Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: Canon EF-400mm f/5.6

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Ale o co chodzi? O to, ze 400mm za malo? http://www.canon-board.info/showthread.php?t=33601 wszystkie praktycznie na 400mm z podchodu. Czesto cropowane, ale wiadomo, bez przesady. Da sie.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

400/5.6 to b. dobry obiektyw, ale wymagający ze względu na słabą jasność i brak stabilizacji. Do małych ptaków lepiej nadaje się 300/4 IS także ze względu na dużo mniejszą odległość minimalnego ostrzenia (1,5 metra).

marco5
    Guest

Domyślnie

wroble to jedyne ptaki ktore daja sie narpawde blisko podejsc , a co do samego obiektywu to wiadomo ze jest b.dobry ale nie do robienia zdjec drobnym ptakom tak aby w nich bylo widac szczegoly , chociazby jak temu tutaj wrobelkowi na moim zdjeciu (robione z 3 metrow) ..inne ptaki z podchodu jest ciezko podejsc na ta odleglosc , mysle moze o podpieciu converter`a 1.4 x ale to juz wtedy nie bedzie f5.6 tylko f8 :/

Ostatnio edytowane przez marco5 ; 22-05-2009 o 11:56

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Chcesz fotografowac ptaki czy ich szczegoly anatomiczne? Do tego drugiego to jakis obiektyw makro by sie przydal. Straszny crop. Nie widac ptaka tylko jego glowe.
    .

marco5
    Guest

Domyślnie

zdjecie "przykladowe" , a crop tez zaden straszny ...na zdjeciu w calosci temu wrobelkowi jako tako widac piorka i inne szczegoly (odleglosc 3 metry ) ... od 6 metrow to juz chodzi wlasnie o to , ze jakosc jest niezadowalajaca ...
    fotografowac z dalszej odleglosci i tak zeby szczegoly byly widoczne ..ale to juz wlsnie nie tym obiektywem .

Konkretnei o co chodzi ? ..chcialbym fotografowac ptaki w calosci ale tak zeby im bylo widac piorka i inne szczegoly (ostrosc) a nie zamydlone piora , zlane w jedna calosc - to jest ptak udokumentowalem takie robienie zdjec mnie nie interesuje i mysle ze czeka mnie wymiana sprzetu .

Ponizej zdjecie wrobelka w calosci i mozna smialo "powiedzeic " ze szczegoly zostaly zachowane ..ale wlasnie chodzi o odleglosc .

Ps; Sprobuje jeszcze kiedys z converter`em , jesli nie to pomysle o czyms lepszym .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    400/5.6 to b. dobry obiektyw, ale wymagający ze względu na słabą jasność i brak stabilizacji. Do małych ptaków lepiej nadaje się 300/4 IS także ze względu na dużo mniejszą odległość minimalnego ostrzenia (1,5 metra).
    to w sumie jakbym podpia do mojej 200/f2.8 IS converter to mialbym to samo .chociaz stalka troche lepsza ...
    Ostatnio edytowane przez marco5 ; 22-05-2009 o 12:31 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marco5 Zobacz posta
    zdjecie "przykladowe" , a crop tez zaden straszny ...na zdjeciu w calosci temu wrobelkowi jako tako widac piorka i inne szczegoly (odleglosc 3 metry ) ... od 6 metrow to juz chodzi wlasnie o to , ze jakosc jest niezadowalajaca ...
    fotografowac z dalszej odleglosci i tak zeby szczegoly byly widoczne ..ale to juz wlsnie nie tym obiektywem .
    Nie wiem dlaczego cały czas twierdzisz że to wina obiektywu - jakbyś wziął dłuższy obiektyw i zrobił taki sam kadr jak przy 400 mm (czyli byłbyś dalej) to byś miał szczegóły czy nie ? To jest kwestia Twojej odległości od ptaka, a następne 100 czy 200 mm wcale tak wiele w tej kwestii Cie nie da. Zamiast narzekać na obiektyw praktykuj podchodzenie ptaktów, będzie to znacznie tańsze ;_)

Cytat Zamieszczone przez marco5 Zobacz posta
    to w sumie jakbym podpia do mojej 200/f2.8 IS converter to mialbym to samo .chociaz stalka troche lepsza ...
    Nie ma 200 f/2.8 IS...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

marco5 - na jakim czasie robiles tego wrobla ?
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No cóż - nie znasz się...
    AF z konwerterem nie działa
    Oj, a jakby tak do "jedynki" Go podpiąć, to z 1,4x zadziała
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Oj, a jakby tak do "jedynki" Go podpiąć, to z 1,4x zadziała
    I będzie pi razy drzwi to samo co na cropie bez konwertera (w sensie kadru)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    I będzie pi razy drzwi to samo co na cropie bez konwertera (w sensie kadru)...
    Dokładnie

Ogólnie problem chyba leży po drugiej stronie aparatu, bo jak wiadomo obiektyw ten jest legendarny jeśli chodzi o ostrość, chyba że to jest Falcon jakiś
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów