Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: g9/g10/450d/1000d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie g9/g10/450d/1000d

witam wszystkich!!!
    od pewnego czasu noszę się z zamiarem zmiany aparatu i na poczatku wydawało mi sie że najlepszy bedzie model g9, poręczny aparacik, bdb zdjęcia, jednak mamy juz model g10 i powstał dylemat.
    Ale jakiś tydzień temu kiedy ze znajomymi byliśmy na wspólnej wycieczce do moich rąk wpadła lustrzanka, podzchodziłem sceptycznie ponieważ uważałem że nie ma sensu się ładować w takie aparaty, ponieważ dodatkowe akcesoria itp, ale najważniejsze to czy poprostu dam rade "okiełznać takie lustro", zobaczyłem zdjęcia z wypadu i totalnie zgłupiałem w porównaniu do kompatku (moim zdaniem dobrego) zdjęcia wyszły fantastycznie dodam że znajomi mega fotografami nie są, amatorzy tak jak i ja.

I moje kluczowe pytanie co byście mi doradzili seria G czy może lustrzanka??? zaznaczam że lubie fotografować ale nie nazwe się jakimś ekspertem, czytam w sieci różne opinie i to mi zazwyczaj wystrcza jednak w tej kwesti chciałbym się poradzić was, pozdrawiam!!!

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemasban Zobacz posta
    (...)w porównaniu do kompatku (moim zdaniem dobrego) zdjęcia wyszły fantastycznie (...)
    Myslę, że to jest "słowo - klucz"

Nie chodzi tu o bycie ekspertem w dziedzinie fotografii (w sensie: nie trzeba nim być, żeby się posługiwac lustrem), więc jesli wg Ciebie jest taka różnica w jakosci zdjęć, a nie narzuciłeś żadnych ograniczeń jesli chodzi o wielkośc sprzętu i wagę, sadzę, że wybór jest dośc prosty.

Spytaj znajomych co mieli wtedy za obiektyw. Jeśli mieli jakiś lepszy, a Ty kupisz zwykłego kita, jest prawdopodobieństwo, że możesz się troszkę zniechecić po pierwszych próbach..:wink:

No i gdzie ogladałeś te zdjęcia? Na monitorze w domu, czy na wyświetlaczu w aparacie? zwłaszcza jesli chodzi o ostrość zdjęć, wyświetlaczom nie należy zbytnio wierzyć..:wink:

No i zalezy pod jakim względem podobały Ci się te zdjęcia, jeśli pod wzgledem kolorystycznym, to też może zależec od ustawienia JPEG'ów, jeśli ostrości to tak jak mówiłem, a jeśli pod wzgledem kompozycyjnym itp, to tylko zalezy od fotografa..

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 25-05-2009 o 15:56
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

1.Najpierw- chcąc właściwie porównac - pooglądał bym TAKIE SAME zdjęcia zrobione porównywanymi aparatami.Bo, może tylko wydaje ci się że jakiś apart zrobił lepsze zdjecie? Widziałeś takie samo zdjęcie zrobione drugim aparatem? I - w kwesti oceny zdjęcia - posłuchaj zdania fachowców bo to że tobie się wydaje że jakieś jest lepsze -uuuu... - fachowcy szybko cię ściągną na ziemię:-(
    2.Nie pisz JAKĄ lustrzanką robiłeś zdjęcia tylko napisz jaki miała OBIEKTYW.Choć pewnie tego nie dostrzegasz - jakość robią s z k ł a.
    To w temacie tych, jak to napisałeś: "dodatkowych akcesoriów".
    3.Moim zdaniem: kup G9 - bo po premierze "10" staniał mocno a to naprawdę fajny aparat z dobrym obiektywem.Z gatunku takich "nigdy nie starzejących się".I takich co pozwolą ci mieć wszystko w garści: będziesz chciał - to aparat sam pomyśli za ciebie.Będziesz ewoluował - aparat pozwoli ci i na to.
    Tak naprawdę "lustrzanka" teraz gdy praktycznie wszystkie aparaty "patrzą przez obiektyw" to jedynie możliwość dobierania obiektywów stosownie do potrzeb/możliwości.
    No - i oczywiście p r e s t i ż ;-)
    Napisz może ILE chcesz/możesz wydać - to cię tu zaraz pokierują konkretnie :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

witam ponownie!!! dziękuję za wmiare szybkie odpowiedzi, w kwesti apartu z ktorego widziałem zdjecia to byl to olympus e-520 kumpel kupił go z 2 obiektywami dokładne ich parametry niestety nie znam, co do drugiego aparatu sony h50, takie same zdjęcia... jest różnica w ostrości i głębi kolorów, zdjęcia nie są rozmazane.

Może też zrobiłem błąd że nie napisałem do jakiego typu zdjec chciałbym aparat, ponieważ w przypadku ww zdjęć i porównań to mowa o torze i zdjęciach motocykli w ruchu, pozatym często lubie robić wycieczki w góry i głównie do takich rzeczy używałbym aparacik, seria G przemawia gabarytem i funkcjonalnością, lustrzanka jakością zdjęć (chociaż tutaj po opiniach mam pewne wątpliwości) zaznaczam ze nie chce wydawac masy kasy na obiektywy itp z założenia byłby to aparat z obiektywem kitowym (i boje sie ze teraz zawisną nad moja opinia czrne chmury i prosze o wyrozumiałość)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha co do funduszy +/- 2000 zł
    Ostatnio edytowane przez przemasban ; 25-05-2009 o 17:41 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

G10 i bedziesz szczesliwy, z lustrzanka trzeba sie nameczyc zeby bylo dobrze, jak jest dobrze to jest super, ale nawet majac lustro zatesknilbys do kompakta w niektorych sytuacjach - najlepiej miec oba
    Ja zaczynalem od Powershota A610 (taka ubozsza wersja aparatow wersji G) i bylem na maksa zadowolony. Braklo szerokiego kata w tym kompakcie to trzeba bylo isc w lustro.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie

Lustrzanka to droga zabawa niestety :-( ale nagradza to ekstra jakością... ale jeśli chodzi o niskie fundusze i segment EL to Canona lustra bym nie polecił - sorry...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Domyślnie

A ja bym polecił lustro! Sam posiadam C450D i zdjęcia z KITem wychodzą super. Znajomi zakupili właśnie 1000D również podstawowym obiektywem i stwierdzili, że bardzo żałują że dopiero teraz. By robić proste zdjęcia nie jest porzebna żadna wiedza o fotografowaniu. Po godzinie zabawy z aparatem i ewentualnym rzuceniu okiem na dołączoną instrukcję obsługi każdy normalny człowiek wie jak robić zdjęcia. Nic nie trzeba się namęczyć - proszę nie słuchać takich śmiesznych opowieści!
    Nie tesknie do kompakta - zdjęcia jak z telefonu komórkowego
    5D, 24-105L, 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekGda Zobacz posta
    A ja bym polecił lustro! Sam posiadam C450D i zdjęcia z KITem wychodzą super. Znajomi zakupili właśnie 1000D również podstawowym obiektywem i stwierdzili, że bardzo żałują że dopiero teraz. By robić proste zdjęcia nie jest porzebna żadna wiedza o fotografowaniu. Po godzinie zabawy z aparatem i ewentualnym rzuceniu okiem na dołączoną instrukcję obsługi każdy normalny człowiek wie jak robić zdjęcia. Nic nie trzeba się namęczyć - proszę nie słuchać takich śmiesznych opowieści!
    Faktycznie, te opowieści śmieszne są. Lustro wymaga od fotografującego pewnych umiejętności, błędy widać od razu. Dużo łatwiej "ładne" zdjęcie zrobić dobrym kompaktem niż lustrem, przy okazji, topowe kompakty mają bardzo przyzwoite obiektywy, czego nie można powiedzieć o lustrze z kitem. Przewagą lustra jest możliwość rozbudowy systemu i dostosowania go do indywidualnych potrzeb, jednak jeżeli nie jest to priorytet, a użytkownikowi chodzi o łatwą obsługę i przyzwoite rezultaty prosto z aparatu nie ma sensu pakować się w lustrzankę. No chyba że chodzi o robienie wrażenia, lustrzanka to od razu +3 lansu.

Cytat Zamieszczone przez TomekGda Zobacz posta
    Nie tesknie do kompakta - zdjęcia jak z telefonu komórkowego
    Taa, zwłaszcza z g9 czy g10. Te opowieści im dalej tym śmieszniejsze.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Panowie, nie chciałbym żeby doszło tutaj do jakiś kłótni, dzisiaj pojechałem sobie obejrzeć jeszcze raz 450d no i tak stwierdziłem że chyba jednak g9 albo g10...

Troszke naświetle wam temat z mojego punktu widzenia róznica w cenie pomiedzy g10 i 450d to w moim przypadku 200 zł (nowe aparaty), i z punktu widzenia amatora, czy jeśli zaczął bym się bawić lustrem i zmieniam obiektyw kitowy na taki który byłby złotym środkiem zmiast jakiś 2 lub 3???
    Wiecie ludzie z którymi rozmaiwam narzekają ze lustro duze ciezkie, a ja ogladam 450d i gabaryt nie taki straszny moja dziewczyna (ok 48kg) jakoś tez nie płakała gdy go ogladała, ale 3 obiektywów to nie mam zamiaru nosić daltego kieruje się znowu w strone g9 g10, a za jakieś kolejne opinie wcale się nie obraże, pozdrawiam

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Każdemu według potrzeb - to oczywiste.
    Uważasz, że lustro "samo" robi świetne zdjęcia - przejedziesz się.
    Jeżeli będziesz chciał trochę posiedzieć w temacie - to moim zdaniem tylko lustro wchodzi w grę.
    Tym bardziej, że widzę, że interesują Cię sporty motorowe - w takim razie o kompakcie od razu zapomnij, chyba, że chodzi Ci o zdjęcia w parku maszyn ;]
    Regulamin pkt 8.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów