścik i pytanie

Mieszany widok

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam to szkło i robię nim zdjęcia od f 1,8, poniżej tego światła wychodzą takie siupy, że szkoda nerwów. Akurat aberacja jest najmniejszym problemem, największą bolączką jest drastyczny spadek ostrości. Szkło na 1,4 jest NIEUŻYWALNE. Po prostu przymykasz do 1,8 i wszelkie problemy się kończą.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Mam to szkło i robię nim zdjęcia od f 1,8, poniżej tego światła wychodzą takie siupy, że szkoda nerwów. Akurat aberacja jest najmniejszym problemem, największą bolączką jest drastyczny spadek ostrości. Szkło na 1,4 jest NIEUŻYWALNE. Po prostu przymykasz do 1,8 i wszelkie problemy się kończą.
    W tym problem, że wersję 1,8 też musisz przymknąć... :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Zablokowany

Domyślnie

Kto wczesniej napisal, ze to szkielko przy f/1.4 jest niuzywalne...
    Tak sie sklada, ze mialem dzisiaj aparat na dzialce i sprawdzilem to nieszczesne f/1.4

...jpg prosto z puszki, exif zachowany.
    Nie rozumiem tych narzekań :-?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatakazika Zobacz posta
    Nie rozumiem tych narzekań :-?
    A chciałbyś je zrozumieć na podstawie używania jednego egzemplarza? Ja ich miałem 5 czy 6 (z dystrybucji CP) i wszystkie na f/1.4 miały "mgłę". Powiedziałem sobie że nigdy więcej tego nie chcę dotykać bo optycznie i mechanicznie to jest szajs. Ostatnio znajomy kupił sobie C50/1.4 i jego egzemplarz na f/1.4 daje obrazki bez "mgły" więc to zależy na co się trafi.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Hmm.. no dobra. Tutaj jest pokazany (nazwijmy to sobie) skrajny przypadek, kiedy mówimy o bardzo duzym kontraście.. Jak jest natomiast z CA w normalniejszych warunkach?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Yacomitam, kiepsko to wyglada. Uzyles AF? Jesli tak to ustaw ostrosc manualnie na LifeView. Przy pelniej dziurze nawet drobne nietrafienie AF moze zaowocowac takimi efektami. Mam 50 i na 1.4 z 40D jest w miare a z 5D jest dobrze. Od 1.8 bardzo dobrze.
    .

Domyślnie

Co to jest aberracja chromatyczna wiem. Zastanawiałem się tylko czy wszystkie egzemplarze tak mają, czy tylko mój funduje mi takie fioletowe badziewie. Nic to. Trzeba będzie jakoś z tym żyć

Pozdrówka.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yacomitam Zobacz posta
    Co to jest aberracja chromatyczna wiem. Zastanawiałem się tylko czy wszystkie egzemplarze tak mają, czy tylko mój funduje mi takie fioletowe badziewie. Nic to. Trzeba będzie jakoś z tym żyć
    Pozdrówka.
    No tak, teraz już wiesz, miałem na myśli, że gdybyś wiedział przed kupnem miałbyś większe pole manewru. Ja z tego powodu np. nie kupiłem 28 1,8.
    Niestety, mają to paskudztwo nawet elki po 5 tysięcy :-(
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yacomitam Zobacz posta
    Pokaż cały kadr, bo taka aberracja jest normą, ale poza głębią ostrości.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A sprawdzales na innym egzemplarzu? Jak wybieralem to jeden od drugiego diametralnie sie roznil.
    EDIT: Ok, przeciez wystaczy, ze odpowiesz sobie na pytanie, czy taki obraz Cie satysfakcjonuje
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 28-05-2009 o 12:03
    .

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów