Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Konkurs ogłaszam (Foto konkurs Alior Banku)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Ja pie***ę, bo już spokojniej nie mogę. Nie dość że banki cisną w ciągu roku z klienta kilkaset złotych za banalną obsługę konta, za każdą pierdołę żądają minimum 15 zeta to jeszcze kanalie pod pretekstem konkursu wyłudzają fotki. Wyobraźcie sobie taką akcję: wysyłacie zdjęcie, ono gdzieś tam leży w Aliorze. Po kilku m-cach przychodzi do Was list polecony (a jak) z informacją że toczy się w Waszej sprawie przygotowawcze postępowanie sądowe (czy coś w ten deseń) z powodu bezprawnego (sic!) użycia danej fotki w innych okolicznościach. Paranoja poprostu.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Geniusz marketingu.

Praktycznie za grosze, załatwią sobie materiały reklamowe. Kryzys - trzeba kombinować jak zaoszczędzić.
    Zamiast płacić fotografom za zdjęcia, amatorzy sami dostarczą setki zdjęć, które będzie można dowolnie wybrać i dowolnie wykorzystać.

A jak się wejdzie na strony konkursów, to oferta dla uczestników jest zachwycająca:
    * Konto z lokatą nocną bez opłat za kartę debetową!
    * 100 zł na zakupy do karty kredytowej z obniżonym oprocentowaniem!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

stworzenie takiego konkursu z sprzyjającym regulaminem to niezły interes - wykłada się kasę na nagrody: jakiś skuter, laptop, jakieś cyfrówki. Dobrze rozreklamuje, potem co lepsze prace uczestników wysyła np na Corbis / Getty / Alamy... biznes jak nic, tylko trzeba odpowiednio regulamin napisać (choć w sieci pełno dobrych gotowców ) i wyłożyć na nagrody...

Bank organizuje coś takiego? żenada.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu

Domyślnie

Ja bym to nazwał para-konkurs.Bandyctwo w biały dzień.
    CANON Laik

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Już nie lubiłem Aliora odkąd moją ulubioną knajpę zmienili na oddział banku, ale teraz to już przegięcie, aż chyba napiszę do organizatorów.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Już nie lubiłem Aliora odkąd moją ulubioną knajpę zmienili na oddział banku, ale teraz to już przegięcie, aż chyba napiszę do organizatorów.
    Też mi dzisiaj idea listu otwartego i postraszenia "złym szeptanym" przeszła przez gowę
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Początki nałogu

Domyślnie

macie rację

ale i tak podejrzewam ze dostaną tysiące fot : (

Coś już napisał Awatar sharky_88
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    macie rację

ale i tak podejrzewam ze dostaną tysiące fot : (
    Na pewno ktoś się skusi:
    Nagrody:
    3 nowoczesne laptopy Asus
    7 aparatów fotograficznych Olympus
    66 cyfrowych ramek na zdjęcia Kodak
    Z tego co widziałem wnętrz tego banku to właśnie ściany zdobią zdjęcia miast w których mają placówkę. Także opłaca im się zrobić konkurs niż wynająć fotografa w każdym mieście
    Be kind to those less fortune....

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie chcę nikogo tutaj oskarżać ale wg mnie bijecie pianę. gdzie nie spojrzę na konkursy które organizują firmy (nie wymieniamy nazw firm!!, od foto przez płatki, kończąc na majtkach i proszkach) to punkt o pozbyciu się praw materialnych do zdjęć to standard, coraz częściej...

dla przykładu: rozmawiałem kiedyś z moim szefem (na szczęście zmieniłem już tą firmę), że potrzebuję do kampanii reklamowej kilka zdjęć i chciałbym je zakupić. Powstało wielkie oburzenie:

- po pierwsze: jak to kupić? nie możesz dać (mocny nacisk na słowo DAĆ!!) , przecież robisz zdjęcia. Na nic się zdały rozmowy, że nie mam w portfolio takich zdjęć... więc przestałem drążyć!

- po drugie: po co kupować, właśnie zamierzamy zorganizować konkurs,... nagrody da szef firmy X, reklamę zrobi Y, za wszystko zapłaci Z (wszyscy w zamian za to, że pojawią się w mediach na doczepkę, loga, szum itd., podobnie jak i w tym konkursie, mogę się mylić, ale to ludzka rzecz sięmylić!) a my spijemy śmietankę i będziemy mieć kilka set dobrych zdjęć do wykorzystania...

reasumując plan szefa wypalił, dostaliśmy super foty, które nas (czytaj: firmę w której pracowałem) nic nie kosztowały, mieliśmy do nich pełne prawo, mogliśmy robić cokolwiek, a na dodatek zrobiliśmy sobie dobrą reklamę ...

frajer ze mnie, pomyślałem.. wychodząc z gabinetu szefa, ten to ma łeb :-?
    Ostatnio edytowane przez K2_verti ; 26-05-2009 o 09:28
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti Zobacz posta
    nie chcę nikogo tutaj oskarżać ale wg mnie bijecie pianę. gdzie nie spojrzę na konkursy które organizują firmy (nie wymieniamy nazw firm!!, od foto przez płatki, kończąc na majtkach i proszkach) to punkt o pozbyciu się praw materialnych do zdjęć to standard, coraz częściej...
    nie tyle bijemy pianę, co jest teraz coraz więcej cwaniaków chcących wydębić coś za friko od amatorów/miłośników/studentów.

Dla przykładu z 3 miesiące temu był konkurs z innej branży (dla studentów-programistów), organizowany przez koncern delphi. Co można było wygrać? Z tego co pamiętam za dojście do finału 2000zł (+ chyba 3 miesięczny staż za minimalną krajową). Co trzeba było zrobić? Napisać CAŁY system zarządzania produkcją (czy coś podobnego) następnie przeszkolić pracowników/administratorów delphi z niego. Każdy kto wysyłał swój program do konkursu (kod programu) oddawał pełne prawa majątkowe firmie.

Wracając do wspomnianego w pierwszym poście banku. Co firma dostaje organizując taki bandycki konkurs? Ma szanse dostać na wyłączność kilka tysięcy świetnych zdjęć, którym niekoniecznie dorównywałyby zdjęcia zrobione przez wynajętego fotografa (a ten w dodatku pewnie sprzedawałby licencje na konkretne wykorzystanie, więc za każdym razem bank musiałby dopłacać).

Teraz pytanie: Czy fakt że znajdują się naiwniacy biorący (np. udział w takich bandyckich konkursach), oznacza że też powinniśmy oddawać swoje prace za darmo z uśmiechem na twarzy?
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 26-05-2009 o 09:53
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów