Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Konkurs ogłaszam (Foto konkurs Alior Banku)

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Wracając do wspomnianego w pierwszym poście banku. Co firma dostaje organizując taki bandycki konkurs? Ma szanse dostać na wyłączność kilka tysięcy świetnych zdjęć, którym niekoniecznie dorównywałyby zdjęcia zrobione przez wynajętego fotografa (a ten w dodatku pewnie sprzedawałby licencje na konkretne wykorzystanie, więc za każdym razem bank musiałby dopłacać).

Teraz pytanie: Czy fakt że znajdują się naiwniacy biorący (np. udział w takich bandyckich konkursach), oznacza że też powinniśmy oddawać swoje prace za darmo z uśmiechem na twarzy?

Dokładnie - dostanie kilkaset dobrych zdjęć, rozreklamuje się (kilka set osób odwiedzi bank, może ktoś nawet założy konto - i o to chodzi..), będzie głośno.

Co do Twojego pytania - odpowiedź jest jedna - jeżeli chcesz brać udział w konkursie i jest świadomy, że tracisz prawa do zdjęć to bierz udział, wygrywaj nagrody. Życzę sukcesu. Masz szansę. Coś za Coś. Jest to... brutalne, ale prawdziwe. To tak jak w totolotku, możesz przegrać miesięczne dochody i nie trafić nawet 3, a możesz zgarnąć 6! Twój świadomy wybór.

Osobiście nie biorę udziału i tyle. Szansa, że wygram jakiś konkurs jest jak jeden do kilku tysięcy, wiedząc, że w większości wygrywa znajoma podstawiona szefa banku , siostra cioteczna vice dyrektora handlowego lub kuzynka innego pracownika, która akurat potrzebuje laptopa, samochód lub czajniko-mikrofalówkę .

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    nie tyle bijemy pianę, co jest teraz coraz więcej cwaniaków chcących wydębić coś za friko od amatorów/miłośników/studentów. [/b]
    Jest to smutne.
    Z innej beczki... A jak skomentujesz fakt, że ludzie za darmo wysyłają zdjęcia do gazet, byle tylko zobaczyć swoje nazwiska na papierze (patrz Fakt, SE, gazetki podróżnicze). Oddają zdjęcia za friko, nieświadomie? Raczej nie...

Nasuwa mi się na Twoje pytanie skojarzenie ze stockami, ale nie będę już poruszał tego tematu...

Fotografia schodzi na psy i jak zaczyna się rozmawiać o kasie, to można non stop rozmawiać ... o wszystkim i o niczym.
    Ostatnio edytowane przez K2_verti ; 26-05-2009 o 10:37
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ktoś kto wysyła cudze zdjęcie nie jest jego właścicielem więc nie może przekazać praw autorskich bo ich nie posiada. W związku z tym bank również nie jest właścicielem zdjęcia bez względu na regulamin.
    Tak samo kupując samochód od złodzieja, nie stajesz się jego właścicielem bo złodziej nie ma prawa własności, które mógłby przenieść na ciebie.
    No dobrze ale czy w takim razie wykorzystanie takich zdjęć przez organizatora konkursu jest nielegalne w myśl braku praw do ich wykorzystania? Idąc więc na skróty - organizowanie konkursu w takiej formie jest podkładaniem sobie nogi i proszeniem się banku o problemy?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    No dobrze ale czy w takim razie wykorzystanie takich zdjęć przez organizatora konkursu jest nielegalne w myśl braku praw do ich wykorzystania?
    Tak, dokładnie tak samo jak jadąc samochodem kupionym od złodzieja policja ci go zatrzyma bo nie jesteś właścicielem. Tyle że bank się raczej wybroni bo ma oświadczenie że zgłaszający zdjęcie jest właścicielem i nie poniesie żadnych konsekwencji poza koniecznością zaprzestania wykorzystywania zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Idąc więc na skróty - organizowanie konkursu w takiej formie jest podkładaniem sobie nogi i proszeniem się banku o problemy?
    W każdym konkursie ktoś może wysłać ukradzione zdjęcia podszywając się pod autora, na to nie ma rady. Organizator nie ponosi żadnych konsekwencji dopóki nie wykorzysta kradzionych zdjęć.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Inny pomysł z tej samej serii to konkurs na zdjecia, które bedą użyte w kalendarzu firmowym. Pracownicy robia zdjęcia na konkurs, oczywiście zrzekając sie wszelkich praw a w zamian otrzymaja 1 szt kalendarza (tylko najlepsi). Zwyciezca dostaje nagrode glowna jakis kompakt albo z 500 zł i tak firma ma za frajer kalendarz ze zdjeciami za które trzeba by dac z 6 tys zł.
    40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
    infotografia.pl - fotografia ślubna

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja naiwna myślałam, że takie rzeczy są w regulaminie, bo dali to prawnikowi z wytycznymi "żebyśmy nie mieli problemów ze zdjęciami i prawami autorskimi", to on robił z dużym okładem, wzorując się na podobnych regulaminach.
    A tu widzę często pełna premedytacja.
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti Zobacz posta
    Coś za Coś. Jest to... brutalne, ale prawdziwe.
    Bzdura, to że coś się dzieje poza środowiskiem opiniotwórczym, w tym przypadku w fotograficznym, i jest poza tym środowiskiem odbierane jako standard wcale nie oznacza, że z punktu widzenia kultury społeczno-gospodarczej jest właściwe. To jest skrajne wynaturzenie kapitalizmu, a wycieranie sobię brzydko mówiąc gęby frazesami "Jest to... brutalne, ale prawdziwe" jest z mojego punktu widzenia czymś niestosownym.

A forum jako medium publiczne i w coraz większym stopniu opiniotwórcze powinno pokazywać w swoim ogólnym przekazie kierunek rozwoju dziedziny którą się zajmuje.

Może to górnolotnie brzmi, ale czytając każde forum mam nadzieję poczytać kilka mądrych porad, w tym przypadku myślę, że wskazywanie ewidentnego wykorzystania konkursu do zdobycia zdjęć w taki a nie inny sposób jest pozytywem i powinno być nagłaśniane w wielu miejscach. Jako ludzie zajmujący sie fotografią i nierzadko z niej żyjący powinniśmy chyba piętnować takie zagrania bo przecież takie konkursy podcinają gałąź na której co poniektórzy siedzą (też może na wyrost ale chodziło raczej o zobrazowanie o co mi kaman).
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti Zobacz posta
    Z innej beczki... A jak skomentujesz fakt, że ludzie za darmo wysyłają zdjęcia do gazet, byle tylko zobaczyć swoje nazwiska na papierze (patrz Fakt, SE, gazetki podróżnicze). Oddają zdjęcia za friko, nieświadomie? Raczej nie...
    Udowodnij, że tak jest, bo moim zdaniem wyssana z palca bzdura. O Fakt pytam tylko.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pytanie: czy mają prawo wykorzystać to co dostają od użytkowników czy mogą zgłosić się później do użytkownika po oryginalne zdjęcie? Regulamin nic nie mówi na ten temat. Moim zdaniem nie mają takiego prawa. Tak więc wysyłając zdjęcie w rozdzielczości VGA oni za przeproszeniem g. mogą z nim zrobić!

radvenom
    Guest

Domyślnie wadliwy prawnie regulamin

Według mnie cały ten konkurs ma wadę prawną, z powodu której wycofałem się z niego i usunąłem wszystkie swoje prace. Czy uczestnik decyduje się na udział w konkursie słusznie, czy nie – to już jego decyzja, ale to, co bank napisał w regulaminie :

6.3. Na podstawie art. 921 § 3 kodeksu cywilnego, z datą wgrania przez Uczestnika zdjęcia na Portal (za pomocą formularza, dostępnego na Portalu), na Organizatora przechodzą wszelkie prawa do stworzonego przez tego Uczestnika Utworu (zdjęcia), w tym w szczególności autorskie prawa majątkowe na następujących polach eksploatacji: …

Nijak się ma do samego art. 921 §3 kodeksu cywilnego, na który bank się powołuje i który mówi wyraźnie, że:

Art. 921. § 1. - wycinam
    § 2. - wycinam
    § 3. Przyrzekający nagrodę nabywa własność nagrodzonego dzieła tylko wtedy, gdy to zastrzegł w przyrzeczeniu. W wypadku takim nabycie własności następuje z chwilą wypłacenia nagrody. Przepis ten stosuje się również do nabycia praw autorskich albo praw wynalazczych.

Tak więc AliorBank ma według mnie grubego babola w regulaminie, bo chciałby przywłaszczyć sobie prawa majątkowe do utworu (zdjęcia) już w chwili wgrania go na portal, kiedy paragraf na który się powołuje mówi coś całkiem innego...

Pisałem w tej sprawie do banku i otrzymałem informację, że Zespół Obsługi Prawnej Banku zajmie się tym tematem, ale szczerze mówiąc widzę tylko dwa rozwiązania:

A. Bank zmieni kodeks cywilny.
    B. Bank zmieni regulamin konkursu.

Pierwsze jest niemożliwe a drugie stawia cały konkurs pod znakiem zapytania, bo jak ktoś słusznie zauważył – całość sprowadza się do chęci „zagarnięcia” jak największej ilości zdjęć co według mojej oceny – jest niezgodne z prawem/kodeksem cywilnym/art. 921 §3 KC.

(Chyba, że każdy uczestnik dostanie cokolwiek, co w świetle prawa będzie
    uchodzić jako nagroda.)

Dla mnie istotne jest tylko jedno zagadnienie i czy po wykasowaniu moich prac – bank odważy się je wykorzystać gdziekolwiek i bez mojej zgody (lub wygranej, jak dyktuje art. 921 §3 KC). Czas pokaże…

I idąc dalej tym tokiem (i zakładając, że miałbym rację) – może okazać się, że organizator konkursu zyska co najwyżej:

3 ujęcia, lub zestawy zdjęć za 3 notebooki
    2 ujęcia, lub zestawy zdjęć za 2 aparaty Olek E-450
    5 ujęc, lub zestawów zdjęć za Olek mju 8000
    I 66 ujęć, lub zestawów zdjęć, za ramki cyfrowe.

Piszę „ujęcia, lub zestawy zdjęć”, bo pomimo dwóch wysłanych e-maili – nie otrzymałem odpowiedzi (4dni?) na moje pytanie, w którym dopytywałem, czy w przypadku przyznania nagrody – bank „przejmie prawa majątkowe” do "tej jednej" nagrodzonej pracy, czy od razu do wszystkich zamieszczonych na portalu zdjęć.

Co by nie było i według mnie – nie ma takiego paragrafu, który umożliwiałby „z automatu” przejmowanie wszelkich praw majątkowych i z chwilą zgłoszenia utworu do konkursu. A w ten sposób chce działać organizator konkursu, lub i aby nie oskarżać banku – osoba, która napisała ten wspaniały regulamin…
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-06-2009 o 18:00 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a czy jest w ogóle możliwość zrzeczenia się majątkowych praw autorskich za darmo? nie jestem pewien...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów