Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Problem Canon 450 D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Vitez Ci dobrze podpowiedział odnośnie zachodów słońca, lepiej się zapoznać. Co do Twojego sprzętu to mało jest wiadomych poza tymi zachodami, może sprzęt nie jest wadliwy tylko to kwestia ustawień ekspozycji? Z drugiej strony pamiętam że Twój kumpel ma też lustro (i też 450 D?) i razem fociliście te ZS. Jesli lustro miał porównywalne i ustawienia sprawdzałeś to rzeczywiście tylko serwis się kłania bo coś z pomiarem światła jest nie tak w Twojej puszce, oby nie po aktualizacjach softu :-)

Domyślnie

Mnie się zawsze wydawało, że robiąc 'zachód' tzn. ze Słońcem w kadrze nie możemy uzyskać poprawnej ekspozycji (za mała rozpiętość tonalna). Mierząc światło na ciemniejszej części uzyskamy zdjęcie prześwietlone (i niedoświetlone mierząc na jasnej). I niemożliwym jest, żeby kolega miał poprawnie naświetlone zdjęcie, bo... no bo tak :P
    Więc zajmując się zachodami zerknąłbym na filtry połówkowe oraz technikę HDR.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack070 Zobacz posta
    Mnie się zawsze wydawało, że robiąc 'zachód' tzn. ze Słońcem w kadrze nie możemy uzyskać poprawnej ekspozycji (za mała rozpiętość tonalna). Mierząc światło na ciemniejszej części uzyskamy zdjęcie prześwietlone (i niedoświetlone mierząc na jasnej). I niemożliwym jest, żeby kolega miał poprawnie naświetlone zdjęcie, bo... no bo tak :P
    Więc zajmując się zachodami zerknąłbym na filtry połówkowe oraz technikę HDR.
    "poprawnie naświetlone" przy zachodzie słońca to już zależy co autor chciał uzyskać, jeśli nie przepalone słońce, klimatowe kolorki i ciemny, kontrastowy dół to aparat to zapewni, bez filtrów. A zrozumiałem że taki miał być zamierzony efekt. Rozpiętością tonalną to można sobie poszaleć może w bardziej doświadczonych działach niż dla początkujących..

Uprawnienia umieszczania postów