co pisze ukasz święta prawda Tokina jest pancerna 8)
co pisze ukasz święta prawda Tokina jest pancerna 8)
EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |
Czy ta 28-80 jest warta pieniędzy jakie kosztuje? Tyle że jak tym szkłem nieostrożnie machnąć to zabić kogoś można.Zamieszczone przez ukasz
Szlag mnie już trafia. Szukam dobrego, jasnego standardowego zooma do 350D. Rozważam Tokiny 28-70 i ewentualnie 28-80 (choć trochę już to drogie jak dla mnie), Tamron 28-75. Są i Sigmy w tym ciekawa z racji krótszego końca 24-60, jednak przykładowe testy mnie nie zachwyciły... No i co tu zrobić?
każdy chwali co maZamieszczone przez mmsza
bardzo ważne pytanie jak bardzozależy Ci na jakości piast9 bo większej różnicy nie ma między Tokiną a Tamronem, a cena przemawia na niekożyść drugiego (ok 400-500zł) alternatywą może okazać się jakiś obiektyw z seri L canona ale to już inna klasa cenowa
EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |
L - ki sobie teraz podaruję. Może za jakiś czas, gdy skompletuję sobie zestaw przyzwoitych obiektywów. Obecnie zależy mi na normalnym zoomie o świetle 2.8 o jak najlepszej jakości/cena.
Nie rozumiem tych obiektywów Sigmy. Albo testy nie są (nomen omen) obiektywne, albo rynek działa na innych zasadach, niż dotąd myślałem. Testy pokazują, że 24-60 czy 28-70 są niezbyt dobre a kosztują tak jak ten Tamron albo i więcej.![]()
Ostatnio edytowane przez piast9 ; 25-09-2005 o 14:25
moze w takim razie ktos fotki pokaze z tej tokiny? najlepiej w polaczeniu z 300 D
Zgadza się. na pełnej dziu..... co???Zamieszczone przez mmsza
Tokina dostanie w du... to znaczy okaże się słabsza. ;-)
Ale, IMHO, jeżeli ktoś chce mieć NAPRAWDĘ ostre fotki od 2,8 to powinien zainwestować w stałki. No chyba że trafi naprawdę dobry egzemplarz 24-70 L...
A za Tokiną w porównaniu z Sigmą/Tamronem przemawia... jakość wykonania![]()
Witam po raz pierwszy na forum,
też się zasadzałem na jakiś jasny zoom do 350D i ... zamówiłem w USA (przez znajomego) w miarę niedrogą (?) Tokinę AF 28-80mm f/2,8 AT-X PRO. Teraz niecierpliwie wyczekuję przesyłki...
Pozdr.
Witam!
Czy ktoś z Was szanowni Państwo wie, czy FF może być problemem obiektywu i czy można to ustawić w serwisie? Problem polega na tym, że body (350D) było już 2 razy w serwisie na ustawienie FF/BF i wszystko jest ok... ...ok ale z obiektywami Canona (50/1,8, 85/1,8, kit...) Póki co wywaliłem 1tys. na Tokinę 28-70/2,8 i co? 3-4 cm FF przy celowaniu z 70cm!!! Sorry ale dla mnie to dużo (np: długość nosa :-) A co się dzieje przy fotach nie z 70cm tylko z 7m? 30cm!?!?!?
Mam co się fatygować i słać obiektyw do serwisu Tokiny, czy może żądać wymiany szkła na nowe? A może wogóle taka symbioza już tak ma...
Jeżeli ktoś wie co zrobic z tym fantem to liczę na pomoc! Dzięki wielkie!
Na pewno jest możliwość ustawienia samego obiektywu, BEZ USTAWIANIA BODY. W przypadku obiektywow Canona robią to w jego serwisie (wiem z autopsji) Przypuszczam ze Tokiny kalibrują w serwisie Tokiny...
Wind i ...ciągłe wydatki...
Witam mam zamiar kupić jeden z tych obiektywów tylko nie miałem przyjemności testować żadnego z nich. Jeśli macie jakieś informacje na temat tych obiektywów to zapraszam i z góry dzięki. :-D