Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Problem Canon 450 D

Domyślnie

Mnie się zawsze wydawało, że robiąc 'zachód' tzn. ze Słońcem w kadrze nie możemy uzyskać poprawnej ekspozycji (za mała rozpiętość tonalna). Mierząc światło na ciemniejszej części uzyskamy zdjęcie prześwietlone (i niedoświetlone mierząc na jasnej). I niemożliwym jest, żeby kolega miał poprawnie naświetlone zdjęcie, bo... no bo tak :P
    Więc zajmując się zachodami zerknąłbym na filtry połówkowe oraz technikę HDR.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack070 Zobacz posta
    Mnie się zawsze wydawało, że robiąc 'zachód' tzn. ze Słońcem w kadrze nie możemy uzyskać poprawnej ekspozycji (za mała rozpiętość tonalna). Mierząc światło na ciemniejszej części uzyskamy zdjęcie prześwietlone (i niedoświetlone mierząc na jasnej). I niemożliwym jest, żeby kolega miał poprawnie naświetlone zdjęcie, bo... no bo tak :P
    Więc zajmując się zachodami zerknąłbym na filtry połówkowe oraz technikę HDR.
    "poprawnie naświetlone" przy zachodzie słońca to już zależy co autor chciał uzyskać, jeśli nie przepalone słońce, klimatowe kolorki i ciemny, kontrastowy dół to aparat to zapewni, bez filtrów. A zrozumiałem że taki miał być zamierzony efekt. Rozpiętością tonalną to można sobie poszaleć może w bardziej doświadczonych działach niż dla początkujących..

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów