Wiesz co, idź na łąkę i zrób zdjęcie kwiatka na trawie - to równie dobry test FF (bo na trawie ładnie widać gdzie zaczyna/kończy się ostrość). Jeśli kwiatek będzie w powtarzalny sposób nieostry, to możesz zacząć myśleć że masz problem.
Wiesz co, idź na łąkę i zrób zdjęcie kwiatka na trawie - to równie dobry test FF (bo na trawie ładnie widać gdzie zaczyna/kończy się ostrość). Jeśli kwiatek będzie w powtarzalny sposób nieostry, to możesz zacząć myśleć że masz problem.
eee muflon, taka brzydka pogoda za oknem, deszcz pada - komu by sie chcialo wychodzic na dwor zdjecia robicZamieszczone przez muflon
![]()
Ja, na przykład, kiedy _używam_ tego telewizora do oglądania telewizji i mi coś nie działa lub działa nie tak jak się tego spodziewm, (głos, obraz, przełączanie itp) to potrafię to odnotować posiadanymi zmysłami.Zamieszczone przez dentharg
Dziwna sprawa z tą kartą testową. Występuje zbyt duża rozbieżność.
Wg mnie próba powinna byc przeprowadzana w warunkach oświetlenia ~10EV (czyli środek zakresu AF).
Przy f/1,8:
ISO=100 i czas=1/250
i dać tyle światła, aby takie parametry dało się ustawić. Oczywiście bez lampy błyskowej, bo błysk jest dopiero po ustawieniu AF.
W dobrym świetle AF działa przeważnie OK, poza wyjątkami (ale wtedy wymiana na nowy).
Ograniczmy się do aparatów. Ja swoim sprzętem jeszcze nie robiłem tych durnowatych testów, po co mam sobie zaprzątać głowę pierdołami, wolę iść porobić jakieś zdjęcia niż czekać na regulację fokusa w serwisie tylko po to, żeby mieć z radochę z idealnie ostrej puszki.Zamieszczone przez dentharg
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ok. Tutaj nowe testy.
Chyba wychodzi, że wszystko ok - a jeśli już, to nienajgorzej.
Zrobiłem sobie testy dekielkowe przy iso 200, 800 i 1600.
Przy ISO 1600, 30" mam 12 hot pikseli, ale myślę, że tutaj wchodzą już szumy, szczególnie, że przy tym samym iso, 2" - mam 1 hot piksel , a 1" - 0 hotów.
Martwych nie znaleziono.
To się pozwolę sobie zamknąć i pofocić![]()
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
To ja sobie pozwolę zamknąć wątek.