Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem z przekadrowywaniem

Dopiero zaczyna Awatar Jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main,DE

Domyślnie Problem z przekadrowywaniem

Czy ktoś z Was spotkal się z takim problemem? Mianowicie ustawiam ostrosc przykładowo na twarzy modelki (przy ustawionym punkie centralnym af, tryb one shot) i przekadrowuje ok 20 cm w prawo, każde zdjecie na pełnej dziurze tzn np z 85 1.8 lub 28 1.8 nie jest odpowiednio ostre tzn. ostrosc po przekadrowaniu ucieka do lasu, oczywiście jak celuje centralnie to zawsze trafia w punkt, wiec bf/ff odpada .... Dziwi mnie to trochę ponieważ do tej pory w Nikonie nie miałem z tym problemu, może coś źle robie - prosze o poradę
    C5D C28 C50 C85 S15-30 11.05.09 pożegnałem Nikosia ....

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jendryn Zobacz posta
    Czy ktoś z Was spotkal się z takim problemem? Mianowicie ustawiam ostrosc przykładowo na twarzy modelki (przy ustawionym punkie centralnym af, tryb one shot) i przekadrowuje ok 20 cm w prawo, każde zdjecie na pełnej dziurze tzn np z 85 1.8 lub 28 1.8 nie jest odpowiednio ostre tzn. ostrosc po przekadrowaniu ucieka do lasu, oczywiście jak celuje centralnie to zawsze trafia w punkt, wiec bf/ff odpada .... Dziwi mnie to trochę ponieważ do tej pory w Nikonie nie miałem z tym problemu, może coś źle robie - prosze o poradę
    przesuwasz po prostu płaszczyznę ostrości w taki sposób że punkt na który ostrzyłeś wychodzi z GO.. w nikonie też miałeś szkła f1.8 ?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy maks otwarciu - 1.8, obszar GO jest naprawdę niewielki. Jest ostro tam gdzie powinno, ale wraz z przekadrowywaniem przesuwasz ten obszar i oczko modelki z niego wypada.
    Spróbuj w tej sytuacji korzystać z punktów bocznych i nie przekadrowywać.
    P.S. O! Widzę, że arturs mnie ubiegł
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 24-05-2009 o 18:37
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To normalne zjawisko i tak ma być. Punkt ostrości w czasie przekadrowywania przesuwa się po sferze, a nie po płaszczyźnie.

Dopiero zaczyna Awatar Jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main,DE

Domyślnie

W nikonie miałem tylko 50 1.8 i w zasadzie sam już nie pamiętam jak sprawa wyglądała dokładnie. W każdym razie czasami boczne punkty af nie wystarczają a to boli... dziękuje za porady!
    C5D C28 C50 C85 S15-30 11.05.09 pożegnałem Nikosia ....

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Zainwestuj w 1ds Mam mnóstwo punktów AF to może akurat starczy ...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czasami boczne punkty af nie wystarczają a to boli...
    Wiesz, nie masz takich ograniczen kiedy korzystasz z LV AF, przynajmniej w 5D II.

Nie mozesz niestety wtedy korzystac z wizjera, szybkosc rowniez nie powala...
    Chyba, ze reczne ostrzenie i powiekszenie 10x Ci wystarczy.

Jesli nie, sprobuj bocznych lub przymknij otwor.

Przy matrycy 5D II - mozesz czesto rowniez korzystac z centralnego, a nastepnie spokojnie 'cropowac' w post processingu.
    Pozdrawiam!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To normalne zjawisko i tak ma być. Punkt ostrości w czasie przekadrowywania przesuwa się po sferze, a nie po płaszczyźnie.
    1.
    Jeżeli przesuwa się po sferze, to przekadrowywanie nie powinno zmieniać punktu ostrości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Zainwestuj w 1ds Mam mnóstwo punktów AF to może akurat starczy ...
    2. Rozstaw krańcowych punktów AF w Ds niewiele różni się od tego w piątkach (są na forum porównawcze obrazki). Ba, o ile się nie mylę to cropy Canona mogę mieć ten rozstaw nawet większy niż Ds, bo mają mniejszą matrycę, a AF ma prawie ten sam rozstaw, więc zajmuje on większą powierzchnię na mniejszej matrycy. Oczywiście Ds bije ilością takich punktów niejedynki na głowę.
    Ostatnio edytowane przez David ; 25-05-2009 o 00:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    1.Jeżeli przesuwa się po sferze, to przekadrowywanie nie powinno zmieniać punktu ostrości.
    Tutaj koledze chyba bardziej chodziło o płaszczyznę ostrosci. Tak czy inaczej, rzeczywiście, względem nas się ona nie zmieni i będzie w tej samej odległosci, ale wzgledem fotografowanego obiektu już nie. Teraz w zależności od GO, którą dysponujemy, obiekt może się w niej jeszcze znaleźć, lub nie.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy ktoś z Was spotkal się z takim problemem? Mianowicie ustawiam ostrosc przykładowo na twarzy modelki (przy ustawionym punkie centralnym af, tryb one shot) i przekadrowuje ok 20 cm w prawo, każde zdjecie na pełnej dziurze tzn np z 85 1.8 lub 28 1.8 nie jest odpowiednio ostre tzn. ostrosc po przekadrowaniu ucieka do lasu
    A co to ma wspólnego z Canon dSLR? Naucz się odpowiednio dobierać podfora . Przeniosłem.

Porada ode mnie - do portretów zupełnie wystarcza f4 w 85 1.8 i jest wtedy i tło rozmyte i sporo mniejsza szansa na wyjście poza GO po przekadrowaniu. Do sylwetkowych zdjęć używam f5.6 .
    Daj znać jak Ci minie fascynacja maksymalnie otwartą przysłoną - bo użyteczność f 1.8 właśnie z racji na papierową GO jest znikoma i trudna do wykorzystania.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów