Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: 85mm/1.8 vs 70-200/2.8

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Na minus mogę zaliczyć aberrację chromatyczną - potężna...
    Bez przesady z tą "potężnością".

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Po pierwsze to coś niebiesko-fioletowego to nie aberracja...
    A co według Ciebie?
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-05-2009 o 19:29 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Po pierwsze to coś niebiesko-fioletowego to nie aberracja...
    A co według Ciebie?
    Nie jak jest w przypadku freta, ale wg mnie to: jagodzianka na kościach.
    Poza tym coś o "tym" jest w wątku http://canon-board.info/showthread.p...819#post651819.

Początki nałogu

Domyślnie

Moja 85/1.8 jest bardzo ostra juz od pełnej dziury, jednak jak juz wspominano przy tej przyslonie wylazi straszna aberracja w kontrastowych sytuacjach. 85 ostrzy szybko, ale czesto minimalnie przestrzeliwuje (bf, podpieta do 40d). Z kolei 70-200/4 to ideal jesli chodzi o ostrosc, aberracje, szybkosc i celnosc af. Ale jak juz wspominano do zupelnie innych zastosowan...Najlepszym zestawem chyba bylaby 70-200/2.8 (mam 300/4 i ta waga wcale nie jest taka straszna) i do tego jakas fajna 50tka. Pozdrawiam.

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

thx guys, na razie zostaje przy 85tce
    5dm2

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

mam oba szkla i zgadzam sie w 100% z kolegami
    70-200 2.8 idealne do reporterki
    85 1.8 idealny do portretow gdzie mozna stosowac zoom w nogach
    takze warto miec oba
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Hehe.. Nie przesadzasz czasem? Ja 10 pompek nie zrobię, a chodzę czasami kilka godzin z podpietym 70-200/2.8 IS pod zagripione 400D. Swoje wazy. Przestalem zauwazac ciezar po kilku wypadach na fotki
    Ja w sumie mojego 70-200 uzywam tez czesto do portretow i spisuje sie niezle.

Mówimy o trzymaniu w rękach przez 3 godziny, głownie przy oku. Mnie do spacerowania aparat nie potrzebny, tylko do fotografowania )

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po pierwsze to coś niebiesko-fioletowego to nie aberracja
    Aberracja, tyle że nie tak jak napisałem, chromatyczna. Za błąd przepraszam. Któraś z tych : http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_aberration , najprawdopodobniej ta : http://en.wikipedia.org/wiki/Optical...s._Astigmatism.

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Mówimy o trzymaniu w rękach przez 3 godziny, głownie przy oku. Mnie do spacerowania aparat nie potrzebny, tylko do fotografowania )
    Ja dopiero po 8h ciągłego focenia body + 70-200 2.8 mam dosyć (Lednica, WJC, jeszcze kilka eventów by się znalazło). Do 5h sprzętu nie czuję.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Dzięki. Sprawdzę tylko na www.pkp.pl godziny odjazdów pociągów z Poznania i zaraz się pakuję. Metrem też przejadę się, bo przecież w Warszawie jest! Przepraszam za OT.
    OT continued - jakbyś wpisał w profil miasto zamieszkania to nie byłoby problemów z nietrafioną poradą .

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    OT continued - jakbyś wpisał w profil miasto zamieszkania to nie byłoby problemów z nietrafioną poradą .
    To ja już naprawdę kończąc OT. Oczywiście, masz rację. Ale tylko częściowo :-P. I tak uważam, że nie można wszystkiego rozpatrywać z punku widzenia W-wy. Kurde, godom jak prawdziwy poznaniak! A przecież jestem zwykłą hołotą napływową.

Żeby nie był zupełny OT, to jednak coś w temacie. Czy są wśród użytkowników CB, TIPy(-owie) specjalizujący się w sprzedaży ww. szkieł. Tacy sprzedawcy, którzy mają renomę porównywalną z tamronowym Cichym?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Aberracja, tyle że nie tak jak napisałem, chromatyczna. Za błąd przepraszam. Któraś z tych : http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_aberration , najprawdopodobniej ta : http://en.wikipedia.org/wiki/Optical...s._Astigmatism.

Ja dopiero po 8h ciągłego focenia body + 70-200 2.8 mam dosyć (Lednica, WJC, jeszcze kilka eventów by się znalazło). Do 5h sprzętu nie czuję.

Ta też z pewnością nie, bo nie zależy od oddalenia punktu od osi, ale fakt, jakaś aberracja to jest Może nie jestem na bieżąco, ale chyba są nadal problemy z określeniem o co dokładnie chodzi, wiadomo tylko tyle, że ta przypadłość dotyczy jasnych szkieł.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów