marco5, jak twoja 400 jest taka nieostra, to chętnie ją przygarnę - poważnie!!!
Pamiętaj obiektyw to nie wszystko. 400 jest super do ptasiorów, tylko trzeba jeszcze trochę technikę opanować.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.pl
Sorki, że odgrzewam gniota. Nie chciałbym też wywoływać wilka (czyt. trola) z lasu, ale polecam lekturę tego artykułu:
http://plieth.com/jurek/nieskonczonosc.html
M.in. dotyczy on problemu ilości szczegółów.
Wynika z niego, że dla matrycy takiej jak Nikon D70 i obiektywu 300mm, odległość z której zarejestrujemy maks. ilość szczegółów to ok. 5,8 metra. Dalej matryca będzie już wprowadzać uproszczenia, które w mniejszym lub większym stopniu wpływają na efekt "mydła" i wrażenia nieostrości.
Maglowana w tym temacie 400-tka to cel do którego dążę bo to jedyne szkło o takiej ogniskowej w akceptowalnej cenie. Na razie robię 100-300L, który tez ma światło 5,6.
Da się z tym żyć.
Dosyć długo "przedłużałem" ogniskową robiąc cropy, ale dojrzałem w końcu dość (fotograficznie), żeby stwierdzić, że to bez sensu. Kadr powinien obejmować całą matrycę. Jeśli uda się wypełnić kadr ptaszkiem (będzie stanowić sporą jego część, a nie ułamek powierzchni), zdjęcie będzie z detalami. Żeby to osiągnąć, trzeba albo podejść blisko, albo... dać sobie spokój.
Podobnie jak kolega nie mam ochoty nosić się z namiotem i budować czatowni, ale skoro tak, to nie mam też pretensji do swojego obiektywu, że w galerii nie mogę się pochwalić dobrymi zdjęciami ptaków. Znalazłem wiele doskonałych zdjęć małych ptaków nie tylko z 400-tki, ale także z 300-tki (bez TC)
Podzielam zdanie poprzedników. Nie ma takiego obiektywu, który pozwoli robić ptasie z komfortowej odległości. Można też powiedzieć: "bez pracy nie ma kołaczy".
Jak się nie napracujesz, to na leniwca dobrej foty nie zrobisz.
Pozdrawiam
mądry człek
Jak sie podejdzie blisko do ptaka to i 55-250 w 250mm 5.6 zrobie genialne, ostre i piekne foto. Bez wydawania kilku xK na lepsze szkła.