Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Żółtawy zafarb zdjęć po zrzuceniu do kompa

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Żółtawy zafarb zdjęć po zrzuceniu do kompa

Od niedawna jestem szczęśliwą (?) posiadaczką 40D. I zauważyłam dziwne zjawisko: na wyświetlaczu w aparacie zdjęcia wglądają ok (chodzi mi o kolorystykę). Po wrzuceniu do kompa i przy wywołaniu w labie mają zdecydowanie żółtawe zabarwienie a jednocześnie kolory są jakby wyblakłe. Jestem głupia już totalnie, bo światłomierz pokazuje dobre naświetlenie zdjęć. Zresetowałam też aparat do ustawień fabrycznych. A jeszcze tylko dodam, że po wywoływaniu w DPP do jpg ten żółtawy odcień się pogłębia. Jest tak zarówno przy zdjęciach robionych w pomieszczeniu jak i na zewnątrz. Co jeszcze można zrobić?????
    Agnieszka
    5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wstawić zdjęcia na forum.

Coś już napisał

Domyślnie

SRGB.

A zdjęcia, to chyba "głuptakiem" będę musiała zrobic, żeby porównać to co na wyświetlaczu, z tym co na monitorze. (FlexScan S2231W).

Na prawdę mi zależy, żeby wyjaśnić o co tu chodzi, bo absurdalnie, zdjęcia zrobione 400D wyglądają lepiej (!). W monitorze tez mam ustawione wyświetlanie SRGB. (Jeśli o lab chodzi, to tutaj pewnie w porównaniu z wywoływaniem w innym, może ta tonacja zdjęć być rózna, np. chłodniejsza).
    Agnieszka
    5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Również mam 40D i s2231 i nie dostrzegam takich problemów. Łatwiej byłoby gdybyś wstawiła zdjęcia, najlepiej wywołany przez ciebie jpg i raw tego samego zdjęcia.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Pierwsza podstawowa sprawa - czy masz dobrze skalibrowany monitor i czy jest on skalibrowany kolorystycznie z labem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Pierwsza podstawowa sprawa - czy masz dobrze skalibrowany monitor ......
    Skoro koleżanka napisała, że zdjęcia z 400D wyglądają lepiej, to monitor chyba jest skalibrowny OK Jeśli chodzi o zdjęcia wywoływane w fotolabie, to na temat ich jakości się nie wypowiadam (umieją oni w nich zepsuć naprawdę dobrze zrobione zdjęcia).
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony

Domyślnie

Przede wszystkim sprawdź czy to na pewno jest 40D. Może się okaże, że Twój aparat, to jednak D40. Nikon D40.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AgaP Zobacz posta
    Od niedawna jestem szczęśliwą (?) posiadaczką 40D. I zauważyłam dziwne zjawisko: na wyświetlaczu w aparacie zdjęcia wglądają ok (chodzi mi o kolorystykę). Po wrzuceniu do kompa i przy wywołaniu w labie mają zdecydowanie żółtawe zabarwienie a jednocześnie kolory są jakby wyblakłe...
    Zdjecia sa rozne, czy te z pomieszczen przy sztucznym oswietleniu z tym zafarbem?
    Inna sprawa jest to, ze w LABie czesto dostaje sie z zoltym zafarbem foty...
    Zapodaj sample, nie bedziemy gdybac

Coś już napisał

Domyślnie

To jest świeżutkie- zrobione wczoraj- błagam, na wartość artystyczną nie zwracajcie uwagi- grill, piwo itp... reszty domyślcie się sami.

W trakcie przerzucania do jpg zauważyłam jeszcze, że histogram w DPP i na wyświetlaczu aparatu się różni. Generalnie- zdjęcia w aparacie wyglądają ok. Na monitorze- tak jakby były niedoświetlone i trochę wyblaknięte. I ta żółta skóra...

Agnieszka

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów