Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: program do backapowania zdjęc

Mieszany widok

Domyślnie program do backapowania zdjęc

witam,

probowałem znaleźc podobne posty ale niestety nic nie znalazłem.

Poszukuje jakiegoś oprogramowania do robienia backapów zjęc (jpg, psd, cr2). W szczególności zależy mi na takiej funkcjonalności jak:
    - robiąc backup zdjęc (np objętościowo dużych rawów) zdjęcia zapisywane są na płycie. Natomiast na dysku tworzą się miniaturki (duże zdjęcia są usuwane). Każda nagrana płyta otrzymuje swój numer seryjny. W momencie gdy np po jakimś czasie będę przeglądał miniaturki i będę potrzebował dużego zdjęcia program mi powie na której płycie jest nagrana fotka. Widziałem taki program już kilka lat temu ale nie mogę go znaleźc.

Znacie taki program?

Jeśli nie to proszę opiszcie jak zarządzacie backapowaniem zdjęc . Może są lepsze od tego co opisałem.
    50d, 580exII, Tamron 28-200
    tmp page :stefan.istan.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Where is it - z tym że sam wypalasz płytę a potem ją indeksujesz właśnie tak jak piszesz (chyba że się zmieniło coś bo dawno nie używałem i nowe wersje może już mają opcję backupu)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

ja używam fs viewera oraz programu do nagrywania
    najpierw dzielę zdjęcia tak, żeby zmieściły się na płytę DVD. następnie fs viewerem tworzę miniaturki plików (ja robie 640px na dluższym boku) oraz zmieniam nazwy plikom dodając na początku każdej nazwy pliku archiwum_zdjec_[nr_kolejny].
    zdjęcia idą na płytę dvd oraz na dysk USB, który służy tylko do trzymania zdjęć.
    miniaturki zostają na dysku.

ps. można też zrobić miniaturki z już nagranej płyty, ale dużo dłużej to trwa.
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Domyślnie

właśnie szukam czegoś idealnego. Próbuje wykombinowac cos mądrego z Picassą (ale poczekam jeszcze na jakieś posty) może znajdzie się jakaś idealna praktyka.

arturs- "Where is it" nie posiada możliwości robienia miniaturek cr2
    skoku - całkiem interesujące (a myślałeś o picassie zamiast fs viewera)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w sumie teraz doczytałem że where is it ma jakiś plugin.

"Where is it" ma jakiś plugin Canon Digital Camera Raw Files (*.CRW, *.CR2) właśnie doczytałem - interesujące ale jest to opcja płatna.
    Ostatnio edytowane przez stefan-istan_com_pl ; 24-05-2009 o 21:25 Powód: Automerged Doublepost
    50d, 580exII, Tamron 28-200
    tmp page :stefan.istan.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

miniaturki to exiftoolem się robi bez problemu.. takie same nazwy mogą być..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mi się taniej i wygodniej backupuje na dwóch dyskach twardych - jeden zewnętrzny i jede0n w komputerze, osobny fizycznie od głównego dysku zdjęciowego (czyli nie inna partycja a inny dysk fizyczny).
    Przy cenach ok 300zł za 1TB to zdecydowanie warto - śmiesznie niska cena za bezpieczeństwo i wygodę.
    Na płytki zacznę może backupować jak BlueRaye będą w znośnej cenie - porównywalnej do DVD (i nagrywarka i czyste płyty).

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Extensis Portfolio?

Kataloguje płytki CD i DVD wypełnione uprzednio RAWami lub JPGami, robi miniaturki i podglądowe JPGi. Jak będziesz chciał oryginał, to sam poprosi o odpowiednią płytkę.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 25-05-2009 o 11:26

Uprawnienia umieszczania postów