Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Technika pracy z lampą zewnętrzną

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Technika pracy z lampą zewnętrzną

Czy możecie mi dać namiary na jakieś ciekawe strony gdzie opisano technikalia pracy z zewnętrzną lampą. Interesują mnie zagadnienia typu jakie parametry ekspozycji ustawiać dla scen w kościołach, w domu, na imprezach otwartych, w jakich trybach najlepiej pracować, korekta siły błysku, odbicia od sufitu/ścian, praca z dyfuzorem itd. Z góry dziekuję.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Z cala pewnoscia nie da sie podac tego, ze w kosciele na tyle i tyle, na plenerze tyle i tyle. Bo warunki za kazdym razem sa inne. Wiec tutaj musisz zdobyc doswiadczenie i polegac po czesci na pomiarach aparatu.

Jesli masz jakiegos EXa - to polecam wnikliwa lekture instrukcji + ponowne przeczytanie fragmentow instrukcji aparatu (tam tez jest troche o lampach). Te informacje + owo doswiadczenie, powinno wystarczyc.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

poczytaj linki na tej stronie. Nie poda ci konkretnych ustawień, ale pomoże lepiej zrozumieć fotografię z fleszem.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Celestynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Czy możecie mi dać namiary na jakieś ciekawe strony gdzie opisano technikalia pracy z zewnętrzną lampą. Interesują mnie zagadnienia typu jakie parametry ekspozycji ustawiać dla scen w kościołach
    Taka duskusja zakonczya sie własnie w "A75 a koścół" padło tak kilka rad. Sprawdze je w tą sobotę na ślubie
    1Ds, 5D plus L-ki (z grubsza licząc)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Instrukcję przeczytałem ale tyle co tam pisze to i bez czytania wiedziałem. Mnie interesują konkrety wynikające z dzielenia się wiedzą innych użytkowników np. czy używając dyfuzora należy wzmocnić siłę błysku a jeśli tak to o ile, czy strzelać na wprost czy pod kątem a jeśli pod kątem to pod jakim aby uzyskać najlepszy efekt itd. Pewnie że sam będę to sprawdzał i kombinował ale doświadczenie innych osób zawsze jest mile widziane

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Ale to, ze nie podajemy Ci gotowych rozwiazan, to nie wynika z naszej zlej woli, ale z tego, ze jest to po prostu niemozliwe. Pod katem? zalezy od pomieszczenia, odleglosci obiektow, ktore maja byc oswietlone, swiatla zastanego, itp. W tym przypadku doswiadczeniem ciezko sie podzielic, bo pewne rzeczy musisz sam po prostu wyczuc. A poza ogolnymi wskazowkami (do ktorych linki dostales) ciezko jest cokolwiek wiecej doradzic.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nigdy nie miałem okazji robić lampą z E-TTL. Zauważyłem że zdjęcia zrobione z nastawami 1/200 f8 i 1/15 f8 czyli z różnymi czasami są prawie identycznie naświetlone. Potwierdza to histogram. Czy E-TTL lampy jest tak inteligentny że sam dobiera taką ilość światła żeby zawsze prawidłowo naświetlić scenę ?
    W instrukcji wyczytałem że wysyła najpierw jeden błysk kontrolny a dopiero po nim ten właściwy. Jeśli tak się dzieje to są chyba ułamki sekund bo ja dwóch błysków nie zauważam. Czy Wy też ?
    I jeszcze jedno pytanie. Wskaźnik na lampie pokazuje ogniskową obiektywu. Ale chyba nie uwzględnia cropu w cyfrówkach. Jeśli tak to czy jego odczyty nie są przekłamywane a co za tym idzie ma to wpływ na wykonane zdjęcie ?

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

napewno 580ex uwzglednia crop, ale czy inne tez tego nie wiem, a wlasnie czy sigma dg super uwzglednia crop?
    350D

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Inne nie uwzgledniaja Cropa - o tym bylo juz wielokrotnie na forum.
    I bylo tez wielokrotnie o tym, ze nie jest to problem, bo mniejsze ryzyko niedoswietlenia brzegow kadru jest dzieki temu.

I E-TTL jest moze nie inteligentny - ale pracujacy tak, jak to opisales. Czasem po prostu chcac nie chcac, musisz sie zdac na jego madrosc i, o zgrozo, nieomylnosc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Dzięki za informacje.

Uprawnienia umieszczania postów