Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: pytanie, zdjecia do katalogu

Początki nałogu

Domyślnie

to dobrze bo mam taka poziomice wlasnie , to co poradzic na odbicia w szybach? mam filtr polaryzacyjny ale raczej taki przyciemniony dosc HOYA HMC

czyli f/8 i focic na AV czy M? Czy np z Av zapisac czas i ustawic go na M rowniez zeby wszystko na 1 bylo?
    Ostatnio edytowane przez adzi ; 05-06-2009 o 11:29

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Polaryzacyjny zawsze przyciemnia. Jeśli będziesz musiał zrobić coś z szybami albo z lustrem to spróbuj wymienić szyby w PS. Szyby na takich zdjęciach prawie nigdy nie są prawdziwe.
    Tryb naświetlania nie ma znaczenia, ważne dobrze naświetlić. Ja robię na M.

Początki nałogu

Domyślnie

to ciagle ustawiasz czas czy ciagle ten sam jest, bo nie wiem czy nie zabrac probki z Av (bo na f/8 bede robic) i nie ustawic na M ? co znaczy szyby wymienic w photoshopie :P?

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja zwykle używam M ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jak już ustawisz aparat na statywie to wyzwalaj migawkę wężykiem lub samowyzwalaczem bo czasy Ci wyjdą długie (f8 iso100) Dokładnie obserwuj czy Ci się nie błyszczą powierzchnie. Jeśli tak to obróć mebel tak aby się nie błyszczał. Zobacz czy klamki, uchwyty, czy gałki nie zrucają brzydkiego cienia. Szyby wstaw w photoshopie . Po prostu zaznacz (obrysuj) całą szybę i użyj gradientu . Można to zrobić lepiej ale znacznie trudniej. Kadrując nie wykorzystuj całej matrycy, zostaw trochę marginesu bo na brzegu są największe zniekształcenia .
    I jeszcze jedna sprawa, Jak będziesz robił kolejno kilka mebli o tych samych wymiarach to na twoich zdjęciach też powinny być tej samej wielkości, bo DTPowiec Cię znienawidzi. A w ogóle to skont jesteś ?

Początki nałogu

Domyślnie

Katowice, ale to jednorazowe zlecenie po znajomosci, a jak sie bedzie blyszczec to moge troche statyw przesunac? czy lepiej zeby zawsze stal w tym stamym miejscu, robie 50tka canonowska wiec nie powinno byc znieksztalcen, mam 300 mebli zdjec do zrobienia i beda je wnosic 1 po 2gim na mate przed budynkiem hehe, w ogole to ile to zajac moze czasu? 3 dni?

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Oś optyczna musi być zawsze prostopadle do fotografowanego obiektu !!!!!!!
    Jeśli przesuniesz obiekt musisz przesunąć statyw ! Zbuduj najpierw plan zdjęciowy. Jeśli to będą pojedyncze szafki to najlepiej jak by to był jakiś otwarty garaż lub coś w tym stylu a boki wyłożone np. styropianem . Robiłem już dużo mebli ale trzysta naraz to nigdy Uważaj żeby nie były zakurzone !.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

300 mebli po znajomości - niezła manufaktura, rozkładasz na 3 dni? tzn 100 mebli /8h? Nie bardzo to widzę... no chyba że masz armię przenoszących meble, i wiesz dokładnie jak wszystko ustawić (a tego to nie wiesz skoro pytasz na forum). Powodzenia
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu

Domyślnie

hehe, 1.5k pieszo nie chodzi :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    hehe, 1.5k pieszo nie chodzi :P
    heheh 1.5k za 300 mebli za taką cenę to możesz im nawet totalne kwasy oddać (no chyba ze jakąś umowę spisałeś o dzieło czy coś), i tak taniej nigdzie nie dostaną :P Faktycznie więcej jak 3 dni nie ma sensu na to poświęcać.

Jeśli możesz to pokaż na forum jakieś fotki z tej sesji.

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu

Domyślnie

no :P, a ja bede miec na sigme 10-20 prawie 3/4 kwoty , chyba w 3 dni zdarze ;d, bede po 3 fotki robic kazdego na wszelki wypadek, bez umowy to bedize chyba
    Ostatnio edytowane przez adzi ; 06-06-2009 o 00:25

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów