Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Problem z Lampa w 450d

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    No chyba żeby ją przytrzymać ręką,żeby się nie podnosiła,ale nie wiem czy by to jej wyszło na zdrowie.
    Wtedy po 2 czy 3ciej probie wywali Err 04 bodajze
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Flasz nie błysnął, bowiem nie miał takiej możliwości z uwagi na to, że się nie otworzył.
    Sprawdź czy masz sprawną lampę..:-)

Hmm.. No właśnie tez się pobawiłem na tych automatycznych trybach i powiem Ci, że dla mnie to zupelna loteria z ta lampą (tez udało mi się zrobić bez lampy 1/200s f/4.0 ISO 200), próbowałem to jakoś skojarzyc z punktami AF na które aparat złapie ostrośc, ale nie ma tu żadnej reguły.

Wracając jeszcze do głównego tematu wątku, to sprawa jest bardziej banalna niz może sie wydawać. Jesli nie chce się robic zdjęcia w trybie automatycznym bez lampy wystarczy ją schować przez jego zrobieniem (trzymając spust do połowy). W obu przypadkach pierwszy plan będzie naświetlony prawidłowo (niemalże identycznie), różnić się będzie natomiast oswietlenie tła (z lampą ciemniejsze, bez lampy jasnośc będzie podobna jak pierwszego planu (choć to jeszcze zalezy od warunków, wspomniany przykład dotyczy słabych warunkow oświetleniowych, w plenerze powinno sie to wyrównywać)). To tyle slowem wstępu..

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Wtedy po 2 czy 3ciej probie wywali Err 04 bodajze
    Nie trzeba jej trzymać. Mozna jej pozwolić sie otworzyć, ale przed zrobieniem zdjęcia, po prostu ja zamknąć. Mi po 30-stu próbach nic nie wywaliło:wink:

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 24-05-2009 o 10:40
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Nie trzeba jej trzymać. Mozna jej pozwolić sie otworzyć, ale przed zrobieniem zdjęcia, po prostu ja zamknąć. Mi po 30-stu próbach nic nie wywaliło:wink:

Pozdrawiam
    I to jest prawidłowa odpowiedź, temat w zasadzie wyczerpany. Po zamknieciu lampy pomiar światła się dostosowuje do zdjecia bez lampy.

PS. andrewjohn podoba mi się Twój avatar...

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta

PS. andrewjohn podoba mi się Twój avatar...
    Dzięki.I vice versa.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów