Moze ja mam cos nie tak z oczami albo monitor mi nawala... ale ja na pierwszych 3 zdjeciach widze 10-ciomilimetrowy front focus...
Moze ja mam cos nie tak z oczami albo monitor mi nawala... ale ja na pierwszych 3 zdjeciach widze 10-ciomilimetrowy front focus...
Nie wiem jaka była odległość ostrzenia, ale zakładając że 1m, to jest to na granicy tolerancji. Napisałem przecież "w normie choć nie idealnie"Zamieszczone przez kavoo
![]()
Hmm.. 1m nie było, tylko nieco mniej (statywowi nóg brakło; za niski).
Oświetlenie przy jakim robiłem to: żyrandol, dodatkowa lampka i flash.
Wyzwalanie czasowe.
Ale powtórzę testy.
Dlaczego je robię? To moja pierwsza cyfra, kupiona po wielu wyrzeczeniach.
Zostało mi jeszcze 2 dni na ew. reklamację u Medfoto. Wolę zatem wiedzieć..
Mam też 2, 3 hot piksele (ja widzę 2, soft do testów widzi 3).
Do hazana: nie dostałem ani jednego powiadomienia o odpowiedziach, choć mam ustawiony automat. Coś nie tak z ich rozsyłaniem?
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
No, nie mierzyłem kątomierzem, tylko złożoną kartką a4 po przekątnejZamieszczone przez Alzail
![]()
przy jakim ISO? przy jakim czasie? ogolnie nie przejmuj sie nimi.... w normalnych warunkach nie bedziesz ich widzialZamieszczone przez dentharg
![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Exif zdaje się mówi ISO 100, 1/40s, F5.6 dla pierwszego z plikówZamieszczone przez gawryl
1/50 dla 2-go i 1/80 dla 3 i 4go.
dziwne... rozumiem, ze sa te cieple pixele przy dlugich czasach i przy wysokim iso... a tak? dziwne. jesli bym to byl ja, to bym zrobil test przy ISO400, ISO800 i przy tych samych czasach - jesli by byly w duzej ilosci, to podziekowal bym za aparat - szukal bym drugiego egzemplarza.Zamieszczone przez dentharg
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Powtórzę dzisiaj, jutro wrzucę pliki i znów poproszę o pomoc w ocenie.
Topic: "Zrobiłem test FF/BF. Proszę o opinie."
Moja opinia: mniej onanizmu, więcej focenia.
O obiektywach wiem prawie wszystko
To nie onanizm, a raczej bezpieczeństwo.. Ty nie lubisz wiedzieć, że w Twoim telewizorze za XXX kasy, nie działa cośtam?