Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: "Przepalone" zdjęcia w SX10 IS ?

Pikusław
    Guest

Domyślnie "Przepalone" zdjęcia w SX10 IS ?

Witam, od miesiąca jestem posiadaczem SX10, drażni mnie w nim jedno. Kiedy fotografuję w słońcu, jasne partie zdjęcia są przepalone, reszta miewa nienaturalne odcienie i wygląd. Z reguły robię zdjęcia w trybie Av ale problem dotyczy w zasadzie każdego trybu, nawet AUTO. Poniżej przykładowe buble:

W poprzednich aparatach, Sony H-10 i Lumixie FZ-28 ten problem nie występował (Sony) lub w o wiele mniejszym stopniu (Lumix - wystarczyło się nieco pobawić trybem pomiaru światła). W czym tkwi problem? Nie mogę dojść jego przyczyny mimo prób i zmniejszenia ekspozycji jak i zabawy przesłoną/czasem naświetlania.
    Ostatnio edytowane przez Pikusław ; 25-05-2009 o 20:05

Domyślnie

No cóż... problemu pewnie nie ma (jest, ale nie tak jak Ty go przedstawiasz)
    Chodzi o to, że wcześniej fotografowałeś pewnie kiedy nie było dużej różnicy pomiędzy ekspozycją nieba, a reszty. Teraz widać, że różnica wynosi na pewno powyżej 2EV, więc albo niebo będzie prześwietlone, albo reszta niedoświetlona.
    Są na to rozwiązania. Ja znam 3 podstawowe:
    1. Filtr polaryzacyjny
    2. Filtr połówkowy
    3. HDR
    Najbardziej polecam połączenie rozwiązań 1 i 2. Zdjęcia wyjdą bardzo naturalnie i będą poprawnie naświetlone, jednak jak każda technika wymagać będzie ona na pewno pewnej wiedzy jak ją zastosować. Poczytaj o tym. HDR nie polecam bo to trudna technika, a jak masz aparat "kompaktowy" to bardzo "wzmogą się" szumy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeśli mowa o nienaturalnych odcieniach to musisz dowiedzieć się czym jest balans bieli. Jeśli zdjęcia całkiem Ci nie pasują to po prostu wróć do poprzednich modeli, bądź kup coś lepszego.
    Ostatnio edytowane przez bakek ; 26-05-2009 o 23:52 Powód: Automerged Doublepost

Pikusław
    Guest

Domyślnie

Używam filtru polaryzacyjnego a balans bieli zawsze ustawiam ręcznie w zależności od światła. W HDR nie chce mi się bawić. Dziwna sytuacja dla mnie, gdyż wcześniej mój w moim Sony taki problem nie występował...

Domyślnie

Być może matryca Twojego aparatu ma zbyt małą dynamikę tonalną, więc jasne partie łatwiej prześwietlić- postaraj się o filtr połówkowy, bądź zobacz w programie M o ile EV byś musiał przesunąć ekspozycję tak, aby niebo było prawidłowo naświetlone- będzie można wtedy dalej rozważać.

Uprawnienia umieszczania postów