Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Problem z przekadrowywaniem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Porada ode mnie - do portretów zupełnie wystarcza f4 w 85 1.8 i jest wtedy i tło rozmyte i sporo mniejsza szansa na wyjście poza GO po przekadrowaniu. Do sylwetkowych zdjęć używam f5.6 .
    Daj znać jak Ci minie fascynacja maksymalnie otwartą przysłoną - bo użyteczność f 1.8 właśnie z racji na papierową GO jest znikoma i trudna do wykorzystania.
    Juz widze Canon 85mm f/4 L III
    Przekadrowac mozna spokojnie nawet na f/1.2, zawsze tak robie i nic nie 'wypada'. Trzeba po prostu troche sie wprawic.
    .

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Porada ode mnie - do portretów zupełnie wystarcza f4 w 85 1.8 i jest wtedy i tło rozmyte i sporo mniejsza szansa na wyjście poza GO po przekadrowaniu. Do sylwetkowych zdjęć używam f5.6
    pelna klatka wlasnie na tych duzych otworach pieknie sie prezentuje. Faktem pozostaje jednak badziewny AF na bocznych w 5D. Z drugiej strony plastyka takiego zdjecia (FF i ~f1.8 ) potrafi zakamuflowac te niedoskonalosci bocznych punktow przy prezentacji zdjec w sieci lub na malych odbitkach.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    pelna klatka wlasnie na tych duzych otworach pieknie sie prezentuje.
    Tego nie neguję, tylko najpierw trzeba trafić. Autor wątku jak widać nie za bardzo trafia, dlatego sugeruję mu najpierw przystopować z fascynacją przysłoną 1.8 i poćwiczyć , bo w większości ujęć f4 czy 5.6 wystarcza.

Mocno otwarta przysłona (tym bardziej na FF) jest równie fajna jak np fisheye. I rządzi się tymi samymi zasadami - trzeba umieć z tego skorzystać i zachować wiele umiaru.

Dopiero zaczyna Awatar Jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main,DE

Domyślnie

Fakt, na pewno macie rację, przeczytałem wszystko, wyciągnałem wnioski, przy okazji się czegos nowego dowiedziałem. Jednak nie zgodzę się co do mojej fascynacji przysłoną 1.8 Wiem jak operowac wyższymi przysłonami żeby osiągnąc obrany cel, problem wystapił tylko i wyłącznie przy przekadrowywaniu na 1.8, wiec powtórzę tylko że fascynacje dużą dziurą już mam za sobą
    C5D C28 C50 C85 S15-30 11.05.09 pożegnałem Nikosia ....

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów