To jest świeżutkie- zrobione wczoraj- błagam, na wartość artystyczną nie zwracajcie uwagi- grill, piwo itp... reszty domyślcie się sami.
W trakcie przerzucania do jpg zauważyłam jeszcze, że histogram w DPP i na wyświetlaczu aparatu się różni. Generalnie- zdjęcia w aparacie wyglądają ok. Na monitorze- tak jakby były niedoświetlone i trochę wyblaknięte. I ta żółta skóra...
Agnieszka
5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II
mozesz miec lcd rozjasniony duzolepiej ustawic go na polowe. zdjecie wydaje sie byc ok. monitor musisz miec wadliwy albo totalnie rozkalibrowany. ja mialem kiedys takiego della 19 crt, zafarb byl fioletowy a wszelkie przestrzenie barw i temperatura kolorow byly takie same jak w aparacie
zmien monitor!![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Wg mnie, to kolor skory idzie w czerwony/magenta jak to w 40D a nie w zolty. Jezeli uzywasz ustawienia sRGB w monitorze, to moze faktycznie kiszka z tego wychodzi. Wylacz ten tryb i ustaw defaultowe ustawienia fabryczne monitora. Poza tym jak wspomnial banan, zmniejsz jasnosc LCD w aparacie. Polowa wystarczy, inaczej widac za jasno a zdjecia sa tak naprawde niedoswietlone. Najlepiej patrzec na podglad histogramu.
Jeszcze DPP i te pe... Jezeli sa to RAWy, to beda wyblakniete. Trzeba to sobie wg uznania poustawiac w wywolywarce. A jak chcesz od razu kolor to STYLE - STANDARD i robic w JPG![]()
Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 25-05-2009 o 18:39
banan82: monitor jest jeszcze na gwarancji niecały rok temu kupiony..., u mnie zdjęcie jest jeszcze mocno ciemne... Nie wiem jak u Was?
ExploRa: ale właśnie na histogramie jest ok.
To w takim razie rodzi się pytanie: gdzie w Lublinie można skalibrować monitor?
Ostatnio edytowane przez AgaP ; 25-05-2009 o 18:40
Agnieszka
5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II
Na tym zdjęciu nie ma żółtego zafarbu. Fotka jak na strzał z ręki z niebem w tle naświetlona nie najgorzej, niebo nie wyjarane, a chłopczyk, choć niedoświetlony, zawiera detale w cieniach. Odcień skóry w normie.
Potwierdzam co powiedziano wcześniej: masz problem z monitorem.
C-F-K - forever
Mozna recznie kalibrowac, jak nie potrzeba wielkiego "Halo"... Opis w watkach przyklejonych jest gdzies... A fotka... jest niedoswietlona (postac) w srodku histogramu jest pusto, a niebo na przeswietlenie leci... Pomiar trzeba bylo zrobic na twarz a poszlo na niebo
Ale w DPP mozna to ladnie wyciagnac z detalami![]()