Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 64 z 64

Wątek: Canon EF-400mm f/5.6

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nieudacza Zobacz posta
    niska samoocena to straszny demon. mogłeś się czegoś nauczyć. wolisz trolować. czekam na wiadro pomyj i kończę dyskusję z Panem. kolorowych snów
    Kurcze. Dwa dni mnie nie było, a tu temat dalej się ciągnie. A autor nadal nie przyjmuje żadnych argumentów. Smutne. Trzeba będzie wydać ileś tam tysięcy złotych żeby autor stwierdził, że jednak żaden obektyw nie nadaje się do fotografowania ptaków.

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

marco5, jak twoja 400 jest taka nieostra, to chętnie ją przygarnę - poważnie!!!
    Pamiętaj obiektyw to nie wszystko. 400 jest super do ptasiorów, tylko trzeba jeszcze trochę technikę opanować.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Domyślnie

Sorki, że odgrzewam gniota. Nie chciałbym też wywoływać wilka (czyt. trola) z lasu, ale polecam lekturę tego artykułu:

http://plieth.com/jurek/nieskonczonosc.html

M.in. dotyczy on problemu ilości szczegółów.
    Wynika z niego, że dla matrycy takiej jak Nikon D70 i obiektywu 300mm, odległość z której zarejestrujemy maks. ilość szczegółów to ok. 5,8 metra. Dalej matryca będzie już wprowadzać uproszczenia, które w mniejszym lub większym stopniu wpływają na efekt "mydła" i wrażenia nieostrości.

Maglowana w tym temacie 400-tka to cel do którego dążę bo to jedyne szkło o takiej ogniskowej w akceptowalnej cenie. Na razie robię 100-300L, który tez ma światło 5,6.
    Da się z tym żyć.

Dosyć długo "przedłużałem" ogniskową robiąc cropy, ale dojrzałem w końcu dość (fotograficznie), żeby stwierdzić, że to bez sensu. Kadr powinien obejmować całą matrycę. Jeśli uda się wypełnić kadr ptaszkiem (będzie stanowić sporą jego część, a nie ułamek powierzchni), zdjęcie będzie z detalami. Żeby to osiągnąć, trzeba albo podejść blisko, albo... dać sobie spokój.
    Podobnie jak kolega nie mam ochoty nosić się z namiotem i budować czatowni, ale skoro tak, to nie mam też pretensji do swojego obiektywu, że w galerii nie mogę się pochwalić dobrymi zdjęciami ptaków. Znalazłem wiele doskonałych zdjęć małych ptaków nie tylko z 400-tki, ale także z 300-tki (bez TC)
    Podzielam zdanie poprzedników. Nie ma takiego obiektywu, który pozwoli robić ptasie z komfortowej odległości. Można też powiedzieć: "bez pracy nie ma kołaczy".
    Jak się nie napracujesz, to na leniwca dobrej foty nie zrobisz.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

mądry człek

Jak sie podejdzie blisko do ptaka to i 55-250 w 250mm 5.6 zrobie genialne, ostre i piekne foto. Bez wydawania kilku xK na lepsze szkła.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów