Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
Co do akurat polara to zastanowilbym sie grubo, tzn w zaleznosci od Twojej wiedzy na temat jego stosowania. Sam wiem po sobie jak majac jeszcze A80-tke napalilem sie na polara i czesciowo spieprzylem fotk iz wakacji, bo nie dosc, ze kupilem selco (smiech na sali) to jeszcze uzywalem go dosc nie umiejetnie.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
hehepiekna wypowiedz.
wydaje mi sie, ze polar by mi sie przydal. Duzo fotek w wakacje, do tego w gorach - stawy a i pewnie na mazurach/morzem tez bede focic w trakcie rowerowych wypraw.
jakas wiedze teoretyczna o polarach mam:P na bledach sie naucze
tylko bym jakiegos badziewia nie kupil
mozna cos do kita kupic w miare sensownego do 100/150zl?
Pewnie, ze mozna. Do 150 zl (juz z przesylka) jest jeden nad ktorym sie sam zastanawiam Marumi DHG 58 mm. Jest jeszcze kilkadziesiat zl drozszy w wersji super.
Sam mysle nad nim do kita, a i do moich stalek z racji tego samego gwintu mogl bym podpiac. Tyle, ze ja w 90% bede wykorzystywal go do krajobrazow typowo wakacyjnych tj morze i tak wlasnie dumam czy nie lepiej szara polowke kupic, bo jest o ponad polowe tansza, a do moich zastosowan mysle zeby stykla.
BTW: Liczsie z tym, ze kit przy ustawianiu ostrosci kreci mordka.
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 26-05-2009 o 12:10
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Pewnie zabrzmi to dziwnie, ale ja obawiałem sioę wydawać duyżej kasy na polara więc zaryzykowałem i do 450-tki, a w zasadzie do obiektywu 28-105 USM II kupiłem polara za 50 zł opticam. Mujszę przyznać, że sprawuje się nader dobrze, fakt, że nie mam porównania do innych, ale spodziewałem się o wiele gorszych efektów.
aparacik zakupiony z kitem i torba naramienna/biodrowka
zostaje kupic polarekale to juz droga netowa
dziekuje za rady. Ale oczywiscie temat nie umieraChetnie poslucham jeszcze propozycji odnosnie polarow i rozbudowy szklarni
![]()
Też stoję przed kupnem DSLR i chyba będzie to na początek zestaw z kitami 18-55mm IS oraz 55-250mm IS Canona, oba z tego co wiem "kręcą końcem" - czy w takiej sytuacji jest problem z założeniem filtra UV/polara (to chyba bez różnicy jakiego?) na taki obiektyw? Jeszcze przy okazji zapytam czy jest problem z założeniem osłony przeciwsłonecznej?
Czemu napisałeś, żeby się liczyć z tym, że kręci się przy ostrzeniu? Jakie to ma wady?
pozdrawiam,
Piotrek