Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Konkurs ogłaszam (Foto konkurs Alior Banku)

radvenom
    Guest

Domyślnie

Jeżeli przekażesz takie prawa na piśmie, w myśl prezentu, lub na zasadzie non-profit to owszem. Mam na myśli pełne prawa do wykorzystania dzieła, bo prawa autorskie same w sobie są niezbywalne. (Czytaj: autor zawsze będzie i pozostanie autorem.)

Ale na pewno nie na zasadzie, na jakiej życzy to sobie organizator konkursu. (Na bazie założonego konta i zgłoszenia fotografii do konkursu.) Wtedy nie nazywało by się to konkurs a darmowe oddawanie fotografii na rzecz banku. ;D

I wtedy byłby to AliorPhotoBank dla tych, co chcą wyzbyć się wszystkiego za free
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-06-2009 o 19:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radvenom.com Zobacz posta
    Co by nie było i według mnie – nie ma takiego paragrafu, który umożliwiałby „z automatu” przejmowanie wszelkich praw majątkowych i z chwilą zgłoszenia utworu do konkursu. A w ten sposób chce działać organizator konkursu, lub i aby nie oskarżać banku – osoba, która napisała ten wspaniały regulamin…
    no a jeśli by było napisane w regulaminie tak:

Z datą wgrania przez Uczestnika zdjęcia na Portal (za pomocą formularza, dostępnego na Portalu), na Organizatora przechodzą wszelkie prawa do stworzonego przez tego Uczestnika Utworu (zdjęcia), w tym w szczególności autorskie prawa majątkowe na następujących polach eksploatacji: …
    Czyli pomijamy wyrażenie:
    Na podstawie art. 921 § 3 kodeksu cywilnego
    Czy wtedy taki zapis w regulaminie jest wiążący..?
    Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

radvenom
    Guest

Domyślnie

Arturs: WTEDY nie biorę udziału w takim konkursie. Widząc i wiedząc, że organizator powołuje się na art. 921 §3 kodeksu cywilnego mogę spać spokojnie, bo wiem, że jeżeli nic nie wygram – nikt nie przywłaszczy sobie mojego dzieła.

Tyle w teorii, bo mało kiedy sprawdza się poszczególne artykuły i paragrafy w trakcie czytania regulaminu konkursu – prawda?? W tym przypadku mogę uznać jednak, że zostałem wprowadzony w błąd. Jak cała rzesza pozostałych uczestników, bo regulamin mówi jedno a Kodeks Cywilny co innego. A co jest ważniejsze?? I co jest bardziej wiążące w takim przypadku? Dla mnie KC, bo
    stosuje się go w takich przypadkach właśnie...

A co do Twojego pytania: Nie sądzę, aby taki regulamin miał jakąkolwiek moc prawną. Jeżeli jest to konkurs to uczestnik oczekuje również rywalizacji/nagród itd.

W innym przypadku można by napisać: „CZARNA DZIURA, DO KTÓREJ MOŻNA WRZUCAĆ ZDJĘCIA ZA DARMO i z założeniem, że się ich wyzbywasz na zawsze.”. I w tym momencie pozostaje pytanie, czy ktokolwiek zdecydowałby się na udział w czymś takim…

Dopiszę coś jeszcze: Wydaje mi się, że aby zrzec się i przenieść prawa majątkowe do własności intelektualnej – trzeba czegoś więcej, jak parę zdań w postaci regulaminu. Takie zagadnienia reguluje między innymi kodeks cywilny…

Tym bardziej, że nie ma tu znamion transakcji, lub umowy 'w zamian za co'... Wygrywasz – przenosisz prawa majątkowe. Nie wygrywasz – nie dzieje się nic.

Mogę się mylić, ale z tego co wiem to za darmo tylko w mordę leją...
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-06-2009 o 20:14

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Arturs: WTEDY nie biorę udziału w takim konkursie. Widząc i wiedząc, że organizator powołuje się na art. 921 §3 kodeksu cywilnego mogę spać spokojnie, bo wiem, że jeżeli nic nie wygram – nikt nie przywłaszczy sobie mojego dzieła.

Tyle w teorii, bo mało kiedy sprawdza się poszczególne artykuły i paragrafy w trakcie czytania regulaminu konkursu – prawda?? W tym przypadku mogę uznać jednak, że zostałem wprowadzony w błąd. Jak cała rzesza pozostałych uczestników, bo regulamin mówi jedno a Kodeks Cywilny co innego. A co jest ważniejsze?? I co jest bardziej wiążące w takim przypadku? Dla mnie KC, bo
    stosuje się go w takich przypadkach właśnie...

A co do Twojego pytania: Nie sądzę, aby taki regulamin miał jakąkolwiek moc prawną. Jeżeli jest to konkurs to uczestnik oczekuje również rywalizacji/nagród itd.
    No ale jeśli się nie powołują na KC to czy w jakimś innym punkcie Kodeks Cywilny cokolwiek na ten temat mówi (pytam bo nie znam go w tym zakresie a cały z komentarzem mam w firmie)?

W innym przypadku można by napisać: „CZARNA DZIURA, DO KTÓREJ MOŻNA WRZUCAĆ ZDJĘCIA ZA DARMO i z założeniem, że się ich wyzbywasz na zawsze.”. I w tym momencie pozostaje pytanie, czy ktokolwiek zdecydowałby się na udział w czymś takim…

Dopiszę coś jeszcze: Wydaje mi się, że aby zrzec się i przenieść prawa majątkowe do własności intelektualnej – trzeba czegoś więcej, jak parę zdań w postaci regulaminu. Takie zagadnienia reguluje między innymi kodeks cywilny…
    No właśnie - czy aby na pewno reguluje?

Tym bardziej, że nie ma tu znamion transakcji, lub umowy 'w zamian za co'... Wygrywasz – przenosisz prawa majątkowe. Nie wygrywasz – nie dzieje się nic.
    No i pewnie po to piszą regulamin żeby zachować pozory "legalności i praworządności"

Mogę się mylić, ale z tego co wiem to za darmo tylko w mordę leją...
    eee... za darmo w mordę ciężko dostać.. bo i po co bijący miałby się nadwyrężać

radvenom
    Guest

Domyślnie

No ale jeśli się nie powołują na KC to czy w jakimś innym punkcie Kodeks Cywilny cokolwiek na ten temat mówi (pytam bo nie znam go w tym zakresie a cały z komentarzem mam w firmie)?

Wiesz.. Prawnikiem nie jestem, ale jeżeli ktoś nie powołuje się na KC to nie znaczy, że nie można dochodzić swoich praw na jego drodze. Po coś mamy to prawo...

No właśnie - czy aby na pewno reguluje?

Na pewno. Jak nie ten to inny. Gdyby tak nie było, to mógłbym założyć stronę, napisać regulamin, poprosić o wpisanie rejestracji samochodu (w ramach konkursu) i… przywłaszczyć sobie czyjś samochód, bo ktoś wszedł, nie doczytał i plum... Nie sądzę, aby to było takie proste… A na pewno NIE ZA DARMO, a do tego sprowadza się regulamin omawianego konkursu.

No i pewnie po to piszą regulamin żeby zachować pozory "legalności i praworządności"

Wprowadzając ludzi w błąd… Dlatego trzeba czytać… Choć zawsze przed a nie dopiero ‘po’.
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-06-2009 o 21:42

radvenom
    Guest

Domyślnie Hech ;)

He,he,he... I tak się u nas robi konkursy

Było:
    6.3. Na podstawie art. 921 § 3 kodeksu cywilnego, z datą wgrania przez Uczestnika zdjęcia na Portal (za pomocą formularza, dostępnego na Portalu), na Organizatora przechodzą wszelkie prawa do stworzonego przez tego Uczestnika Utworu (zdjęcia), w tym w szczególności autorskie prawa majątkowe na następujących polach eksploatacji:

Jest:
    6.3. Z datą wgrania przez Uczestnika zdjęcia na Portal (za pomocą formularza, dostępnego na Portalu), na Organizatora przechodzą wszelkie prawa do stworzonego przez tego Uczestnika Utworu (zdjęcia), w tym w szczególności autorskie prawa majątkowe na następujących polach eksploatacji:

Nie wiem na ile wolno modyfikować regulamin i zasady gry w trakcie trwania konkursu, ale.. Konta w tym banku już sobie nie założę Ghy, ghy, ghy
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-06-2009 o 22:44

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Było:
    6.3. Na podstawie art. 921 § 3 kodeksu cywilnego, z datą wgrania przez Uczestnika zdjęcia na Portal (za pomocą formularza, dostępnego na Portalu), na Organizatora przechodzą wszelkie prawa do stworzonego przez tego Uczestnika Utworu (zdjęcia), w tym w szczególności autorskie prawa majątkowe na następujących polach eksploatacji:

Jest:
    6.3. Z datą wgrania przez Uczestnika zdjęcia na Portal (za pomocą formularza, dostępnego na Portalu), na Organizatora przechodzą wszelkie prawa do stworzonego przez tego Uczestnika Utworu (zdjęcia), w tym w szczególności autorskie prawa majątkowe na następujących polach eksploatacji:
    Nie wiem na ile wolno modyfikować regulamin i zasady gry w trakcie trwania konkursu, ale.. Nic dodać – nic ująć
    No widzisz.. i co teraz można im zarzucić?

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Skandal ! "Szkoda", że nie dopisali dodatkowo np.przepadku sprzętu foto na rzecz organizatora po wejściu na stronę z regulaminem konkursu .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

radvenom
    Guest

Domyślnie

arturs: Ja zasadniczo nie dążę do tego, aby zarzucać cokolwiek-komukolwiek i w myśl zasady, aby zatruwać ludziom życie. Skoro zmienili regulamin to ja tym samym nie podlegam pod jego nową wersję i mam nadzieję, że nie muszę się obawiać, że bank wykorzysta moje prace po tym, jak zmienił regulamin i przyznał się tym samym do błędu. W sumie tylko to mnie interesowało i nic więcej. Swoje prace już dawno usunąłem a screenshoty/wydruki poprzedniej wersji regulaminu posiadam, więc śpię spokojnie. Nie domagam się extra nagrody, ani odszkodowania.

W jakim świetle stawia to bank/podwykonawcę konkursu to już inna bajka. Po prostu… Mało które konkursy są organizowane na poważnie i bez zamysłu, aby nachapać się dobrych zdjęć za darmo, ale to już inna para kaloszy…
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Arturs: A w odpowiedzi na Twoje pytanie i w temacie tego, co można zarzucić takiej formie pozyskiwania/przekazywania praw majątkowych...

Jeżeli się orientuję (a wydaje mi się, że się orientuję ) – jakiekolwiek przekazanie/przeniesienie praw do tekstu/grafiki/fotografii (czy to praw autorskich czy majątkowych) wymaga w każdym przypadku formy pisemnej. Bez podpisu można udzielić co najwyżej licencję na użytkowanie danego utworu i w określonym przez autora zakresie. Wydaje mi się, że potwierdzi Ci to każdy prawnik…

Więc jak dla mnie – to co AliorBank napisał w regulaminie – nijak się ma do rzeczywistych wymogów, jakie stawia przekazanie/przeniesienie praw autorskich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    arturs: Ja zasadniczo nie dążę do tego, aby zarzucać cokolwiek-komukolwiek i w myśl zasady, aby zatruwać ludziom życie. Skoro zmienili regulamin to ja tym samym nie podlegam pod jego nową wersję i mam nadzieję, że nie muszę się obawiać, że bank wykorzysta moje prace po tym, jak zmienił regulamin i przyznał się tym samym do błędu. W sumie tylko to mnie interesowało i nic więcej. Swoje prace już dawno usunąłem a screenshoty/wydruki poprzedniej wersji regulaminu posiadam, więc śpię spokojnie. Nie domagam się extra nagrody, ani odszkodowania.

W jakim świetle stawia to bank/podwykonawcę konkursu to już inna bajka. Po prostu… Mało które konkursy są organizowane na poważnie i bez zamysłu, aby nachapać się dobrych zdjęć za darmo, ale to już inna para kaloszy…

A w odpowiedzi na Twoje pytanie i w temacie tego, czy i co można zarzucić takiej formie pozyskiwania/przekazywania praw majątkowych:

Jeżeli się orientuję (a wydaje mi się, że się orientuję ) – jakiekolwiek przekazanie/przeniesienie praw do tekstu/grafiki/fotografii (czy to praw autorskich czy majątkowych) wymaga w każdym przypadku formy pisemnej. Bez podpisu można udzielić co najwyżej licencję na użytkowanie danego utworu i w określonym przez autora zakresie. Wydaje mi się, że potwierdzi Ci to każdy prawnik…

Więc jak dla mnie – to co AliorBank napisał w regulaminie – nijak się ma do rzeczywistych wymogów, jakie stawia przekazanie/przeniesienie praw autorskich.
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-06-2009 o 23:39 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Coby nowego wątku nie smarować, cytat z regulaminu konkursu Mazdy na NK.

"Uczestnik konkursu, który w wyniku udziału w Konkursie stworzy utwór w rozumieniu przepisów prawa autorskiego, oświadcza, że przysługują mu wszelkie prawa autorskie do stworzonego utworu oraz uzyskał wszelkie niezbędne zgody podmiotów, których wizerunki zostały wykorzystane w ramach Konkursu. Uczestnik konkursu udziela niewyłącznej licencji do stworzonego w ramach Konkursu utworu na rzecz Organizatora, co nastąpi:
    * w zamian za udział w konkursie,
    * z chwilą przystąpienia do konkursu,
    * bezwarunkowo,
    * do nieograniczonego w czasie korzystania i rozporządzania przez Organizatora, w kraju i za granicą, w tym do:
    o używania i wykorzystania w jakiejkolwiek działalności Organizatora,
    o wytwarzania, utrwalania i zwielokrotniania egzemplarzy wszelkimi technikami, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową,
    o publicznego wystawiania i wyświetlania, w tym publicznego udostępniania w taki sposób, aby każdy mógł mieć do utworu dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym,
    o wydawania i rozpowszechniania,
    o wprowadzania do pamięci komputera i umieszczania w sieci Internet oraz w sieciach wewnętrznych typu Intranet,
    o odtwarzania i reemitowania,

Organizator ma prawo wprowadzania zmian w nadesłanej pracy i jej dowolnej modyfikacji według własnego uznania. "

Co o tym myślicie ? Czy dowolne modyfikowanie według własnego uznania DOWOLNYCH zdjęć nadesłanych na konkurs mieści się jeszcze w granicach prawa ?
    O udzieleniu pełnej licencji na wykorzystywanie w zamian za udział w konkursie nie pytam , bo jest to tylko pocieszne (może mniej pocieszne dla tych którzy nie czytali regulaminu i startują w tym konkursie).

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów