Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 92

Wątek: Tokina AF 28-70 f 2.8 AT-X PRO SV

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No to pstryknąłem sobie "test pudełkowy" i ja - i w sumie sam już nie wiem czy on dobry, czy nie :-). Swój egzemplarz przebierałem z czterech w podobny sposób (gazety, półki w sklepie itp.) i wydawało mi się, że jest OK. Z fotek nim robionych też jestem zadowolony - ale to generalnie f/4 wzwyż. Ale autoportret pudełka w najgorszej konfiguracji (24mm, f/2.8, 1/20s ale statyw, mirror lockup itp.) wygląda tak: http://www.ais.pl/~muflon/misc/linked/24-70_24_2.8.jpg (2MB).

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Muflon, zrób test w terenie, to się okaże. Dobre światło, krótki czas z ręki i AF wycelowany w oko. IMO pudełko może pokazać czy jest FF/BF i generalnie czy obiektyw albo AF nie jest walnięty, natomiast jakość optyczną obiektywu lepiej się ocenia w warunkach "bojowych".
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pokazali Arkanowi juz dwa porzadne egzemplarze ale ten idzie w zaparte bo sam mial pecha i rzuca kolejne klody pod nogi .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Pokazali Arkanowi juz dwa porzadne egzemplarze ale ten idzie w zaparte bo sam mial pecha i rzuca kolejne klody pod nogi .
    Vitez, czegoś nie rozumiem - jeśli idę w zaparte i rzucam kolejne kłody pod nogi, to po co zamieszczam sample z dobrego egz. 24-70L Amber i daję linka na forum?
    http://canon-board.info/showthread.p...4240#post74240

Podpowiedź - Porównaj nazwę domeny z moim nickiem

A co do "pokazali Arkanowi", to jeszcze nie pokazali, ale obiecali że pokażą :-)
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    A co do "pokazali Arkanowi", to jeszcze nie pokazali, ale obiecali że pokażą :-)

Wg mnie pokazali... wg ciebie nie i drazysz - twoj problem nie moj .
    Ja tego szkla nie potrzebuje.
    Moglby ktos nareszcie porzadne sample z 24-105 IS pokazac

Domyślnie

Vitez, Arkan,
    obaj macie po części rację.
    Arkan wkurzył się na kolejne mydlane kopie 24-70L i miał prawo. Jego prawo. Za taką cenę QC powinno być lepsze. Na podstawie wlasnych doświadczen słusznie uważa ze z jakością tych zoom-ów jest różnie.
    Ale są dobre sztuki jak slusznie Vitez zauwazyl. I wtedy naprawde jest to dobre szkło.
    IMO najlepsze z calej trójki a dlaczego to juz pisalem. I zdecydowanie najdroższe, co nie zawsze czyni go wyborem optymalnym.
    Proponuje poprzestać na stwierdzeniu że 24-70L jest zoomem "wysokiego ryzyka" ktore przetestować przed zakupem wręcz TRZEBA. I uspokoić wątek.

Co do "obiecania pokazania" Arkan miał na mysli zapewne pokazanie nie zdjęć a obiektywu i to troche innego niz 24-70L ale może się myle
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Co do "obiecania pokazania" Arkan miał na mysli zapewne pokazanie nie zdjęć a obiektywu i to troche innego niz 24-70L ale może się myle
    Nie nie mylisz się :-) - zamiasta tu gadać to jedź szybciej na ten urlop, to szybciej wrócisz ;-)
    Pentax K-5 II, Leica M9

zybizg
    Guest

Domyślnie

Moja sztuka Tokiny AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 gorzej ostrzy niż przerobiony kit 18-55, sprawdzałem na 10D. Owszem praktycznie brak aberracji chromatycznej, ale ze względu na ostrzenie, poniżej 8 nie ma co schodzić.
    Jak coś więcej to odpowiem na email.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm.. To albo masz walniętą Tokinę, albo ja mam bardzo dobrą, albo SV jest duużo gorsza od 28-80 f2.8, albo... przerabianie kita podniosło jego walory optyczne albo to jest kit od... Nikona d70

Ostatnio z nudów porównywałem Tokinę z kitem (w pokrywającym sie zakresie ogniskowych) i wyszło mi że jednak Tokina lepsza... i ostrość, i pod światło, i kolory jakieś takie bardziej naturalne....
    ja wiem że na cyfrze to szkło to żadna rewelacja, ale bez przesady

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków/Faringdon UK

Domyślnie

Witam mam ATX pro SV 28-70 hmmm na 2.8 jest lekkie mydełko ale nie jest tragicznie

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów