Polecam link:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653
Dużo ciekawych rzeczy na temat zasadności stosowania filtra UV.
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
No i co ten artykul odkrywa nowego? Zadnych nowych faktowpo za tymi ktore tu rzucaja przeciwnicy UV-ek.
Ja u siebie flar nie widze ani zadnego pogorszenia jakosci obrazu. Takie teksty pisza podobni do Ciebie, ktorzy nie uzywaja UV-ek. Rownie dobrze jak bys poszukal znajdziesz pewnie artykul w podobnym tonie, ale o odwrotnym wydzwieku, tylko Tobie to nie na reke.
Nie mowie juz, ze to artkul z 2005 r, gdzie pewnie przez te 4 lata postep w produkcji filtrow swoje zrobil. Powloki antyblikowe na filtrach to nie bajka inaczej golym okiem moglibysmy zauwazyc defekty, chociazby w postaci flar. Ja czegos podobnego nie widze.
Ja jestem generalnie tego zdania; jesli nie chcesz nie uzywaj filtrow,a potem placz nad rozlanym mlekiem. Gdzies juz mowilem, ze to podobnie jak z AC, nie oplacam, bo przeciez jestem doskonalym kierowca i nigdy nie spowodowalem nawet najmniejszej stluczki.
Nie wiem czy wiekszosc przeciwnikow UV-ek jest na tyle bogata, ze tysiac/pare tys to dla nich pestka, ja jedna bardzo sobie cenie ciezko zapracowane pieniadze i wole poswiecic 10-15% ceny obiektywu i kupic filtr niz potem kupowac nowy obiektyw.
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 04-06-2009 o 18:13
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Merauder - Ty naprawdę masz problem. Podałem tylko linka a Ty znowu mnie atakujesz. Co do mnie to fakt: nie po to kupowałem drogie obiektywy, żeby zasłaniać kawałkiem zwykłego szkiełka. Równie dobrze (myśląc podobnie jak Ty) powinienem siedzieć w samochodzie i robić zdjęcia zza szyby. Nie masz jeszcze jak widzę zbyt dużego doświadczenia w sprzęcie (chyba, że uda Ci się coś pożyczyć od kolegi na parę dni) to nie naskakuj na innych, którzy mają odmienne zdanie od Twojego.
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
1. Sandisk będzie OK
2. Mam trzy plecaki Lowepro i polecam - zwłaszcza na dłuższe wypady w teren.. torba się na dłuższych wyjściach słabo sprawdza
3. UVkę odradzam.. patrz niżej
4. Kit będzie na początek bardzo ok, pobiegasz z kitem i będziesz wiedział czego brakuje.. zwłaszcza że ten do 450ki z ISem jest trochę lepszy niż wcześniejsze wersje
hehe, to ja dyskutowałem z kolegą Merauder'em o tych AC, kawałkach szkła itp. i doszliśmy do wniosku że się nie dogadamy i każdy pozostał przy swoim zdaniu, więc teraz będzie tak samo więc odpuść.. ale miło że ktoś się ze mną zgadza - tylko tak ładnie to ująłeś tym porównaniem do szyby samochodowej - na to nie wpadłem, ale pozwól że będę Cię cytował![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Arturs - to nie tak, ja w swoim czasie też używałem UVek (Hoya, Marumi, B&W, Heliopan). Dzisiaj już nie używam z powodów jak wyżej. Jedyne czego nie mogę zrozumieć to fakt, że niektórzy uważają, że już wszystko wiedzą bo mieli jeden lub dwa filtry i pożyczyli skrzynkę canona od kolegi na kilka dni to się wypowiedzą
Twoja mantra w stopce... szacunek
A poza tym - peace dla wszystkich, przecież mamy wspólną pasję![]()
bo są dwie szkoły - ja robiłem porównanie na marumi i jakimś podobno lepszym Hoya i stwierdziłem że jest gorzej.. trochę tylko gorzej ale po co ma być gorzej jak może być lepiej.. a przez ponad 20cia lat focenia nie udało mi się nogdy szkła zarysować..
no wiesz.. trzeba sobie jakoś posty nabijać tak żeby nikt nie zarzucił że piszę od rzeczy
i o to chodzi, pozdrawiam
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Ja fociłem downhill 16-tką i wakeboarding 70-200. Sprzęt żyje i ma się bardzo dobrze. UVkę założę jak będę wybierał się na wojenną reporterkę![]()
Pozdrawiam...
Są różne teorie zakładania UV i jego przydatności. Często przecieram szkła i w plenerze nie bardzo jest czas na "onanistyczne" czyszczenie- więc jeżeli jakaś drobina(piasku itp.) będzie na szmatce, przelecisz po szkle - więc -sam wiesz,rozumiesz. Dlatego warto mieć UV.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
Polecam więc lenspen. Dużo wygodniejszy niż szmatka. I nie ma możliwości żeby uszkodzić obiektyw. Poza tym UVka nie jest taka twarda jak szkło obiektywu więc wycierając szmatką z piaskiem porysujesz UV. Nie widzę nadal powodu dla którego mam zakładać UVkę. Chyba, że warunki będą mega trudne... tfu... brudne![]()