widzicie marco5 che nie zdjecie ptakaa zeby na jego zdjeciu wrobelka glowa zajmowala wieksza czesc
to jak juz ktos wspomnial prawie macro
jedyne wyjscie tamron 90 macro albo canon 100macro uspic wrobelka i focic do woli...
widzicie marco5 che nie zdjecie ptakaa zeby na jego zdjeciu wrobelka glowa zajmowala wieksza czesc
to jak juz ktos wspomnial prawie macro
jedyne wyjscie tamron 90 macro albo canon 100macro uspic wrobelka i focic do woli...
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
Bo jeśli chodzi o fotografię ptaków to nie obiektyw jest na pierwszym miejscu tylko fotografujący. On musi wiedziać jak podejść danego ptaka i gdzie go spotkać. On musi wstać jeszcze w nocy żeby zdąrzyć na dobre swiatło. On musi stać po pas w wodzie lub leżeć na mrozie przez kilka godzin. Po prostu do tego trzeba mieć serce. Sam długi obiektyw nie wystarczy. Ty masz 400mm (po cropie to jest 640mm), uważasz ze to mało?
Tobie po prostu barkuje umiejętności i cierpliwośći. Bo sprzęt już masz!
nie zrozumielismy sie , nie znam nikogo kto by focil zdjecia macro glowom ptakow , nawet mnie to do glowy nie przyszlo i nie ode mnie wyszlo to zreszta
Zamierzam robic ostre zdjecia z odleglosci najmniejszej 8-10 metrow , czego tym obiektywem osiagnac nie moge , pomimo iz jest na nim przelacznik ostrzenia od 8,5 ...ale to juz chyba z mysla o czaplach i bocianach![]()
Ostatnio edytowane przez marco5 ; 22-05-2009 o 14:11
W ogóle nie rozumiesz co do Ciebie się pisze - uważasz że zdjęcia z 8-10 metrów są nieostre bo ptak zajmujący 1/10 kadru nie ma szczegółów ? Większej głupoty na tym forum dawno nie było... Kilka osób już Ci napisało gdzie leży problem, a Ty dalej uparcie swoje - dopóki tego nie zrozumiesz, nawet 1200 mm nie zrobisz dobrego zdjęcia.
no wrobelkowi zrobiles glowewiec ja tylko wnioski wyciagam...
przestaw na 3,5m do nieskonczonosci to i blizej bedziesz miec ostro....
marco5 i pokaz moze wiecej fotek to sie przekonamy gdzie lezy problem
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
uwazam ze to jest przede wszystkim za ciemny obiektyw i za mala ogniskowa rowniez , ladne zdjecia drobnych ptakow wychodza tym obiektywem z odleglosci nie wiekszej jak 5 metrow , a do tego juz jest potrzebna budowa czateri lub dzwigania ze soba jakiegos namiotu ..
Ps; Rowniez chetnie bym zobaczyl zdjecia powyzej wypowiadajacyhc sie na temat , tak abym mogl sobie porownac
To ze sam aparat nie robi dobrych zdjec to juz dawno wszytkim jest wiadomo , ale nie w przypadku ptakow , tutaj glownie chodzi o sprzet i nie ma sie co oszukiwac ...im drozszy tym lepszy , tym lepsze zdjecia .
Ostatnio edytowane przez marco5 ; 22-05-2009 o 15:18
Tutaj też nikt się z Tobą w pełni nie zgodzi.
Proponuję zapoznać się z działaniem AF i porobić kilka zdjęć, zdjęcia ptaków b. rzadko robi się z ręki, więc statyw zalecany.
Może Twoje zdjęcia są poruszone a nie nieostre? Podaj więcej sampli, bo jak na razie to tylko pośmiewisko z siebie urządzasz niestety![]()
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...