Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: pytanie, zdjecia do katalogu

Początki nałogu

Domyślnie pytanie, zdjecia do katalogu

Witam, znalazlem prace, mam wykonac zdjecia do katalogu, pytanie czy obiektyw 50mm canona bedzie dobry? ma 240dpi fotka z niego, wystarczy? jest tam slabe swiatlo wiec mysle ze bede robic z flashem ale zrobie jakas oslone z kartki przez co nie bedzie widac odbicia swiatla od wyrobow

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapewne mówisz o Canon EF 50 mm f/1.8 II? Owszem, da radę do niedużych towarów. Najostrzej będzie w ok. f/5.6, ale musisz uważać na AF, bo może nie trafić.
    Flash wbudowany? Nie jest to dobry pomysł. Zdecydowanie lepiej użyć przynajmniej 2 lamp bocznych by zminimalizować cienie.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 23-05-2009 o 21:58
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

najpierw napisz jakie to produkty. ogólnie ogniskowe 35-70 (80) są najodpowiedniejsze. ogniskowe krótsze zniekształcają obraz (dystorsja, perspektywa) dlatego trzeba się później bawić w PS, dłuższe są za wąskie. Jeżeli ma to być macro (jubilerka, zagarki) to 90mm macro i namiot lub stół bezcieniowy.
    jeśli ma to być katalog to 300dpi/cal w skali 1/1 - minimum!, inaczej DTP'owiec Cię z takim materiałem "pogoni".
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Początki nałogu

Domyślnie

a czemu f/5.6 a nie np f/16? teoretycznie lepiej na wyzszej, co do lampy w ogole zastanawiam sie czy bedzie potrzebna bo przeciez mozna dluzej naswietlac, zdjecia mebli to maja byc

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na f16 jest wieksza GO, ale gorsza jakosc optyczna ze wzgledu na dyfrakcje. Do tego kazdy syf na matrycy bedzie na fotce.
    Ja w firmie standardowo robie na f8 i jest bardzo ok.
    Jak masz statyw, to mozesz sie obejsc bez lampy, duzo zalezy od swiatla zastanego czy jest wystarczajaco rownomiernie rozlozone i nie pomiksowane z jakimis innymi zrodlami.
    C-F-K - forever

Początki nałogu

Domyślnie

raczej tylko bedzie takie z dworu :P bo w dzien bede robic, statyw mam, nawet nie myslalem zeby robic z reki, tak bedzie zawsze ta sama perspektywa , a co do przyslony to dac f/8 czy f/5.6? zeby tam wszystko ostre bylo bo mnie wypatrosza :P, a z ta lampa ewentualnie, to moglbym prosic o jakis link z allegro? ale czyli jak statyw to moze byc bez lampy? a 300dpi moge z 240dpi zrobic w photoshopie minimalnie zmniejszajac fotke, to maja byc zdjecia do katalogu wiec rozmiar wydaje mi sie ze bedzie odpowiedni

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ok.
    50mm na cropie (domyślam się, że dysponujesz xxD, xxxD) może, ale nie musi, być trochę za wąsko jak na meble. Obiekty są duże, więc myślę, że f8-9 będzie optymalnie, by mieć ostro, a meble nie nabrały "panterki" z matrycy.
    Jak statyw to można pokusić się bez lampy, ale rzadko jest tak, by naturalne światło zagrało "komfortowo". Zwróć uwagę na cienie, które nieuchronnie pojawią się przy dużych towarach takich jak meble. Przy minimum dwóch lampach z każdej strony po jednej jest szansa zniwelować cienie i pokazać produkty. Jak piszesz-zaczynasz, więc nie stać Cię zapewne za lampy za kilka tys. zł. więc zaimprowizuj. Ważne by żródła byly takie same (temperatura barwowa światła) i najlepiej bez domieszek innego światła. Z dziennym światłem tylko błyskowe dobrze grają, w żadnym wypadku nie halogeny, fluorescenty czy żarowe. Dobrze jest światło czymś zmiękczyć, zrobić coś na kształt softboxów. Linków Ci nie dam, bo nie mam czasu szukać, zresztą Ty wiesz na ile Cię stać.
    Rozdzielczość ppi jest definiowana w trakcie wołania z RAWA w shopie i optymalnie jest 300ppi (pixeli na cal), jak masz jpega to zawsze możesz go odpowiednio scropować definiując rozdzielczość na wstępie, a nast. chciany rozmiar w cm.
    C-F-K - forever

Początki nałogu

Domyślnie

czyli moge im po prostu w raw'ie przekazac fotki? mam 350d i taka kazda fotka jak juz jest w jpg to ma 240dpi z tego obiektywu, a co do swiatla to bedzie sloneczny dzien, powinno wystarczyc, coz troche cienia pewnie bedzie ale bede robic od przodu meble i maja stac na 1 kolorowej macie wiec powinno byc ok ?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    czyli moge im po prostu w raw'ie przekazac fotki?
    Bardzo wątpię. Nikt się nie będzie bawił w wołanie rawów, chyba że znasz gościa i to za Ciebie potrafi/chce zrobić. Najlepszy byłby gotowy tif, lub jpegi dobrej jakości. Rozdzielczość wynikowego jpega jest właściwością pliku i nie ma nic wspólnego z rozdzielczością optyczną obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    a co do swiatla to bedzie sloneczny dzien, powinno wystarczyc, coz troche cienia pewnie bedzie ale bede robic od przodu meble i maja stac na 1 kolorowej macie wiec powinno byc ok ?
    Wybacz, ale cienko to widzę. No cóż, próbuj, kiedyś się zaczyna.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Meble to nie jest łatwa robota. Robię je od lat. Kilka rad... Nie rób ich w pełnym słońcu, raczej w jakimś magazynie. koniecznie ze statywy i to z poziomicą. Najlepiej taką zamontowaną w sanki lampy. Oś optyczna musi być całkowicie pozioma i wycelowana w środek bo geometria Ci się będzie walić. Koniecznie raw. Zrób pierwsze zdjęcie z umieszczoną szarą kartą a kolejne już bez ale będziesz mógł według niej ustawić później balans bieli na wszystkich. I licz się z tym że np. za pół roku będziesz dorabiał do tych mebli jeszcze jakąś komodę albo inną szafkę i muszą się kolorki zgodzić. Jeśli to meble przeszklone to sobie raczej nie poradzisz albo machnij ręką na odbicia w szybach i dopiero później wstaw je w PS. Najgorsze do zrobienia są duże komplety ustawione w aranżacjach sklepowych.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów